Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

RIP- Πέθανε ο Χρήστος Ζυγομαλάς

Ο Χρήστος Ζυγομαλάς (Φωτ.Μ.Νταλούκας Ιαν 2018)

Πέθανε χθες (Τετάρτη 30 Ιαν 2019) στις 8 παρά τέταρτο το πρωί, ο Χρήστος Ζυγομαλάς. Άφησε την τελευταία του πνοή, στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Ήταν 68 ετών. Ο θάνατος προήλθε από κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο. 
Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρ 2019, στις 11 π.μ στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.

Ο Χρήστος Ζυγομαλάς, γεννημένος το 1951, υπήρξε από τα πρώτα φρικιά, που μετά την πτώση της χούντας, όδευαν προς Πλατεία Εξαρχείων. Εγκαταστάθηκε εκεί, το 1976 αφού εγκατέλειψε προσωρινά τις σπουδές του, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, θέλοντας να ζήσει ως μπητνίκος-χίπις -πλανόδιος βάρδος. Γνώρισε ιστορικά πρόσωπα του χώρου (Νικόλα Άσιμο, Ηλία Πολίτη, Δαβίδ τον Σεπτό, και άλλους πολλούς) μπήκε στο Καπετανάτο της Αραχώβης (υπόγα του Άσιμου) πέρασε από το θρυλικό Octopus Press του Ρόμβου, μετείχε σε κινητοποιήσεις και ελευθεριακές φάσεις. Δεν ήταν όμως, πολιτικοποιημένος αναρχικός, παρέμεινε πάντα, ο άναρχος εαυτός του.  

Συγγραφέας των βιβλίων Η Μπαλάντα της Πλατείας (2017) και Η Μυγοσκοτώστρα (2018). Υπήρξε ο πρώτος τροβαδούρος της Πλατείας Εξαρχείων, και εξαίρετος ως τραγουδοποιός. Έγραψε πολλά τραγούδια και ποιήματα, αλλά παρουσίασε και σημαντικό εικαστικό έργο, συμμετέχοντας σε πολλές ατομικές και ομαδικές Εκθέσεις. 

Χρήστος Ζυγομαλάς. Αυτοπροσωπογραφία. Κάρβουνο. Αχρονολόγητο. 

Περισσότερα για τον Χρήστο Ζυγομαλά δεσ ΕΔΩ



2 σχόλια:

  1. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τιμή και μνήμη στον αγαπητό Χρήστο (1951 - 2019), που έφυγε για τους τόπους, όπου κατοικούν οι ωραίες Ελληνικές ψυχές.

    Στα πάμπολλα δημιούργήματα που άφησε στους εισέτι αναπνέοντες αλλά και στις γενεές που έρχονται, περιλαμβάνονται και η συλλογή "Ενακανονακάνε" που είχα την τιμή να του εκδώσω το 2015 στις εκδόσεις "Ανοιχτή Πόλη", καθώς και η μικρή προτομή του Γεωργίου Γεμιστού-Πλήθωνος που έφτιαξε το 2013 αποκλειστικά για εμάς, η μοναδική έως σήμερα γλυπτή απεικόνιση του μεγάλου μας φιλοσόφου και εθναμύντορα.

    Για την πλευρά του που ελάχιστοι παρουσιάζουν, δείτε τα βίνετο ΕΝΑΚΑΝΟΝΑΚΑΝΕ https://youtu.be/dY1EVht6sxM και ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ https://youtu.be/m_gVwLzsILE

    ΑπάντησηΔιαγραφή