Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πριν τον Ομπάμα.

Φωτο: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μόλις έχει προσγειωθεί, στο αεροδρόμιο του ελληνικού. Δίπλα του, ο Βασιλεύς Παύλος (14 Δεκεμβρίου 1959)

Ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος, που επισκέφτηκε την Ελλάδα, ήταν ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, στις 14 Δεκεμβρίου 1959. Έμεινε δύο ημέρες.
Βασιλεύς της Ελλάδας, ήταν ο Παύλος, και Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της ΕΡΕ, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Η χώρα, μόλις έχει βγει από τις ένοπλες συγκρούσεις του Εμφύλιου (Αύγουστος 1949), αλλά ο αδελφοκτόνος πόλεμος, συνεχίζεται, με άλλες μορφές.
Είναι η εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η φτώχεια, μαστίζει τον λαό, που υποδέχεται τον Αμερικανό Πρόεδρο, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες.


Φωτο: Από αριστερά: Ντόρα Μπακογιάννη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Τζωρτζ Μπους, η σύζυγός του Μπάρμπαρα, και ο Τζαννής Τζαννετάκης (20 Ιουλίου 1991)

Ο δεύτερος αμερικανός Πρόεδρος που ήρθε στην χώρα μας, ήταν ο George H. W. Bush, στις 19 με 20 Ιουλίου 1991.
Πρόεδρος Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και Πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Μπους, συνοδευόταν από την σύζυγό του, Μπάρμπαρα, και μίλησε στην Βουλή, δίνοντας ελπίδες για σύντομη επίλυση του Κυπριακού, που όμως,  αποδείχτηκαν μόνο λόγια. 

Η επίσκεψη Μπους, προκάλεσε και κάποια επεισόδια, και αστυνομικές δυνάμεις συνεπλάκησαν με διαδηλωτές, στο κέντρο της Αθήνας.


Φωτο: Χίλαρι, Μπιλ Κλίντον, και η κόρη τους, Τσέλσυ, στην Αθήνα (20 Νοεμβρίου 1999)

Τρίτος αμερικανός Πρόεδρος, που επισκέφθηκε την Ελλάδα, ήταν ο Μπιλ Κλίντον, το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου 1999. Συνοδευόταν από την σύζυγό του Χίλαρι, και την κόρη του, Τσέλσυ. 
Πρόεδρος Δημοκρατίας, ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος, και Πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Σημίτης. 

Η επίσκεψη, έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που νέκρωσαν ένα μέρος της Αθήνας. Ελικόπτερα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, και μυστικοί πράκτορες επιτηρούσαν μία μεγάλη περιοχή, από την οποία είχε απομακρυνθεί κάθε αυτοκίνητο και γινόταν έλεγχος στους πάντες. 

Κόμματα και πολιτικές κινήσεις, διοργάνωσαν διαδηλώσεις, σε όλη την χώρα, θεωρώντας τον ανεπιθύμητο, κυρίως λόγω του αιματοκυλίσματος στα Βαλκάνια, στο οποίο οι ΗΠΑ είχαν ενεργό ρόλο. Στις διαδηλώσεις εκείνες, συμμετείχε, και ο σημερινός έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τότε Γραμματέας Νεολαίας Συνασπισμού.  
Σημειώθηκαν οδομαχίες, φωτιές, σπασίματα, και έγιναν πολλές συλλήψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου