Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Οι δεκαπέντε καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι του 2016

1.  Μια ακόμα ιστορία - Fabrica D'arte

Στην πρωτοπορία, της σύγχρονης νεανικής έκφρασης, οιFabrica D'arte, είναι κάτι περισσότερο από ένα μουσικό συγκρότημα: μια κολεκτίβα καλλιτεχνών. Ζωγράφοι, μουσικοί, νεανικού θεάτρου υποκριτές, και άλλοι ονείρου ακροβάτες, αποτελούν την δημιουργική Ομάδα.
Ο δίσκος που κυκλοφόρησαν, έχει τον μετριόφρονα τίτλο «Μια ακόμα ιστορία», αλλά δεν είναι «Μία ακόμα», είναι μία από τις λίγες, άξιες λόγου. Η ιστορία του έλληνα, στα χρόνια της Κρίσης: το τι βιώνει, ενώ γύρω του, σαν πύργοι στην άμμο, γκρεμίζονται, σχεδόν όλες, οι Αξίες.

Με αναφορές στην λαϊκή και παραδοσιακή ελληνική μουσική, αλλά και στην σοβαρή μουσική της κεντρικής Ευρώπης, με κύρια συνιστώσα το ελληνικό ροκ...
Ένας δίσκος ΔΙΑΜΑΝΤΙ!



2.  Λάργκο – Λάργκο

Οι Λάργκο, σχηματίστηκαν το 2014, στη Θεσσαλονίκη, και φέτος τον Απρίλιο, παρουσίασαν το πρώτο τους άλμπουμ (EP), με πέντε κομμάτια.
Εξαιρετική δουλειά, με συμμετοχή τουΘανάση Παπακωνσταντίνου, που έγραψε στίχους (ένας δεύτερος στιχουργός, είναι ο Δαβίδ Σαμιάν).

Οι Λάργκο λένε, πως το έργο τους, λειτουργεί, ως...

...χωνευτήρι βαλκανικών και ηπειρώτικων πνευστών, ρεμπέτικων καταβολών, μπολιασμένα με αιχμηρές κιθάρες και μια desert americana αισθητική...

Και στα πέντε κομμάτια του EP, η μουσική είναι δικές τους συνθέσεις (με την συμμετοχή του Χριστόφορου Αλεξίου σε δύο από αυτά).


3. Ο δωδεκάλογος του γύφτου- Γιάννης Χαρούλης  (Λουκάς Θάνος/Κωστής Παλαμάς)

«Ο δωδεκάλογος του γύφτου» είναι απόσπάσματα από το μνημειώδες ποίημα του Κωστή Παλαμά, που μελοποιήθηκαν από τον Λουκά Θάνο. Ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης.

Ο Κωστής Παλαμάς (1859 - 1943) ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, στον Δωδεκάλογο του Γύφτου (που έγραψε από το1899 μέχρι το1906), αναφέρεται στην πιο κρίσιμη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Το έργο μοιάζει προφητικό, και η κρίση του τότε, έχει ομοιότητες με την κρίση του σήμερα. Ο Γύφτος, είναι συμβολική μορφή, που δεν υποτάσσεται, δεν σκύβει το κεφάλι, αλλά προχωρά, γκρμίζοντας κάθε σάπιο παλιό. 
Η παρουσίαση της ωραίας αυτής  δισκογραφικής δουλειάς, έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, στην Φιλοσοφική Σχολή, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Για πρώτη φορά, ένας δίσκος δεν παρουσιάστηκε σε μπαρ ή σε μουσική σκηνή, αλλά στους φοιτητές και σε αίθουσα Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. 

4. Δηλητήριο Ποτισμένο από Αγάπη - Λάμπρος Παπαλέξης & Οι Χτισμένες ...των Θεμελίων

Έργο του Λάμπρου Παπαλέξη, ο οποίος είχε αξιόλογη δράση, στις δεκαετίες ’80 και ’90, με τα σχήματα, Φάντης Μπαστούνι & Οι Άσσοι και Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων. Είχε αποτραβηχτεί από τα μουσικά δρώμενα, ακολουθώντας δρόμους αυτογνωσίας.
Να όμως, που εμφανίστηκε θαλερός ύστερα από 20 χρόνια, και σχημάτισε το συγκρότημα Οι Χτισμένες...των Θεμελίων, όπου τα αποσιωπητικά, εννοούν τις Ψυχές του Ροκ, που στοίχειωσαν, και δεν λένε να φύγουν.
Ο δίσκος που παρουσίασε, Δηλητήριο Ποτισμένο από Αγάπη, είναι από τους καλύτερους της χρονιάς, με έντονες αναφορές, και στην Ελλάδα της Κρίσης.

5.  12 Ώρες Ακόμα – Αθέατος

Ο δίσκος είναι θεματικός, και με δυνατούς στίχους, περιγράφει τον κοινωνικό αποκλεισμό, στην Ελλάδα της Κρίσης. Αφηγείται, την δραματική ιστορία του Γιάννη, Έλληνα άνεργου που απελπισμένος, ληστεύει μια τράπεζα...
Ενώ τον καταδιώκουν οι αστυνομικοί, εξομολογείται την ζωή του,
 στον όμηρο που έχει πάρει μαζί του. Κάθε εξομολόγηση είναι και ένα συγκλονιστικό τραγούδι. Ανεργία, τζόγος, ρατσισμός, ερωτική απογοήτευση, κοινωνικός αποκλεισμός.
Ένας εξαιρετικός δίσκος!
Στίχοι : Αθέατος
Μουσική : DJ Rico

Ο Αθέατος, είναι ο Γιάννης Σακελλαρίου, από τους καλύτερους στον χώρο του χιπ-χοπ.
Δεν αναδείχτηκε ως αθλητικός δημοσιογράφος που σπούδασε, έγινε όμως  street artist αλλά και Ποιητής των αδικημένων Ελλήνων.

6.  Φύλαξα τ' όνειρο - Μίκης Θεοδωράκης.  Συμμετέχουν Ιωαννίδης, Μάλαμας, Χαρούλης, Φαραντούρη

 Διπλός δίσκος, με 22 από τα καλύτερα  τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμηνεύουν, διασκευάζοντάς τα ελεύθερα, οι: Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, και Γιάννης Χαρούλης. 
Η τελευταία πλευρά, περιέχει τρεις ηχογραφήσεις από συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο εξωτερικό.
Σε ένα τραγούδι (Διότι δεν συνεμορφώθην) μαζί με τον Αλκίνοο τραγουδά, ο Μανώλης Πάππος.
Την ιδέα για την δημιουργία αυτού του δίσκου, είχε η Μαρία Φαραντούρη.

7.  Μια Πυρκαγιά Σ’ Ένα Σπιρτόκουτο - Παύλος Παυλίδης & B-MOVIES

Το έκτο άλμπουμ με τους B-MOVIES, του Παύλου Παυλίδη.
Με τρυφερή μουσική και πανέμορφο στίχο.
Φέρνει τις αναμνήσεις αυτού που αξιώθηκε να ζήσει υπέροχες αγάπες, να περπατήσει σε ακτές παραδείσων και να μπει, σε κρυψώνες δεντρόσπιτων. 
Ένα ονειροπόλο παιδί, που δεν σταματά να θυμάται.
Τα 12 τραγούδια ηχογραφήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2015, ενώ η μίξη και το mastering έγιναν το 2016 στην Αθήνα. Το artwork του album βασίζεται στα ζωγραφικά έργα του Στέφανου Ρόκου “Παρατηρώντας τους Κύκλους” και “Μηχανές”.

8.  16 - Σπύρος Γραμμένος

Ο Σπύρος Γραμμένος, περιγράφει καταστάσεις που βίωσε στην Ελλάδα της Κρίσης. Αισθάνεται απροσάρμοστος έφηβος που κάθε χρόνο, κλείνει ξανά τα δεκάξι και κάθε χρόνο, ο δάσκαλος, τον αφήνει ξανά, στην ίδια τάξη.
Καταστάσεις αλλόκοτες ως προς τους σοβαρούς, αλλά κοινά βιώματα, για τους κανονικούς που δεν κάθισαν για να φάνε, στο ίδιο με τους άλλους τραπέζι.

Κλείνω και φέτος τα δεκάξι
Μένω ξανά́ στην ίδια τάξη
Το πρόχειρο μου ένα πασάλειμμα
Και περιμένω το διάλειμμα
Μα δεν χτυπάει το κουδούνι
Κύριε επιστάτη είστε γουρούνι
Πάει να σπάσει το κρανίο μου
Και ζωγραφίζω το θρανίο μου

9. Ανησυχία Αταξία και Ανασφάλεια-Βασίλης Ράλλης

Ο τραγουδοποιός, Βασίλης Ράλλης, είναι από την Πάτρα.

Ο δίσκο του, με τον προκλητικό τίτλο «Ανησυχία, Αταξία, και Ανασφάλεια», αντιστοιχεί στον τίτλο που θα έβαζε ο καλός σκηνοθέτης του μέλλοντος, σε ντοκιμαντέρ που θα περιέγραφε την εποχή μας.
Αναμιγνύει με μαεστρία, ηχοχρώματα, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: Βαλκάνια, ρεμπέτικα, ρέγκε, ψυχεδελικό ροκ, funk, afro, παραδοσιακά της πατρίδας μας κ.α.
Ο στίχος του, είναι δυνατός, και ο ίδιος, είναι προβληματισμένος αρκετά, για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. 

10.  5 Χειμώνες 6 Καλοκαίρια - Θανάσης Παπακωνσταντίνου (ft Ματούλα Ζαμάνη)

Τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ερμηνευμένα από την Ματούλα Ζαμάνη, σε live των τελευταίων έξι χρόνων, στα έξι δηλαδή Καλοκαίρια και στους πέντε Χειμώνες, που η Ματούλα συνεργάστηκε με τον Παπακωνσταντίνου.

Στίχοι-Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ερμηνεία : Ματούλα Ζαμάνη , Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φώτης Σιώτας

Ο δίσκος αρχίζει με ένα κοάν στη γλώσσα των βλάχων:

Ήταν ένα παιδί που δεν είχε τίποτα να φάει, περπατούσε μέρες αλλά δεν μπορούσε να βρει τίποτα. Μετά πήγε στη Βάλια Κάλντα, βρήκε λίγο νερό και μετά πέθανε.

Συνεχίζει με τρόπο, που έκαναν κάποτε οι παλιοί (Σαββόπουλος, Παπάζογλου και άλλοι πολλοί): συνδυάζει τον ποιητικό λόγο, με πανελλήνιους και βαλκάνιους ήχους.

Το αποτέλεσμα, εξαιρετικό.

Μην μπερδευτείτε.
Μπορεί να μοιάζει, αλλά δεν είναι for the festivals (για τα πανηγύρια).
Δεν περιέχει τραγούδια για κούνημα πάνω στα τραπέζια, ύστερα από σφηνάκια και άλλα ποτά.
Είναι ένας δίσκος γιόγκα.
Παράξενες λέξεις και σύμβολα, βγαίνουν μπροστά. Κρατούν κομψά προσκλητήρια, τα παραδίδουν στους αναζητητές, ρωτώντας τους όχι το «πώς;», αλλά το «ποιος είστε;». 

11. Το βιβλίο των Ηρώων του Δρόμου – Βέβηλος

Ο Βέβηλος, από τους πρώτους ράπερ της πολιτικοποιημένης ελληνικής χιπ χοπ σκηνής, (στυλοβάτης του Low Bap), γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια προσφυγική γειτονιά του Βύρωνα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Βαβυλώνα και του project Omerta, και συμμετείχε σε δίσκους των Active Member, Sadahzinia, Xray, και Moriginal.
Βετεράνος του δρόμου, έπεσε σε αδιέξοδα, φυλακές, ταλαιπωρήθηκε από ουσίες και έζησε πολύ σκοτεινές καταστάσεις.
αλλά τελικά τα κατάφερε και άλλαξε τελείως ζωή.
Ο δίσκος του, «Το βιβλίο των Ηρώων του Δρόμου», καταγράφεται σαν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές του ελληνικού χιπ χοπ.

12. 6 – Απόστολος Ρίζος

Μ ένα εξώφυλλο που δεν θα δουν καλά, όσοι έχουν αχρωματοψία, και ένα περιεχόμενο που στους λαμόγιους και παρτάκιδες θα προκαλέσει ναυτία.
Υπέροχος δίσκος.
“ Έξι μουσικά διηγήματα, έξι διαφορετικά βλέμματα σε έναν κύκλο που μένει ανοιχτός.”
"Από το προσωπικό, ξεπηδάει το συνολικό" - λέει ο ίδιος. "Μέσα στον έρωτα, γεννιέται η αγωνία για την επόμενη ημέρα. Μέσα από το βλέμμα ενός σκύλου, μπορείς να δεις μια κοινωνία που καταρρέει. Όταν γεννιούνται παιδιά χωρίς πατρίδα, οι φόβοι μας, γίνονται εφιάλτες και ο εχθρός είναι πλέον τόσο καλά κρυμμένος, που δε βλέπεις να τον σημαδέψεις. Όλα συνδέονται, όλα ανατρέπονται και συνεχίζουν, μέσα σε μια πραγματικότητα που ο καθένας μας βιώνει διαφορετικά."

13.  38 Τ.Μ - Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης

Ο στίχος άμεσος, εξομολογητικός, αλλά και αιχμηρός. Με τη ματιά στραμμένη στον άνθρωπο του σήμερα που ζει, εργάζεται και ερωτεύεται μέσα στο ασφυκτικό της εποχής κλίμα. 
Οι μελωδίες σαφώς επηρεασμένες, από όλο το βάθος της ελληνικής μουσικής και οι ενορχηστρώσεις παραπέμπουν στο ροκ του '60 και του '70, στη folk, αλλά και στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Τα εννέα αυτά τραγούδια ενορχηστρώθηκαν από τον ίδιο τον δημιουργό, σε συνεργασία με τον Γιώργο Ζιώτα, αλλά και όλη την παρέα των φίλων μουσικών που ήρθαν με όρεξη και βάλανε ο καθένας ένα μικρό κομμάτι του εαυτού τους. Η παρέα αυτή που ξεκινάει από το πατάρι μιας μουσικής σκηνής και καταλήγει σ' ένα μικρό σπίτι – στούντιο στον Καρέα, είναι το αποτύπωμα αυτού του δίσκου.

14.  Αυτό που καίγεται - Πέτρος Θεοτοκάτος

O 7oς δίσκος του Πέτρου Θεοτοκάτου περιέχει 9 τραγούδια που έγραψε ζωντανά με την Μπάντα του στο στούντιο. Ακόμη, ένα τραγούδι σε ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη (Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα) και μια ηλεκτρονική μπαλάντα που ερμηνεύει ο Κώστας Παρίσσης (Υπόγεια Ρεύματα).
Οι στίχοι, η μουσική και η παραγωγή είναι του Πέτρου Θεοτοκάτου με τη βοήθεια της μπάντας.

15. Στο Σκοτάδι - Σελοφάν

Οι Σελοφάν δημιουργούν ελληνικό γκοθ, και τολμούν να χρησιμοποιήσουν στην δεύτερη πλευρά του δίσκου, και την ελληνική γλώσσα (στην πρώτη, έχουμε ξενόφωνα τραγούδια--αγγλόφωνα και γερμανόφωνα).
Το εξώφυλλο δείχνει και το περιεχομένο, το γοητευτικό αλλά και τόσο ταυτόχρονα επικίνδυνο, σκοτάδι.

«Να μάθεις να φεύγεις από εκεί που δεν σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι, από την ασφάλεια τρύπιων αγκαλιών, να φεύγεις αθόρυβα, σιωπηλά, να μην παίρνεις τίποτα μαζί… Να εννοείς τις λέξεις σου, να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω, δεν τους το χρωστάς, να μάθεις να φεύγεις…»

1 σχόλιο:

  1. Ίσως θα έπρεπε να γράψεις για τους είκοσι καλύτερους και όχι μόνο για τους δεκαπέντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή