Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Η Υπναγωγία του Μπάμπη Νίκου

Φωτο: Ο τραγουδοποιός, Μπάμπης Νίκου

Πολύ καλή η Υπναγωγία, καινούργια δουλειά του Μπάμπη Νίκου.
Εννέα κομμάτια, με δυνατό συμβολικό στίχο, και εξαιρετικές μελωδίες.
Σύνθεση, ενορχήστρωση, όργανα, φωνητικά: Μπάμπης Νίκου.
Στίχοι: Ανδρέας Ταρνανάς.

Ο Νίκου, έχει σοβαρές μουσικές γνώσεις, και φαίνεται πως αγαπά πολύ και την ελληνική ποίηση, αφού σε ένα από τα τραγούδια του, το Πλανόδιος Προφήτης, περιλαμβάνει τους στίχους του εκπληκτικού ποιήματος, Ο Τρελός Λαγός, του Μίλτου Σαχτούρη. Μάλιστα, στο μέρος αυτό, ακούμε την φωνή του αείμνηστου ποιητή. 
Ο τίτλος Υπναγωγία, μοιάζει οξύμωρος, ως προς την εικόνα του εξωφύλλου, τις Kαμπάνες, οι οποίες πάλι μας παραπέμπουν στον Σαχτούρη, και στο ομώνυμο ποίημά του. 
Η Υπναγωγία, ως όρος, αναφέρεται στις ονειρικές εμπειρίες στην μεταβατική κατάσταση μεταξύ ξύπνιου και βαθύ ύπνου. Θα έλεγα, πως το οξύμωρο, γίνεται επίτηδες, κάτω από μία μυστική σημειολογία . Ουσιαστικά, ο Νίκου, μας καλεί σε αφύπνιση, και όχι σε ύπνο. Οι ονειρικές καταστάσεις, προσμένουν τις καμπάνες, να χτυπήσουν, και να εγερθεί ο όχι εντελώς κοιμισμένος.
Μια τέτοια μυστική σημειολογία, διατρέχει όλο το έργο, κάτι σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα. Η Υπναγωγία, υλοποιείται από το σχήμα ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ, που όμως δεν είναι συγκρότημα, αλλά προσωπικό πρότζεκτ του Νίκου (συνεργαζόμενοι μουσικοί).
Ο τραγουδοποιός, διατρέχει ταυτόχρονα, ένα δεύτερο πρότζεκτ, με τίτλο ANGEL'S ARCANA, σε αγγλικό στίχο.Ποιος είναι ο Μπάμπης Νίκου

Είναι 34 ετών και κάτοικος Κυψέλης (Αθήνα).
Υπήρξε  κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των goth rockers Opened Paradise από το 2003 μέχρι φέτος το Γενάρη.
Μαζί τους έκανε 2 δίσκους κι ένα EP.
Επίσης, πρώην μέλος των Jaded Star και Astral DNA.
Συμμετείχε ως session τραγουδιστής των Αυστριακών Visions of Atlantis για μια ευρωπαική περιοδεία το 2013.
Οι Δια Μαγείας, έρχονται σαν ιδέα κάπου το 2009. Το 2010 έγιναν κάποιες πρώτες ηχογραφήσεις και φέτος κυκλοφόρησε ο δίσκος "Υπναγωγία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου