Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

M.G.C

Σε μία φωτογραφία του 1966, βλέπουμε το συγκρότημα M.G.C στην δεύτερη περίοδό του, αλλά και τον μάνατζερ Νίκο Μαστοράκη, ο οποίος πειράζει το μούσι του Στέλιου Κατσαδωράκη.

 Το συγκρότημα αυτό, είναι από τα σημαντικότερα του ελληνικού ροκ. Η ιστορία του χωρίζεται σε τρεις φάσεις.


1- Η πρώτη φάση είναι από τις αρχές του 1960 μέχρι το 1965. Η περίοδος αυτή είναι ανεξακρίβωτη και δεν μπορούμε να την περιγράψουμε. Γνωρίζουμε πάντως ότι ιδρυτές ήταν οι υπαρξιστές αδελφοί Τσαμουρτζή, γιοί του τυφλού καταπληκτικού εφευρέτη μουσικών  οργάνων, Ευάγγελου Τσαμουρτζή. Οι αδελφοί Τσαμουρτζή, είναι οι πρώτοι που σχηματίζουν νεανικό γκρουπ στην μεταπολεμική Ελλάδα, αφού το 1953, δημιουργούν τους P.J.C στην Ιπτάμενη Παράγκα του Σίμου. Το 1965, φαίνεται ότι γίνεται ένας καυγάς μεταξύ των μελών των M.G.C και οι αδελφοί Τσαμουρτζή αποχωρούν, στερώντας έτσι από το συγκρότημα το βασικότερο γι αυτούς όργανο, το πιάνο. Mαζί τους φεύγει και ο ηθοποιός Άλκης Παναγιωτίδης ο οποίος έπαιζε ντραμς. Οι εναπομείναντες αναζητούν άλλα μέλη τα οποία εντοπίζουν στο κλαμπ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ στην Πλάκα, είναι ο Δημήτρης Πολύτιμος (πιάνο)και ο Στέλιος Κατσαδωράκης(ντραμς). 

2-Η δεύτερη φάση είναι από το 1965 μέχρι το 1967. Οι M.G.C με τον Δημήτρη Πολύτιμο και τον Στέλιο Κατσαδωράκη, παρουσιάζουν τραγούδια που εντάσσονται στην κουλτούρα της Χρυσής Νεολαίας. Το 1966, μάνατζερ του γκρουπ γίνεται ο Νίκος Μαστοράκης. Αυτή η περίοδος θεωρείται ότι τελειώνει με την εμφάνισή τους στη συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τον Απρίλιο του 1967. 

3- Η τρίτη φάση, είναι και η σημαντικότερη. Αυτή καθορίζεται από την προσχώρηση στο γκρουπ του Δημήτρη Πουλικάκου. Η τρίτη αυτή φάση (1967-1969) εξελίσσεται μέσα στην Εποχή της Δικτατορίας. Οι M.G.C με τον Πουλικάκο, είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που θα διαχωριστεί από τα γλυκανάλατα τραγούδια της Χρυσής Νεολαάις και θα συνδεθεί καθαρά σαν νοοτροπία, σκηνική παρουσία και άκουσμα, με την Βρετανική Εισβολή και το Κλοκαίρι της Αγάπης. 

 Μία φωτογραφία του 1968, μας δείχνει τους M.G.C στην τρίτη περίοδό τους.

Τον χειμώνα 1967 με 1968, οι M.G.C εμφανίζονται στην Πλάκα, στο ιστορικό κλαμπ ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Εκεί "κατηχούν"  με έναν πολύ διαφορετικό από τα συγκροτήματα της Χρυσής Νεολαίας τρόπο. Δεν παίζουν δηλαδή Γαλλο-Ιταλικά, (ορίτζιναλ ή διασκευασμένα) αλλά τα καλύτερα της Αμερικανικής και Βρετανικής Ψυχεδελικής Νεολαίας. 
 Ένα από αυτά είναι και το Foxy Lady, του Hendrix.
Η ηχογράφηση που παραθέτω, έγινε στα τέλη του 1967, στο στούντιο της Columbia.Τραγουδά ο Δημήτρης Πουλικάκος (ο οποίος παίζει και μπάσσο) ενώ τη φράση Foxy Lady λέει ο Δημήτρης Βάλιτς. Στο τέλος του τραγουδιού, ο Πουλικάκος, παρουσιάζει ένα παράξενο "κολάζ" ήχων, μπουκάλια να κυλούν, ήχος πλήθους, πιάνο κλπ...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου