Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Στo TAF / the art foundation - Έκθεση με επιλεγμένα έργα 9 γυναικών, αποφοίτων της ΑΣΚΤ

Η εικαστικός Μαρία Λύμπουρα, μπροστά στα δύο βίντεο που εκθέτει, στο TAF / the art foundation και στην ομαδική Έκθεση Studios 2018.


Τα βίντεο της Λύμπουρα, ονομάζονται το «Άλφα» και ο «Ρυθμός». Στο ένα βλέπουμε το στόμα της καλλιτέχνιδας να εκφέρει την κραυγή της ζωής Αααα, την μελωδία, το πρώτο κλάμα που δίνει στο νεογέννητο, την πρώτη ανάσα. Στο άλλο, βλέπουμε τα δάχτυλα, που ηχοποιούν τον Ρυθμό, της Δημιουργίας.   

Όλες οι φωτογραφίες Μανώλης Νταλούκας.


Φωτο: Οι επιμελήτριες της Έκθεσης, Velia Calevi, Χριστίνα Δηλάρη, Νικόλ Λεβέντη, με την εικαστικό (στο κέντρο) Ιόλη Κατσαρού.

To TAF / the art foundation παρουσιάζει για 9η συνεχή χρονιά την ομαδική έκθεση Studios που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2019.

Η εγκατάσταση της Ιόλης Κατσαρού Have a Seat. 300 X 300 X 350. Μέταλλο και Ύφασμα. 2018. 

Η Ιόλη Κατσαρού, παρουσιάζει μια εγκατάσταση σε μορφή οδοντοστοιχίας, που μπορεί να λειτουργήσει – με ειρωνικό τρόπο- σαν καναπές- καθιστικό στο σαλόνι. 
Το έργο ονομάζεται Have a Seat. Ο θεατής προσκαλείται να καθίσει στα τελευταία δόντια του «καναπέ». Δεν είναι μια αναπαυτική θέση, το μέταλλο κάπου σε ενοχλεί, αλλά αυτή η ενόχληση, σου υπενθυμίζει τα δόντια, που είναι απαραίτητα για να μπορέσεις να ζήσεις. Έτσι, μάλλον πρόκειται για μία θέση διαλογισμού, με μέσο το δόντι. 

 Η εικαστικός Καλλιρόη Πανάγου καθισμένη μπροστά από το έργο της Boom. 

H Καλλιρρόη Πανάγου, εκθέτει ένα υπέροχο έργο που ονομάζει Boom. Το έργο είναι ένας πίνακας (σχέδιο ζωγραφισμένο με μαρκαδόρους) και μικρά γλυπτά (από πλαστελίνη) κάτω από αυτό, στο πάτωμα, που μοιάζουν με παιχνιδάκια. Η Καλλιρόη, παρουσιάζει με παιδική ματιά, και αξιοθαύμαστη τεχνική, φανταστικούς χαρακτήρες, επηρεασμένη, όπως λέει η ίδια «από σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων, και τον κόσμο που τους περιβάλλει». Εξαιρετική δουλειά! Θυμίζει σχέδια και ζωγραφιές, του Πιτ Κουτρουμπούση, ο οποίος πρώτος κατεδύθη στον φανταστικό κόσμο των κόμικς έχοντας την τεράστια δύναμη όρασης, που έχουν μόνο παιδιά.

Ένα μικρό δωμάτιο καταλαμβάνει η εγκατάσταση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδη που εμπνέεται από την σειρά Hellraiser και την σκέψη του Clive Barker. O Barker, επινόησε τα cenobites έχοντας επαφή με την πανκ κουλτούρα, και ποιώντας τις διατριβές του σε SM κλαμπάκια. Η Ιωαννίδη, αναφέρει πως μια άλλη της έμπνευση ήταν και ο Georges Bataille

Φωτο: Η εικαστικός Μαρκέλα Κονταράτου και το έργο της  Sick Rose
 
Όμορφο και συμβολικό το έργο της Μαρκέλας Κονταράτου, ένα φίδι που τυλίγεται γύρω από ένα ρόδο. Το φίδι που συμβολίζει το Κακό, έλκεται από το Ρόδο που συμβολίζει τον αγνό Ερωτα. Η Κονταράτου, εμπνέεται από το ποίημα Sick Rose του William Blake. Το έργο της είναι κατασκευασμένο με λάμπες νέον, επηρεασμένη μάλλον από τον καθηγητή της στην ΑΣΚΤ, Νίκο Ναυρίδη, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει ανάλογες τεχνικές. 

TAF / the art foundation 
Έκθεση Studios 2018
Διάρκεια έκθεσης: 29.11.2018 – 06.01.2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτ - Σαβ 12:00 – 21:00, Κυρ 12:00 – 19:00 
Διεύθυνση: Νορμανού 5, Μοναστηράκι 
Eίσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν: Ευγενία Βερελή, Αλεξάνδρα Ιωαννίδη, Ιόλη Κατσαρού, Μαρκέλα Κονταράτου, Μαρία Λύμπουρα, Ειρήνη-Φωτεινή Μαρκοστάμου, Κατερίνα Μιντή, Καλλιρόη Πανάγου, Ηλιάννα Σκουλάκη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου