Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Γνωρίστε τον odysmod –εκπληκτική περίπτωση καλλιτέχνη

Φωτο : Ο odysmod (Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος)

Ο odysmod, γιος του παλαιού τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Γιώργου Σιδηρόπουλου, είναι εκπληκτική περίπτωση καλλιτέχνη. Γεννήθηκε το 1977, πραγματικό του όνομα Κωνσταντίνος. Το προσωνύμιο odysmod, που επέλεξε ως καλλιτεχνικό του όνομα, συνδυάζει τις λέξεις Odyssey και Modulation (Οδύσσεια και Διαμόρφωση). 


Πράγματι, διαμορφώνει την προσωπική του Οδύσσεια, ο Κωνσταντίνος, με άλλα λόγια τραβάει κουπί, όπως όλοι οι πραγματικοί καλλιτέχνες, στα μίζερα χρόνια της Κρίσης. Βιοπορίζεται ως ηχολήπτης, αλλά τώρα, δουλεύει στα χωράφια, στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας. Σε λίγες μέρες, θα κατέβει στην Κρήτη. Πού θα δουλέψει εκεί; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ηχολήπτης. Αν όχι: σε μπαρ, σερβιτόρος σε ταβέρνα, όπου βρει, δεν τρομάζει.


Μας εκφράζει απόλυτα, η τελευταία δουλειά, που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος. Έχει τίτλο I dreamt of forest. Ένα είδος ambient μουσικής, όχι όμως ανέμελης, όχι χαρούμενης. Η μουσική του, γίνεται η ταπετσαρία των τοίχων της φυλακής, που έχτισε γύρω μας, η οικονομική και κυρίως η αξιακή Κρίση.

Δεν μπορώ, παρά να παραλληλίσω το I dreamt of forest, με το Low του David Bowie. Αν ο Bowie, μας έδωσε εκείνη την εξαιρετική μουσική, βλέποντας το εννοιολογικό πλαίσιο τουΤείχους του Βερολίνου, ο odysmod, μας δίνει μια ανάλογη μελαγχολική, αλλά υπέροχη μουσική, βλέποντας την Ελλάδα της Κρίσης.



Οι τίτλοι των τραγουδιών, δίνονται με συμβολικό (έως κρυπτογραφικό τρόπο). Ένα παράδειγμα το A death made of gold, όπου ο θάνατος που φτιάχτηκε από χρυσό, αναφέρεται στις Σκουριές Χαλκιδικής.


Η μουσική σε όλα τα κομμάτια, δημιουργήθηκε με κύρια όργανα, το πιάνο, και τα δύο αναλογικά και ιστορικά συνθεσάιζερς Roland Juno-60 και  Korg MS-20. 

I dreamt of forest by odysmod
released March 17, 2018
Due to vintage synthesizers’ use, the music is reminiscent of the warm analogue sounds of 70's & 80's and contains primarily melodic piano, various traditional instruments involved with electronic or traditional rhythms creating cinematic soundscapes.
artwork, socionik.tumblr.com




1 σχόλιο: