Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Και ο Μanu Chao στο πλευρό των μουσικών του δρόμου-Η Μουσική στο δρόμο ΔΕΝ είναι επαιτεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έγινε σήμερα,  έξω από το αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή όπου προσήχθη από αστυνομικούς, την προηγούμενη Κυριακή, η μουσικός Μαρία Στεφάνου, επειδή ...τραγουδούσε στην Πλατεία Αριστοτέλους!
Κάποιοι αστυνομικοί, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τους καλλιτέχνες του δρόμου, σαν ύποπτους και ζητιάνους. Δεκάδες μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο Μanu Chao και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, μαθητές του Μουσικού Σχολείου, αλλά και απλοί πολίτες, διαδήλωσαν «Η Μουσική στο δρόμο ΔΕΝ είναι επαιτεία!».



Η Μαρία Στεφάνου, εξήγησε ότι την προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, με την κατηγορία της επαιτείας, όπου την έψαξαν και ανακάλυψαν το ιλιγγιώδες ποσό των ... 7,5 ευρώ!

«Με πλησίασε ομάδα αστυνομικών το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ισχυριζόμενοι ότι αυτό που κάνω είναι επαιτεία. Τελικά, με άφησαν μετά από περίπου μία ώρα αφού καταμετρήθηκαν και τα χρήματά μου - 7,5 ευρώ σύνολο ...η τέχνη στο δρόμο δεν είναι επαιτεία και τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι καλλιτέχνες είναι δωρεές».



Σύμφωνα με δηλώσεις του τραγουδοποιού Δημήτρη Ζερβουδάκη ο νόμος περί επαιτείας- που αφορά μουσικούς και καλλιτέχνες που δίνουν παραστάσεις στον δρόμο- ευελπιστούν να καταργηθεί άμεσα. Έγινε μάλιστα ανάγνωση της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Βασίλης Τσίρκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, για την κατάργηση της δίωξης της επαιτείας.

Ο Manu Chao (φωτο) ο οποίος έδωσε το παρών, συμπαραστεκόμενος στους  πλανόδιους μουσικούς, δηλωσε:

«Είμαι εδώ να στηρίξω τους μουσικούς του δρόμου. Πρέπει να αλλάξουμε και να τους αφήσουμε να παίξουν χωρίς φόβο και καταπίεση. Ολοι καταλαβαίνουν ότι η τέχνη του δρόμου είναι κουλτούρα».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου