Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Απίστευτα και κωμικοτραγικά γεγονότα επί Χούντας

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 1971, η αστυνομία έκανε έφοδο στα σφαιριστήρια στο Περιστέρι, αναζητώντας ... μακρυμάλληδες! Βρήκε 40, τους οποίους οδήγησε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, όπου τους κούρεψε με την ψιλή! Ο Δήμαρχος συνεχάρη την Αστυνομία.


Πολλοί, «σοβαροί» πολίτες, δήλωσαν «Καλά τους έκαναν! Γεια στα χέρια τους!».
Κάποιοι όμως, δημοσιογράφοι, έβαλαν το ερώτημα, αν υπήρχε νόμος που να απαγόρευε τα μακριά μαλλιά.

Στο ερώτημα, αυτό, απάντησε ο συνταγματάρχης Λαδάς, δηλώνοντας στις εφημερίδες...


«Οι μακρυμάλληδες εκπροσωπούν το εκφυλιστικόν φαινόμενον του χιππισμού. Προτιμούν το μακρύ μαλλί, εις αντίδρασιν προς το κοντό στρατιωτικό κόψιμο των μαλλιών. Υπό την έννοιαν των διακλαδώσεων του χιππισμού προς τον μαρξισμόν, η ενέργεια του αστυνομικού του Περιστερίου, θα είναι αξία επαίνων, καθόσον η ηθική και η εθνική τάξις, υπερέχουν της νομιμότητος»

Για τους χουντικούς, ο μακρυμάλλης ήταν κρυφομοφυλόφιλος και ύποπτος για εγκληματική πράξη. Το μακρύ μαλλί θεωρείτο «μεταμφίεσις».

Στις ύποπτες συμπεριφορές έμπαινε ακόμα και το μπλουτζήν στις γυναίκες. Η «αντρική περισκελίδα» έδειχνε «λεσβιάζουσα ροπή». Τα κορίτσια που φόραγαν παντελόνια ήταν εξίσου ύποπτα με τα μακρυμάλλικα αγόρια.

Όλα αυτά τα απίστευτα τα δίδασκε, στις Αστυνομικές Σχολές,  ο «εγκληματολόγος» Κωνσταντίνος Πίττος.
Διαβάστε μία σελίδα από το αστυνομικό εγχειρίδιο, που διδασκόταν στις Σχολές Αστυνομίας.


 Κουρέματα, επιχειρήσεις δηλαδή «συμμόρφωσης» των μακρυμάλληδων, έγιναν σε όλη τη διάρκεια της Δικτατορίας.

Οδηγίες του Καλαμποκιά (Υπουργού Παιδείας) όριζαν "ευπρεπή εμφάνιση στην ενδυμασία και κόμη", απαγόρευση να πηγαίνουν μαθητές σε μπαρ, κλαμπ και κινηματογράφους.


Οι χουντικοί, επεχείρησαν να χτυπήσουν και τους φοιτητές, που είχαν μακριά μαλλιά όπως και τις φοιτήτριες που φορούσαν σορτς ή μίνι φούστες.
Ένα απίστευτο μέτρο, καθόριζε να μην τρώνε στις φοιτητικές Λέσχες, οι μακρυμάλληδες και οι φοιτήτριες με σορτς.

Σχετική γελοιογραφία της εποχής, για το μέτρο αυτό, δείχνει το φοιτητικό μενού: Κεφαλάκι αλά Περιστέρι! Δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο είδος φαγητού, αλλά για το πώς έπρεπε να έχουν τα κεφάλια τους, οι φοιτητές που ήθελαν να φάνε: αλά Περιστέρι = γουλί, όπως και οι άτυχοι συλληφθέντες στα σφαιριστήρια που κουρεύτηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου.


Για τα χουντικά μέτρα «συμμόρφωσης» της νεολαίας, διαβάστε και το άρθρο ΧΟΥΝΤΑ- ΗΜΙΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου