Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Dark Shadows – ένα από τα πρώτα συγκροτήματα του ελληνικού new wave

Φωτο: Οι Dark Shadows, στην συναυλία Παραμύθι Χωρίς Όνομα στο Σπόρτιγκ (17 Φεβρ 1980).

Οι Dark Shadows σχηματίστηκαν το 1976, στους Αγίους Αναργύρους (Αθήνα). Ήταν ένα από τα πρώτα σχήματα του ελληνικού new wave. Είχαν την τύχη, να ανοίξουν την ιστορική συναυλία Παραμύθι Χωρίς Όνομα στο Σπόρτιγκ (17 Φεβρ 1980).
Έτσι, η συναυλία αυτή, με το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού ροκ (Πουλικάκος, Σιδηρόπουλος, Παπαντίνας, και άλλοι), άνοιξε με τραγούδια του πανκ/new wave.! Ήταν κι αυτό, μια έκπληξη, για τα χιλιάδες φρικιά, που είχαν κατακλύσει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Συγκεκριμένα, οι Dark Shadows, έπαιξαν τα τραγούδια: Roxanne (Police), Saturday Night in the  City of dead (Ultravox) και Baby Baby (Vibrators).

Οι μοναδικές φωτογραφίες που έχουν σωθεί, από την εμφάνισή τους στο Σπόρτιγκ, είναι θολές, έτσι που οι Dark Shadows, μοιάζουν σκιές, δικαιώνοντας το όνομά τους.
Τα μέλη του γκρουπ, ήταν:
Μανώλης Μαλτέζος (performer/φωνητικά/κιθάρα
Μιχάλης Μαυροειδής (κιθάρα/φωνητικά/σύνθεση)
Κώστας Μαυροειδής (μπάσο)
Κώστας Σκόνης (ντραμς, και αργότερα, ο Γιάννης Φίλης).

Σε πραγματικό χρόνο, ο Κώστας Αρβανίτης, έχει γράψει γι αυτούς « το σόλο της κιθάρας θυμίζει πολύ τους Seeds», κάνοντας κριτική παρουσίαση, της ιστορικής συναυλίας στο Σπόρτιγκ (Μουσική, τ 28, Μάρτιος 1980).

Επίσης στο Μουσικό Εξπρές (τ. 8, 16-29 Φεβρ 1980) υπάρχει μια μικρή παρουσίαση, όπου και αναφέρεται ότι έχουν γράψει
δικά τους τραγούδια με ελληνικό στίχο,
τα "Ξεκινήσαμε Μαζί" και "ΟΠΑ".
Οι Dark Shadows, διαγράφουν μια πορεία, που περνά σχεδόν απαρατήρητη, από τον μουσικό τύπο της εποχής, αφού δεν κάνουν δικό τους δίσκο. Διαλύονται το 1986.



Για την δράση των Dark Shadows,, δίνονται από τον Μανώλη Μαλτέζο, frontman του συγκροτήματος, οι εξής πληροφορίες:


Φωτο: Ο Μανώλης Μαλτέζος, σε συναλία των Dark Shadows, σε κινηματογράφο στη Νέα Φιλαδέλφεια, 1980. 


Ο βασικός πυρήνας ήταν: εγώ (Μανώλης Μαλτέζος), και τα δύο αδέλφια Μιχάλης και Κώστας Μαυροειδής. Ήμασταν αδελφικοί φίλοι από τη γειτονιά στα Μυκονιάτικα των Αγίων Αναργύρων Αττικής. Ακούγαμε ροκ μουσική, στο πικαπ της εποχής, από το 1973. Τα ακούσματα εκείνης της πρώιμης εποχής ήταν Rolling stones (Sticky fingers, Exile on main street), T Rex, Who κλπ.
Σαν group ξεκινήσαμε από το λύκειο των Αγίων Αναργύρων το 1976.
Θυμάμαι ακριβώς απέναντι από την είσοδο του σχολείου είχε ανοίξει δισκοπωλείο ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς και από εκεί πέρναγαν όλοι οι ροκάδες του σχολείου και μίλαγαν για μουσική με το Μάνο. Θυμάμαι τον Γιώργο Γκικοδήμα (Shelter, μετέπειτα OPA), το Νίκο τον Πιπινέλη και άλλους μουσικούς από τα 2-3 τοπικά συγκροτήματα που υπήρχαν εκείνη την εποχή και τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση στο σχολείο και όχι μόνο.
Εμείς βγήκαμε πρώτη φορά σε συναυλία νομίζω το 1977 στο σινεμά Μαρία Έλενα στην Ανάκασα, που νομίζω ακόμα υπάρχει, μαζί με τους Ν. Πιπινέλη, Shelter και Vavoura band. Εκείνη την εποχή οι Shelter του Γκικοδήμα, των αδελφών Ευσταθίου και των Γκαβογιανναίων που έπαιζαν πολύ Deep Purple ήταν το πιο δημοφιλές συγκρότημα των Αγίων.
Επίσης οι αφοί Πιπινέλη έπαιζαν πολύ καλά Santana και είχαν πολύ ατμοσφαιρικό ήχο.
Εμείς παίξαμε τραγούδια από Bob Dylan, Eagles (Hotel California) και για πρώτη φορά θυμάμαι το Sultans of suing των Dire straits που άρεσε πολύ. Ο Johny Vavouras θυμάμαι παραλίγο να φάει ξύλο γιατί ξεκίνησε να τραγουδάει βρίζοντας το κοινό για χαβαλέ..
Για τα επόμενα 2 χρόνια νομίζω παίζαμε μόνο μεταξύ μας πρόβες λόγω φόρτου εισαγωγικών εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο. Αυτή την περίοδο αλλάξαμε και βελτιώσαμε πολύ τον ήχο μας σε New wave με κύριες επιρροές τους Police, Clash και Sex Pistols.

Το 1980 θα ανοίξουμε την ιστορική συναυλία Παραμύθι χωρίς όνομα στο Σπόρτιγκ με τους Σιδηρόπουλο και Πουλικάκο.
Τραγουδήσαμε για πρώτη φορά σε συναυλία στην Ελλάδα τραγούδια των Police όπως τα χιτς της εποχής So Lonely, Roxanne και το Baby baby των Vibrators.

Οι Police λίγο μετά ήρθαν στην Αθήνα στο Σπόρτιγκ και θυμάμαι είχαμε πάθει όλοι μεγάλη πλάκα.

Τον χειμώνα του 1981 είναι η εποχή των πρώτων μεγάλων φοιτητικών καταλήψεων για το νόμο 815 και τότε διοργανώνουμε μόνοι μας συναυλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχουμε ήδη γράψει και παίζουμε δικά μας new wave τραγούδια. Επίσης κάνουμε εμφανίσεις σε φοιτητικά κλαμπάκια στην Πάτρα εκείνη την περίοδο με δικά μας τραγούδια και ξένα.
Την ίδια χρονιά μετακομίζουμε το στούντιο που κάναμε πρόβες στο Περιστέρι και αλλάζουμε ντράμερ τον Γιάννη Φίλη που ήταν καταπληκτικός στο beat. Ο Γιάννης μας έδωσε περισσότερη δύναμη στον ήχο γιατί όταν έπαιζε ντραμς σειόταν η γη. Γενικά ο ήχος μας γίνεται πιο σκληρός και πιο beat, κάτι σαν Gang of four και είναι η εποχή που γράφουμε δικά μας τραγούδια. Αυτή την εποχή τζαμάρουμε και με συγκροτήματα από το Περιστέρι. Συγκεκριμένα θυμάμαι τους SIE με τους οποίους παίξαμε σε συναυλία σε σινεμά του Περιστερίου όπου συμμετείχε και ο Ηλεκτροπληξίας, βιτρουόζος στην κιθάρα με το συγκρότημά του.
Τα επόμενα χρόνια 1982-1985 ακολουθούν συναυλίες σε σινεμά των Αγίων Αναργύρων, της Νέας Φιλαδέλφειας (Do Re Mi) και στο Περιστέρι.

Το 1984 κάνουμε πρόβες και παίζουμε με το Βανάκο στο club Αρετούσα στην Πλάκα. Ήταν η εποχή που συχνάζαμε κάθε βράδυ σχεδόν με τις μηχανές στο Mad club.
Εχει αρχίσει η εποχή του Blitz όπου το new wave έχει αρχίσει να γίνεται ωραία πιο εμπορικό και χορευτικό με Yazoo, Duran Duran κλπ

Το 1986 to group σταματάει τις εμφανίσεις και τα κύρια μέλη του απορροφούνται κυρίως από   επαγγελματικές υποχρεώσεις.




3 σχόλια:

  1. καμια ηχογραφηση εστω κι απο προβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μαλτέζος, μου είπε πως ίσως έχει κάπου μία κασέτα. Θα ψάξει να την βρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι καταλήψεις για τον 815 ήταν στα τέλη του 79. Τότε παίξανε στην πάτρα (πριν δηλαδή από τη συναυλία στο σπόρτινγκ).
    Και εντάξει δεν την διοργάνωσαν αυτοί, έπαιξαν πρώτοι και στη συνέχεια η μουσική πειραματική ομάδα πανεπιστημόυ (που έπαιζε ροκ και τζαζ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή