Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ και ο ...Φώντας Τρούσας!

Ποιο ήταν το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε ροκ εν ρολ στην Ελλάδα;


Κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορες κοτσάνες, με μεγαλύτερη βέβαια,
αυτή του Φώντα Τρούσα, ο οποίος στο βιβλίο του (Ραντεβού στο Κύτταρο),
μας «πληροφορεί» ότι πρώτοι ήταν οι Playboys που –όπως πάλι ο ίδιος μας «πληροφορεί» -σχηματίστηκαν το 1959!
Τι κρίμα που οι  Playboys εμφανίστηκαν στα τέλη το 1964, και που ο Τρούσας, μπερδεύει με τους ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ, το θρυλικό συγκρότημα που είναι πραγματικά το πρώτο που παίζει ροκ εν ρολ, και μεταφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάτι από το κλίμα, της αμερικανικής, αλλά (και λίγο αργότερα) και της βρετανικής "έκρηξης".


Ο Τρούσας έγραψε λοιπόν και βιβλίο!
Συμβαίνει συχνά, ο κάθε άσχετος, να αποφασίζει να γράψει «ιστορία», όπως
συμβαίνει συχνά, αυτός ο άσχετος να έχει και απίστευτο θράσος.
Όταν λοιπόν (στο μπλογκ που διατηρεί) του γίνεται η παρατήρηση πως οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ, είναι αυτοί που θα έπρεπε να αναφερθούν ως οι «πρώτοι», απαντά πως με αυτούς δεν ήθελε να ασχοληθεί διότι «κάτι τουίστ έπαιζαν οι άνθρωποι».

Ώστε λοιπόν, εδώ έχουμε κι άλλη μνημειώδη κοτσάνα.
Θα έπρεπε ίσως κάποιος να του πει, πως το twist δεν είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι τσάμικο, το twist γεννιέται από το rocknroll, και μεταφέρει την νεανική  έκρηξη των αρχών του ’60.


Ποιοι ήταν λοιπόν οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ;
Ήταν ο Νίκος Αδάμας, ο Βασίλης  Τζαβάρας και η Βασιλική Σκυριανού.
Τραγουδίστρια ήταν η Βασιλική, που είχε το ψευδώνυμο Κούκα.
Δεν ξέρω ποιος ήταν ο πρώτος που έγραψε πως το Κούκα ήταν επίθετο και το μικρό της όνομα ήταν Ία.
Την κοτσάνα αυτή υιοθέτησε αμέσως (ποιος άλλος;) κι ο Τρούσσας, ο οποίος πάλι μας "πληροφορεί", στο βιβλίο του, πως το μικρό όνομα της Κούκα, ήταν Ία.
Πότε σχηματίστηκαν οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ; Το 1959, χωρίς την Κούκα, με το όνομα ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣ. Τον επόμενο χρόνο, πήραν και την πανέμορφη Κούκα, και το ντουέτο έγινε τρίο.
Το συγκρότημα έχει διάφορες «φάσεις».
Η πρώτη είναι το έτος 1959, όπου ως ντουέτο, παίζουν μόνο ροκ εν ρολ.
Η δεύτερη είναι το έτος 1960, όπου με την Κούκα παίζουν ροκ εν ρολ και τουίστ, και εμφανίζονται στα Μουσικά Πρωινά που έκανε ο Γιώργος Οικονομίδης στο Θέατρο Ρέξ, αλλά και στα ανάλογα που διοργάνωνε ο Λάμπρος Ζούνης στον κινηματογράφο Τερψιθέα. Εκεί, ουσιαστικά οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ, διδάσκουν την ελληνική νεολαία, το ροκ εν ρολ αλλά και το τουίστ.


Το 1961, το συγκρότημα αποφασίζει να πάρει και άλλα μέλη, διατηρώντας όμως το όνομα. Τη νέα του σύνθεση, βλέπουμε το 1962, στο φιλμ «Αμαρτωλά Χέρια» όπου οι
ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ παρουσιάζουν το τραγούδι τους Δανεικά Φιλιά...

 



Το απόσπασμα από αυτό το φιλμ, έχει μεγάλη αξία για την ιστορία του ελληνικού ροκ. Πρώτα γιατί είναι γυρισμένο στο ιστορικό κλαμπ της Αθήνας Hobby, στην οδό Κύπρου 32. Βλέπουμε λοιπόν πώς ήταν το Hobby. Μετά, βλέπουμε τους ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ όπως ήταν το 1962 (το φιλμ γυρίστηκε το 1962, αλλά προβλήθηκε το 1963).
Η Κούκα, τραγουδά την μεγαλύτερη επιτυχία τους, τα Δανεικά Φιλιά.
Αυτό το τραγούδι, γράφτηκε από τον Κώστα Κοφινιώτη (στίχοι) και από τον Νίκο Αδάμα (μουσική).
Ο Νίκος Αδάμας είναι αυτός που παίζει την ηλεκτρική κιθάρα, ο Βασίλης Τζαβάρας,  αυτός που παίζει ντραμς, και οι άλλοι είναι: Χάρης Χαλκίτης (κλαρίνο), Τάκης Σουρμαΐδης (κοντραμπάσσο), και Φάνης Φαρμάκης (τρομπέτα).
Το τραγούδι είναι βέβαια τουίστ, αφού και τουίστ χόρευε η νεολαία τότε.



Τι έργο παρουσίασαν οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ;
Στη δισκογραφία ένα μόνο 45άρι, ένα δισκάκι που είχε στη μία πλευρά τα «Δανεικά Φιλιά» και στην άλλη το «Ένα Ίσως» (Μουσική: Ν.Αδάμας, Στίχοι: Στ.Φραγκάκης).
Όμως, δεν ήταν μονό αυτά τα τραγούδια που έγραψαν. Έγραψαν πολλά, που  δυστυχώς όμως δεν έγιναν δίσκοι. Έτσι, τα περισσότερα από αυτά χάθηκαν.


Στα τέλη του 1963, οι ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ, για την χειμερινή περίοδο 1963-64,  παίζουν στο Auto Club (Κεφαλάρι, Κηφισιάς).
Εκεί, αποφασίζεται να αλλάξουν όνομα. Τα γεγονότα περιγράφονται στην έκδοση (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ, Μ.Νταλούκας, Άγκυρα, 2012).
Το νέο όνομα, είναι Playboys.
Ένα άλλο απόσπασμα, από το ντοκιμαντέρ «Νυχτοπερπατήματα» (1964), μας δείχνει τους Playboys πια, στο Auto Club (Κεφαλάρι, Κηφισιάς). Παίζουν ένα ροκ εν ρολ , το Ah! Say Yeah! σύνθεση Νίκου Αδάμα.




5 σχόλια:

  1. Το Ah! Say Yeah! το'χουν πει και οι Forminx. Στο δίσκο αναφέρονται σαν συνθέτες οι Παπαθανασίου - Μαστοράκης.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τραγούδι είναι του Αδάμα, οι Παπαθανασίου-Μαστοράκης, μάλλον το άκουσαν από τους Playboys και εμπνεύστηκαν το "δικό" τους

      Διαγραφή
  2. Γενικα ο Τρουσας εχει εχει πεταξει κοτσανες που δεν περιγραφονται και να φανταστεις οτι το παιζει και ο κορυφαιος ελληνας μουσικολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για κνίτη που όμως του αρέσει και το ροκ. Φυσικά αυτή η κατάσταση του έχει δημιουργήσει πρόβλημα ταυτότητας. Ροκ και εξουσιαστικές κοσμοθεωρίες δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν μαζί...

      Διαγραφή
  3. Πράγματι, είδε και απόειδε ο τυφλός το φως των Playboys & Forminx και λέει: «δεν σκαρώνω κι εγώ - re bustim - ένα 12μετράκι;»... χαχαχα! Ray Charles - What'd I Say (1959)... yeah

    ΑπάντησηΔιαγραφή