Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Έψιλον – Η φριχτή ιστορία της Ιωάννας (Η βραβευμένη ταινία του Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη)

Σκληρός, αλλά αληθινός, ο σκηνοθέτης Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης,  στην ταινία του «Έψιλον», στρέφει την προσοχή μας, στην αγωνία της νέας γενιάς, που βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας. Το φαινόμενο, των αυτοκτονιών νέων ανθρώπων, είναι η σιωπηλή κραυγή, που η κοινωνία μας δεν ακούει.


Γιατί αλήθεια, ένας νέος άνθρωπος, αποφασίζει να βάλει τέλος στην ζωή του;

Η αναγκαστική προσαρμογή στα θεωρούμενα σαν σωστά και κοινωνικώς παραδεκτά, είναι το κύριο αίτιο, που ένας «απροσάρμοστος», θα αποφασίσει να φύγει.
Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές, που και η οικογένεια, ίσως με καλή πρόθεση, φθάνει να γίνει δυνάστης.

O Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης, με την μικρή μήκους ταινία του «Έψιλον», απέσπασε στο London Film Festival 2017, το βραβείο καλύτερου νέου σκηνοθέτη.

Δείτε ολόκληρο το φιλμ, αφού σας προειδοποιήσουμε, ότι υπάρχουν σκληρές σκηνές, που ίσως σας ταράξουν, αν και αυτή η ταραχή, μπορεί να είναι ένα χρειαζούμενο σοκ για τον καθένα.

Epsilon - Short Movie from Antonis Morgan Konstantoudakis on Vimeo.


Ποιος είναι ο σκηνοθέτης
Ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης, γεννήθηκε το 1982, και όπως λέει ο ίδιος, «πέθανε» το 2014, οπότε και γεννήθηκε πάλι. Με τα λόγια αυτά, υπογραμμίζει με σημειολογικό τρόπο, την μεγάλη απόφασή του, το έτος εκείνο, να αφήσει μια επιτυχημένη καριέρα στις Τράπεζες όπου εργαζόταν ως Οικονομολόγος, και να ακολουθήσει το «απροσάρμοστο» Όνειρό του.
Έγινε σκηνοθέτης Θεάτρου και Κινηματογράφου, σεναριογράφος, αρθρογράφος, και γενικά, ασχολούμενος με τις Τέχνες και τα προβλήματα της Κοινωνίας. Δεν ισχυρίζεται ακριβώς, ότι η προηγούμενή του ζωή, ήταν κακή. Ούτε ότι οι σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το μεταπτυχιακό του στα Ναυτιλιακά (έφθασε να γίνει διδάκτορας) ήταν πράγματα άχρηστα.
Θέλει να πει, ότι όλα αυτά, που είναι πολύ χρήσιμα και η πραγματική επιθυμία πολλών, γι αυτόν, ήταν ένα «πρέπει» που το ήθελαν άλλοι, ή ίσως και ο ίδιος, κάτω όμως από προσαρμοστικές  σκέψεις. Όταν ανακάλυψε το πραγματικό «θέλω» του, «πέθανε» και «ξαναγεννήθηκε», αλλάζοντας ριζικά την ζωή του.

Η ταινία "Έψιλον" δίνει ένα δυνατό μήνυμα στους γονείς: Οδηγείστε τα παιδιά σας, σε αυτό που εκείνα θέλουν, και όχι σε αυτά που θέλετε εσείς.
Στους νέους ανθρώπους, ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης, αφήνει την προτροπή, να μην φοβηθούν να αλλάξουν ζωή, αν αντιληφθούν ότι δεν τους εκφράζει. Αυτό, που πραγματικά θέλουν, ίσως να φαίνεται δύσκολο, και ίσως, αρχικά αποτύχουν.  Όμως, όπως λέει ο ίδιος :

«Μόλις αποτύχεις, σήκω. Μόλις σηκωθείς, συνέχισε να προσπαθείς. Αν αποτύχεις ξανά, σήκω ξανά. Αυτή είναι η ζωή...»

Τα λόγια αυτά, έχουν ειπωθεί και από τον
τεράστιο λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, Σάμιουελ Μπέκετ:

«Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better».

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης (Φωτ.Μ.Νταλούκας,2016)

Ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης, μιλώντας στο μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, σχολίασε ως εξής, την ταινία του:


"Αυτή η ταινία είναι η πρώτη που δημιούργησα και η οποία μου χάρισε (μαζί με την ταινία "DER") το βραβείο "Καλύτερος Νέος Σκηνοθέτης" στο London Greek Film Festival το 2017.

Βασίζεται σε αληθινή ιστορία, το σενάριο έχει γράψει η Ελένη Στασινού και συνεργάστηκα με νέα κατά βάση παιδιά στην υλοποίησή του.

Είχα την τιμή να με εμπιστευτούν δύο πολύ σημαντικοί ηθοποιοί του Θεάτρου, ο Δάσκαλος Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Αθηνά Τσιλύρα (στους ρόλους των γονιών) και η συνεργασίας μας ήταν από τις πιο όμορφες που είχα ποτέ.

Μέσα από την ταινία αναδεικνύουμε τις ρεαλιστικές συνθήκες που πολλά παιδιά βιώνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών τους.  Γονείς αποστασιοποιημένοι, γονείς που θέτουν μόνοι τους στόχους, γονείς που εκτρέφουν ρατσισμό και συντηρητισμό.  Μία υψηλή κοινωνία που το "φαίνεσθαι" προηγείται κάθε αξίας και αγάπης.

Η ιστορία της Ιωάννας οπότε, ένα ευαίσθητο κορίτσι, που καταπιέζεται από την πιο μικρή της ηλικία για να ακολουθήσει τους κανόνες που της θέτει η μάνα της και το επάγγελμα του πατέρα της.  Η Ιωάννα στα 23, παίρνει την ύψιστη απόφαση, να δώσει τέλος στην ζωή της και να εκδικηθεί τον ίδιο της τον πατέρα, με το ποίημα του Καρυωτάκη "Θέλω να φύγω" ως το τελευταίο γράμμα πριν την αυτοκτονία.

Σκληρή ωμή αλήθεια που όμως στόχο έχει να αφυπνίσει τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο σοκ το έπαθα στην μελέτη μου των αυτοχείρων, όταν με μία απλή αναζήτηση στο Google, υπάρχουν αναλυτικά άρθρα με οδηγίες για το πως ένα παιδί μπορεί να κόψει τις φλέβες του χωρίς να πονέσει και χωρίς να ρισκάρει να αποτύχει στο να πεθάνει.

Υπάρχουν εκεί έξω πολλές Ιωάννες και πολλά ευαίσθητα παιδιά, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ακούσεις".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου