Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ροκ μερακλομπερδέματα Ειρήνης Αραμπατζή και Jan Van de Engel

Σπούδασε Νομικός, αλλά δεν ακολούθησε το επάγγελμα, την κέρδισε το τραγούδι. Η 27χρονη Ειρήνη Αραμπατζή (φωτο), μας ξάφνιασε, ερμηνεύοντας βαριά λαϊκά, μεταμορφώνοντάς τα σε αιθέρια τραγούδια.


Αν και καθαρόαιμη τραγουδίστρια της τζαζ και του ροκ, θέλησε να συναντηθεί με το βαρύ λαϊκό, το νταλκαδιάρικο, που ευδοκιμεί σε εντελώς άσχετους με αυτήν χώρους.

Το «Κι αν γελάω είναι ψέμα» για παράδειγμα, παλιό παραπονιάρικο του Στέλιου Καζαντζίδη, μεταμορφώνεται σε
τρυφερό ψυχεδελικό αναρώτημα, με την φωνή της Ειρήνης.

Κρύβω τον πόνο το βαρύ
μες στης καρδιάς τα βάθη
γιατί το ξέρω θα χαρεί
ο κόσμος αν το μάθει...




Δεν είναι η πρώτη, που προσεγγίζει το λαϊκό τραγούδι, με ροκ τρόπο. Πρωτοδιδάξας ήταν ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος το 1979, στην περίφημη Συναυλία της Βροχής (Crazy Love στου Ζωγράφου), ερμήνευσε το «Υπάρχω», απονέμοντας κι αυτός, ροκ εύσημα στον Στελάρα.
Όμως, η Ειρήνη Αραμπατζή, προχωράει σε ένα επίπεδο που φεύγει από την διασκευή, και φθάνει στην μεταμόρφωση.

Το λαϊκοδημοτικό ή πανηγυριώτικο μερακλομπέρδεμα «Άλλον έχεις τώρα αγκαλιά» των Κώστα Σούκα και Λάκη Τσώλη, ερμηνευμένο από την Ειρήνη στα γαλλικά (!), γίνεται αγνώριστο, ένα Pourquoi Joues-tu?, ποπ κομψοτέχνημα και σίγουρα, νέο τραγούδι.
Ακολουθεί το τραγούδι, όπως το ερμηνεύει η Αραμπατζή...




Ακούστε τώρα και το πρωτότυπο, στην πρώτη εκτέλεση με τον Κώστα Σκαφίδα.




Οι αξιοσημείωτες αυτές μεταμορφώσεις των βαριών λαϊκών τραγουδιών, οφείλονται στον εξαιρετικό μουσικό Γιάννη Αγγελόπουλο, ο οποίος εύστοχα βρήκε ως ιδανική ερμηνεύτρια, την Ειρήνη.

Στην ροκ ιστορία, το ροκ έχει πολλές φορές συναντήσει την παράδοση, δηλαδή το δημοτικό μας τραγούδι. Από τον Διονύση Σαββόπουλο και την Μαρίζα Κωχ, ως τους σημερινούς Θραξ Πανκc, είναι πολλοί αυτοί που μας έδωσαν σπουδαία δημοτικά με ροκ τρόπο.
Όμως, εδώ, δεν μιλάμε για δημοτικό, αλλά  για το βαρύ λαϊκό, που κάποιοι το χαρακτήρισαν καψουροτράγουδο. Σε αυτόν τον τομέα, ελάχιστοι τόλμησαν να εμπλακούν, ένας ήταν ο Πουλικάκος, και τώρα έχουμε, την εξαιρετική δουλειά, του Αγγελόπουλου και της Ειρήνης. Μπράβο!


Τι ξέρουμε για τους δύο δημιουργούς

Η Ειρήνη Αραμπατζή, γεννήθηκε το 1991, στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στις Βρυξέλλες αφού ο πατέρας της εργαζόταν  εκεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).

Ήρθε στην Ελλάδα, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, πήρε πτυχίο, έκανε άσκηση, αλλά δεν συνέχισε.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας είπε:

«Από μικρή, αγαπούσα την μουσική, και γι αυτό, άρχισα μαθήματα  πιάνου από τα οκτώ μου χρόνια. Ενώ ήμουν φοιτήτρια στην Νομική, παρακολουθούσα ταυτόχρονα μαθήματα στο Athenaeum Conservatory και εμφανιζόμουν σε σκηνές και φεστιβάλ, με τζαζ μουσικούς. Τώρα βρίσκομαι στο Λονδίνο, και κάνω το Master Degree στην τζαζ, στο Guildhall School of Music and Drama...»

Η Ειρήνη Αραμπατζή, συμμετείχε στο φωνητικό σχήμα Fonés (με την Μαρίνα Σάττι και άλλες). Μέλος επίσης στο τζαζ σύνολο Les Trois Femmes. Είχε ρόλο στις παραστάσεις West Side Story στο  Μέγαρο Αθηνών και Shrek στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος, είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Jan Van de Engel. Γεννήθηκε το 1973, στην Βέροια, στη Μελίκη.
Μετά το Λύκειο, που τελείωσε στα Εξάρχεια, αποφάσισε να γίνει μουσικός και μάλιστα ντράμερ. Το πάθος του ήταν η ροκ, και η τζαζ, αλλά δούλεψε ένα μεγάλο διάστημα στα νυχτερινά μαγαζιά της Ιεράς Οδού, για βιοποριστικούς λόγους.
Οξυδερκής παρατηρητής, ανακάλυψε πως και τα σκυλάδικα έχουν ψυχή. Ένας άλλος μεγάλος για αυτόν επηρεασμός, ήταν τα πανηγύρια, στα οποία πολλά καλοκαίρια, τον πήγαινε ο χωροφύλακας πατέρας του, στο χωριό του.
Με κάποιες οικονομίες, κατόρθωσε να ταξιδέψει στην Ολλανδία (Ρότερνταμ) όπου και σπούδασε τζαζ και world music.
Τώρα, είναι ένας από τους πολύ καλούς ροκ μουσικούς (και τραγουδοποιούς) στην Ελλάδα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου