Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

ΖΩΡΕΘΑΜΥΡΑ – Ποιήματα και κολλάζ Αργύρη Μαρνέρου (2020)

Νέα ποιητική συλλογή (ποιήματα και κολλάζ) του Αργύρη Μαρνέρου κυκλοφόρησε στην εκπνοή του 2020, με τίτλο ΖΩΡΕΘΑΜΥΡΑ. Ο τίτλος φαίνεται πως αποτελεί κρυπτογράφημα. Κατά δική μας ερμηνεία...

Η συλλαβή ΖΩ δείχνει ασφαλώς την ζωή ενώ το τελικό ΜΥΡΑ την κατάληξη, τον θάνατο, αφού η ρητίνη (μύρα) ήταν αναπόσπαστο αρωματικό κατά την τελευτή. Παρεμβάλλεται μεταξύ ζωής και θανάτου ένα ΡΕ και ένα ΘΑ, που ίσως σημαίνουν βρισιές και υποσχέσεις που δίνουμε όσο ζούμε. Βρισιές μιας μάταιης οργής και υποσχέσεις που όλο λέμε πως ΘΑ πραγματοποιήσουμε αλλά δεν πραγματοποιούμε. Σημειώνουμε πάλι, πως όλα αυτά, αποτελούν τη δική μας ερμηνεία και όχι του ποιητή. Πάντως το καράβι που υπάρχει στο εξώφυλλο ενισχύει μάλλον αυτήν την ερμηνεία, αφού παραπέμπει στο ταξίδι της ζωής.

Ο Αργύρης Μαρνέρος σε κάποια σελίδα, γράφει:

Και φυσικά θα σκέφτηκες τι να σημαίνει άραγε η λέξη ΖΩΡΕΘΑΜΥΡΑ. Πολλά ίσως και τίποτα. Αν όμως γράψεις λέξεις δικές σου με αρχικά τα γράμματα ή τις συλλαβές της πιο πάνω λέξης, τότε θα βρεις τα κλειδιά που ψάχνεις για τις ερμηνείες – άλλες σίγουρα θα αγκαλιάουν τις αγωνίες του ποιητή.

Αναζητείστε την ποιητική αυτή συλλογή.

Και ένα ποίημα του Αργύρη Μαρνέρου:

Εξοικειωθήκαμε τόσο πολύ

με την ασχήμια

ώστε κατάντησε η ομορφιά

λεκές πάνω στο πρόσωπό της



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου