Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Όταν οι υπεύθυνοι δεν ευθύνονται, δίνουν Συνέντευξη Τύπου

Ο αρμόδιος υπουργός, για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στην συνέντευξη Τύπου,  είπε πως ψάχνει να βρει αν έκανε κάποιο λάθος και δεν βρίσκει. Σωστό. Κανείς υπουργός, δεν βρήκε ποτέ λάθη στον εαυτό του. Για το αν έκανε λάθη ο Τόσκας, δεν είναι αυτός που θα το βρει, αλλά μία επιτροπή ειδικών. Το ίδιο ισχύει για τους Αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Δεν έχει νόημα να βάλουμε τους επικεφαλής μιας επιχείρησης να βρουν αν έκαναν λάθη. Δεν μπορούν να βρουν λάθη στους εαυτούς τους.Στην παρατήρηση «πώς γίνεται να μην υπήρξαν λάθη όταν έχουμε τόσους νεκρούς;», θα πουν «ναι αλλά μπορεί να είχαμε περισσότερους, αν δεν ήμασταν εμείς επικεφαλής στον συντονισμό». Με το «ευτυχώς που ήμασταν εμείς» καλύπτονται όλα.

Μία υπερκομματική επιτροπή ειδικών, δεν έχει την έννοια να βρει τα λάθη, ώστε να καρατομηθούν οι επικεφαλής. Έχει την έννοια, να βρει τα λάθη, ώστε η χώρα να γίνει καλύτερη, πιο δυνατή, να αποφευχθούν μελλοντικές τραγωδίες. Δεν ψάχνουμε να βρούμε λάθη στον Τόσκα, αλλά στο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, σε έναν μηχανισμό που διαχρονικά διαθέτουμε και αποδείχθηκε ανεπαρκής. Αυτό είναι το εθνικό καθήκον. Αλλά, για να γίνει αυτό, δεν πρέπει να αναθέτουμε την διερεύνηση των λαθών, στους επικεφαλής, διότι πραγματική διερεύνηση, δεν θα γίνει.

Το μεγάλο ζητούμενο, δεν είναι να παραιτηθεί ο Τόσκας, αλλά να διερευνηθούν τα αίτια της συμφοράς. Πράγμα που σημαίνει να στρωθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί, να εξακριβώσουν, το σύστημα πού φαλτσάρει.
Δεν ζητούμε εκδίκηση, αλλά διερεύνηση.
Όταν πέφτει ένα αεροπλάνο, δεν μας αρκεί η παραίτηση του διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας. Προσπαθούμε να βρούμε το μαύρο κουτί, τι διάολο πήγε στραβά. Το να διώξουμε τον διευθυντή, χωρίς να μάθουμε τα αίτια, δεν μας κάνει καλύτερους, μας κάνει χειρότερους.

Έτσι λοιπόν, και σε αυτή την τραγωδία, θα πρέπει να βρούμε επειγόντως το μαύρο κουτί. Και αυτό απαιτεί, μια γενναία συμφωνία, κυρίως του Τσίπρα και του Μητσοτάκη. Αν για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξουν και κάποιες παραιτήσεις, βεβαίως να γίνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου