Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ένας χρόνος από τον θάνατο του George Michael

Γράφει ο Χρήστος Χατζής

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την μέρα που ο πολυαγαπημένος μας George Michael έφυγε από την ζωή.
Συγκλονισμός, συγκίνηση, νοσταλγία, ακόμα και δάκρυα για τον σπουδαίο ερμηνευτή που με τραγούδια του μεγάλωσαν γενιές σε κάθε γωνιά του πλανήτη.



Ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου (Georgios Kyriacos Panayiotou, 25 Ιουνίου 1963 - 25 Δεκεμβρίου 2016),γνωστός ως George Michael, ήταν Άγγλος τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και μουσικός παραγωγός. Έγινε παγκοσμίως γνωστός κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990. Έχει χαρακτηριστεί ως σόουλ τραγουδιστής, αν και το έργο του είναι πιο κοντά στην ποπ. Έχει πουλήσει περισσότερους από 130 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Ο πατέρας του ήταν Ελληνο-Κύπριος εστιάτορας που μετακόμισε στο Λονδίνο και η μητέρα του Αγγλίδα χορεύτρια. 


Οι πρώτες μουσικές επιτυχίες του ήταν με το μουσικό δίδυμο Wham!, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον Άντριου Ρίτζλεϊ το 1981. 
Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ''Fantastic'' έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος,''Make it Big'' το 1984, ο οποίος περιλάμβανε και το σόλο τραγούδι του Τζορτζ Μάικλ ''Careless Whisper'', το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες. Επίσης, ήταν μέλος του σχήματος Band Aid στο ''Do They Know It's Christmas?''. 

Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο Τζορτζ Μάικλ ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο πρώτος σόλο δίσκος του,''Faith'', που κυκλοφόρησε το 1987, έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο Τζορτζ έφτασε 7 φορές στην κορυφή των Βρετανικών τσαρτ και 8 φορές στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ.Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του, κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Brit, τεσσάρων MTV Video Music Awards, τριών Αμερικανικών Μουσικών Βραβείων και δύο βραβείων Γκράμι.Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα τραγούδια παίχθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο τραγουδιστή/στρια ή γκρουπ στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004.Στις 14 Μαρτίου του 2014 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο ''Symphonica'',το οποίο έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 1998 ανακοίνωσε ότι ήταν ομοφυλόφιλος μετά τη σύλληψή του στις 7 Απριλίου για άσεμνη συμπεριφορά σε δημόσια τουαλέτα στο Λος Άντζελες.Το 2006, συνελήφθη πρώτη φορά για κατοχή ναρκωτικών.Στις 24 Αυγούστου του 2010 παραδέχθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών και στις 14 Σεπτεμβρίου καταδικάστηκε σε 8 εβδομάδες φυλάκισης,πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση οδήγησης.Αποφυλακίστηκε στις 11 Οκτωβρίου, μετά από τέσσερις εβδομάδες φυλάκισης.Το 2011,ο Τζορτζ παραλίγο να πεθάνει από πνευμονία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Βιέννης.

Σύμφωνα με τον παραγωγό του, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Γκόρινγκ του Οξφορντσάιρ της Αγγλίας σε ηλικία 53 ετών.To πόρισμα του ιατροδικαστή, έδειξε ότι πέθανε από φυσικά αιτία, καθώς έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια,μυοκαρδίτιδα και ηπατική στεάτωση (λιπώδες ήπαρ).
Κηδεύτηκε τρεις μήνες μετά τον θάνατο του,στις 29 Μαρτίου 2017 στο κοιμητήριο Highgate West του βόρειου Λονδίνου.

Ο Τζορτζ Μάικλ είχε πολιτική δράση και κυρίως αριστερά πολιτικά φρονήματα.Μάλιστα είχε συμμετάσχει στον αγώνα των ανθρακωρύχων το 1984-1985, υποστηρίζοντάς τους ανοιχτά.Τότε έδωσε μια συναυλία για τον αγώνα των ανθρακωρύχων στην οποία παρουσίασε και το τραγούδι που είχε γράψει ειδικά για αυτούς.O απόλυτος πανικός επικράτησε στο ΟΑΚΑ το 2007 όταν ο George Michael εμφανίστηκε για πρώτη φορά και τελευταία στην Αθήνα!Ήταν 26 Ιουλίου όταν ο διάσημος βρετανό-κύπριος τραγουδιστής μετέφερε την περιοδεία του στην Αθήνα με την οποία γιόρταζε τα 25 χρόνια της καριέρας του στην μουσική.Το στάδιο πλημμύρισε από κόσμο και ο εμφανώς συγκινημένος καλλιτέχνης δεν σταματούσε να τους ευχαριστεί για την ένθερμη υποδοχή. Όταν μάλιστα το κοινό άρχισε να φωνάζει το όνομά του στα Ελληνικα δήλωσε το εξής: «Είναι η πρώτη φορά, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όπου το κοινό λέει το όνομά μου σωστά» αναφερόμενος σαφώς στο παρατεταμένο «Γιώργος, Γιώργος» που ακουγόταν από το κατάμεστο στάδιο!

Λίγο αργότερα μάλιστα έσπευσε να ευχαριστεί στα Ελληνικά τον κόσμο που δεν έλεγε να σταματήσει τις επευφημίες, τυλιγμένος μάλιστα με την ελληνική σημαία! Στο στάδιο βρισκόταν και ο Κύπριος πατέρας του τον οποίον ευχαρίστησε δημόσια ενώ η συναυλία αυτή σίγουρα έμεινε ανεξίτηλη στην μνήμη όλων όσων παραβρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο στάδιο!

Τιμώντας την μνήμη του τεράστιου δημιουργού και ερμηνευτή με μεγάλη συγκίνηση, ένα Mixtape με 20 κλασικές και αξέχαστες μπαλάντες του.

Χρήστος Χατζής.



1. December Song 2. John And Elvis Are Dead 3. A Different Corner 4.The First Time Ever I Saw Your Face 5. One More Try 6. Cowboys And Angels 7. Praying For Time 8. You Have Been Loved 9. My Mother Had A Brother 10. Older 11. Kissing A Fool 12. Patience 13. Brother Can You Spare A Dime 14. Father Figure 15. Spinning The Wheel 16. Careless Whisper 17. Wild Is The Wind 18. Jesus To A Child 19. Heal The Pain 20. As-With Mary J Blige




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου