Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Babo Koro, Δήμητρα Μπουρίτσα και Μαριαλένα Κρανιώτη σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ στο Δεύτερο ΕΡΤ 103.7

Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, η Αντιγόνη Μπασακάρου (φωνή) και ο Δημήτρης Αναστασίου (βιολί) μέλη του συγκροτήματος Babo Koro, θα παρουσιάσουν δουλειά τους στην εκπομπή ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ του Μανώλη Νταλούκα. Καλεσμένες επίσης οι πρόσφατα αποφοιτήσασες από την ΑΣΚΤ, Δήμητρα Μπουρίτσα και Μαριαλένα Κρανιώτη. Δεύτερο Πρόγραμμα, ΕΡΤ 103.7 ώρα 3 με 5 το απόγευμα.


Φωτο: Η Αντιγόνη Μπασακάρου, τραγουδίστρια του συγκροτήματος Babo Koro 

Οι Babo Koro είναι ένα μουσικό υφαντό που αντηχεί φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου και μας καλεί, στου “Χορού την Αγκαλιά”. Εκεί, όπου οι καημοί συναντούν τα μεράκια, και ανταμώνουν του κόσμου τ’ ακριβά. Το όνομά τους Babo Koro (προφέρεται μπάμπο κόρο) σχηματίστηκε από τις λέξεις Μπάμπω (γριά/γιαγιά) και Χορός. 


Τα μέλη του συγκροτήματος είναι: 
1. Δημήτρης Αναστασίου (βιολί και ιδρυτικό μέλος) 
2. Σωτήρης Τσακανίκας (κιθάρα και ιδρυτικό μέλος) 
3. Κώστας Νικολόπουλος (ακκορντεόν και ιδρυτικό μέλος) 
4. Αποστόλης Μπουρνιάς (τύμπανα, κρουστά) 
5. Αντιγόνη Μπασακάρου (φωνή) 
6. Χρήστος Κυριαζής (σαξόφωνο, καβάλ και άλλα πνευστά) 
7. Θοδωρής Σκόνδρας (μπάσο) 

Στη συζήτηση περί εικαστικών τεχνών, καλεσμένες είναι:


Η Δήμητρα Μπουρίτσα παρουσίασε τη διπλωματική εργασία της (στη φωτο ένα τμήμα) πριν λίγες μέρες στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με γενικό τίτλο Memoires d’un fou.

Στα έργα της πρωτοστατούσε η γυναίκα, είτε ως ανθρώπινο πλάσμα, είτε ως φαντασιομετρικό. Η γυναίκα, ως μητέρα, ερωμένη, κορίτσι, όμορφη αλλά και γερασμένη.

Μια σειρά από ωραίες ζωγραφιές έγχρωμων μητέρων με τα παιδιά τους, αν και φιλοτεχνήθηκαν πριν τα γεγονότα στην Αμερική, έδιναν το μήνυμα του κινήματος Black Lives Matter. Σε αυτά τα έργα, δεν παρουσιαζόταν η βία κάποιου τρελού αστυνομικού, αλλά τα μητρικά μάτια που μας κοιτάζουν ρωτώντας «Γιατί;». 


Η visual artist/sculptor Μαριλένα Κρανιώτη (φωτο), θα δείξει τη διπλωματική της εργασία τον Σεπτέμβριο 2020 στην ΑΣΚΤ. Χρησιμοποιεί το μέταλλο και το φως στα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις που δημιουργεί. Κύρια θέματα που την εμπνέουν είναι καταστάσεις βίας και μεταφυσικά φαινόμενα τα οποία αποδίδει με συμβολισμούς και αρχέτυπα.

1 σχόλιο: