Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χωροφύλακες συλλαμβάνουν χίπις στα Μάταλα 1972 (βίντεο)


Το φεστιβάλ στα Μάταλα Κρήτης (φωτο Μιχάλης Παππάς), που φέτος γινεται 22 με 24 Ιουνίου, υπενθυμίζει την Εποχή των Λουλουδιών, και καλωσορίζει τους υπάρχοντες παλαιούς, αλλά και τους σημερινούς νεοψυχεδελικούς. Δεν ήταν πάντα όμως ευχάριστα τα πράγματα, για τους χίπις. Στα χρόνια της Δικτατορίας, ήταν αλλιώς.


Σε ένα βίντεο-ντοκουμέντο- γυρισμένο το καλοκαίρι του1972, φαίνονται οι σπηλιές των Ματάλων, άδειες από χίπις. Είχε προηγηθεί, η επέμβαση της χουντικής χωροφυλακής, στο τέλος της Άνοιξης του 1970. Έτσι, το 1972, η παραλία, δεν έχει παρά ελάχιστους χίπις, που δεν κατοικούν πια στις σπηλιές.




Περίπου στο 2.30 λεπτό του βίντεο, φαίνεται ταμπέλα αναρτημένη σε μαγαζί του χωριού, που γράφει ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: ΓΥΜΝΟΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΙΣ ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ. ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ.
Λίγο μετά, βλέπουμε δύο χωροφύλακες να ερευνούν την παραλία, για να εντοπίσουν γυμνιστές. Συλλαμβάνουν δύο, τους οποίους τους οδηγούν μάλλον για αυτόφωρο.

Τα γεγονότα, που οδήγησαν στο κλείσιμο των σπηλιών, η χουντική νοοτροπία της τότε χωροφυλακής, η δημοκρατική στάση των Κρητικών, και γεινκά, το τι έγινε την Άνοιξη του 1970, περιγράφονται στο βιβλίο Μάταλα (Η ιστορία της Νεφεριάνας) του Μανώλη Νταλούκα. Κυκλοφόρησε μόλις, από τις Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.



Το βιβλίο περιγράφει την φυγή της Αλέξιας, από το σπίτι της στην Αθήνα, από μία ατμόσφαιρα που την πνίγει. Είναι Άνοιξη του 1970, και το δεκαεξάχρονο κορίτσι, πηγαίνει στα Μάταλα, όπου γίνεται η χίπισσα Νεφεριάνα, ζώντας τον έρωτα και το ψυχεδελικό όνειρο, στις σπηλιές των βράχων.

Η ιστορία, αναβιώνει την Εποχή των Λουλουδιών, και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Στο τέλος εκείνης της Άνοιξης, η χούντα, κλείνει τις σπηλιές, με στρατιωτικού τύπου επέμβαση, που θυμίζει Φράουλες και Αίμα. Το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο από τα μαγικά χρώματα και το μαγικό τοπίο της Κρήτης, το νησί, που ο συγγραφέας θεωρεί δεύτερη πατρίδα του και το ωραιότερο μέρος του κόσμου. Η Τζόνι Μίτσελ, ο Κάρεϋ, ιστορικά πρόσωπα της ψυχεδελικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία αγάπης που θα σας μείνει αξέχαστη. Με τελετές της Φωτιάς στην παραλία, νύχτα κάτω απ’τα βράχια, με ροκ τραγούδια αλλά και με κρητικό πεντοζάλι!

Μια σειρά σύγχρονων τραγουδοποιών (σχεδόν όλη η σκηνή της νέας ελληνικής ψυχεδέλειας) ποιητών και εικαστικών, υποστηρίζουν την έκδοση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου