Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ζακ ίσως και να πέθανε από αηδία

Απροσδιόριστη λοιπόν, η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Προσδιορισμένη όμως, η αιτία του ηθικού πανικού που κατέλαβε κάποιους αυτοσχέδιους αναλυτές του τραγικού γεγονότος. Έγινε πάλι σαφές: Κάποιοι «κόσμιοι», δεν ανέχονται τους απόκοσμους, αν μπορούσαν θα τους φόρτωναν σε ένα καράβι και θα τους φούνταραν ανοιχτά του πελάγους, «να ξεβρωμίσει ο τόπος».


Η αλλαγή της νοσηρής αυτής νοοτροπίας, είναι θέμα Παιδείας, που στο κράτος μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Ας την παραδεχτούμε την αλήθεια πια: Ιθαγένεια έχεις ταλέντο, αλλά δεν έχεις, τα σχολειά που διδάσκουν τι σημαίνει ανθρωπιά, κατανόηση και αγάπη. Και οι Ρινόκεροι του Ιονέσκο, εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Οι Ρινόκεροι, δεν απλώνουν ποτέ ένα χέρι βοήθειας. Απαιτούν μια άμεση λύση, τύπου Καιάδα.

Τι μπορεί να γίνει;
Εδώ, ταιριάζουν τα λόγια από ένα τραγούδι του Νικόλα Άσιμου:

Λέω να φτιάξουμε παράνομο σταθμό
Να διαδώσουμε σ’ αυτούς
Τους γκαντεμιάρικους καιρούς
Να μη σκοτώνουνε τους διαφορετικούς.
(Νικόλας Άσιμος- Πάλι στην Ξεφτίλα)

Ο τραγικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου, στις κοινωνίες του μέλλοντος, ίσως διδάσκεται στα σχολειά, ως παράδειγμα του τι συνέβαινε στις παλιές κοινωνίες. Το πώς ένας ταλαντούχος, διαφορετικός, ευαίσθητος, απροσάρμοστος, εύκολα περιθωριοποιείται, τσαλακώνεται, κουρελιάζεται και τελικά μεταφέρεται νεκρός με ...χειροπέδες, στο νοσοκομείο!

Ακολουθούν φαινόμενα ηθικού πανικού.
Κάποιοι δεν προβληματίζονται για το τι συνέβη σε αυτό το παιδί, τι έφταιξε και έφθασε στην απομόνωση και στην χρήση ουσιών. Δεν τους απασχολεί, ούτε το λιντσάρισμα. Τους απασχολεί, ότι, ο νεκρός, ήταν ομοφυλόφιλος και οροθετικός, και συνεπώς επικίνδυνος για την «υγιή» κοινωνία.

Εμφανίστηκαν γρήγορα απαράδεκτα γκάλοπ, με πιο απαράδεκτο, αυτό που διενήργησε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο πολιτικός, ανήσυχος μήπως ηρωοποιηθεί ο νεκρός, έβαλε στους τηλεθεατές το ερώτημα:
ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΗΡΩΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΞΟΥ ΛΗΣΤΗ, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΎ;

Πριν το γκάλοπ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, είχε «αναλύσει» το «πρόβλημα των ομοφυλόφιλων», καταλήγοντας πως κινδυνεύουμε από αυτούς, και κάτι πρέπει να γίνει.

Δεν είναι ο μόνος που κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου». Πολλοί, είναι αυτοί που ισχυρίζονται, ότι όλοι οι τοξικομανείς, είναι εγκληματίες, και πρέπει να φυλακίζονται. Δεν μπορούν να δουν, ότι αυτά τα παιδιά, δεν είναι υπόκοσμος, αλλά απόκοσμος. Οι παγιδευμένοι νέοι στα δίχτυα των ουσιών, είναι άρρωστοι που χρειάζονται την βοήθεια, και όχι την κατακραυγή μας.

Ποια πρέπει λοιπόν να είναι η στάση μας, αν θέλουμε να είμαστε μέλη μιας  πολιτισμένης κοινωνίας;
Να συμπεριλάβουμε όλους τους απροσάρμοστους στο Βιβλίο των Ηρώων του Τρόμου, και να τους ρίξουμε με αυτό στην πυρά;
Ή, να κατανοήσουμε τα αίτια, να βρούμε λύσεις; Ας θυμίσουμε τι λέει, ένας άλλος κοινωνικά απροσάρμοστος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, στο τραγούδι...

Κατά τα άλλα εσείς
που είσαστε υγιείς
και αξιοπρεπείς
βοηθήστε μας και λίγο.
Δώστε μας πνοή
στέγη και τροφή
μια ιδέα στεγανή
που να μην μπάζει κρύο.
(Π.Σιδηρόπουλος- Εν Κατακλείδι)

Ο Ζακ Κωστόπουλος, προσδιόριζε τον εαυτό του, ως Queer
Ο προσδιορισμός, σκανδαλίζει πολλούς, που δεν μπορούν να δεχτούν το διαφορετικό, και θέλουν το ομοιόμορφο, στην ελληνική κοινωνία.
Ομοιόμορφο, γι αυτούς, είναι το «υγιές», ενώ το ανομοιόμορφο, είναι «επικίνδυνο» και «ανώμαλο» και ό,τι άλλο  καταμαρτυρούν για την LGBTQ+ κοινότητα, οι φύλακες ηθικής της ελληνικής κοινωνίας.
Οι αντιλήψεις αυτές, δεν είναι συμβατές με μία δημοκρατική κοινωνία.

Στην εποχή της χούντας, και την ημέρα της Εθνικής Εορτής (28 Οκτωβρίου 1968), η αστυνομία της χούντας,  εισέβαλλε σε σπίτι στην Καλογρέζα, διότι είχε πληροφορίες, πως υπήρχαν εκεί... ομοφυλόφιλοι που εορτάζουν!

Ένας από τους συλληφθέντες ήταν και ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, που περιέγραψε την φασιστική αυτή επέμβαση, στο βιβλίο του «Καιάδας».

Εμπνευστής της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν ο συνταγματάρχης Λαδάς, ο οποίος και είχε βάλει σκοπό της ζωής του, να ξεκαθαρίσει την Ελλάδα από τους ομοφυλόφιλους, που έβλεπε σαν πανούκλα. Αυτή, είναι για την Ελλάδα, η αρχή αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Ο Θεοδωρακόπουλος, γράφοντας το βιβλίο του, δίνει το έναυσμα και στηλιτεύει την λογική του ματσό φασίστα.
  
Σήμερα, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτησαν τις εκδηλώσεις του Athens Pride. Όμως, δεν αρκούν αυτοί οι χαιρετισμοί, όσο υπάρχει ακόμα βαθιά ριζωμένη, μια κακή νοοτροπία, στην ελληνική κοινωνία.
Ας ελπίσουμε, ότι, ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου, δεν θα περάσει έτσι, και ότι θα μας προβληματίσει σοβαρά. Δεν είναι ότι ζητάμε εκδίκηση. Ζητάμε να δημιουργηθεί το σύστημα Παιδείας, και Κοινωνικών Δομών, που θα δίνει τον χώρο στους διαφορετικούς, να υπάρχουν ισότιμα με τους άλλους. Χωρίς διακρίσεις. Χωρίς αποκλεισμούς. Αλλιώς, οι αυτόκλητοι φύλακες της ηθικής θα συνεχίζουν να σπέρνουν τον πανικό, και οι Ζακ θα ρίχνονται στο περιθώριο, θα λιντσάρονται ή θα αυτοκτονούν από αηδία.  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου