Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΖΙΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

Πανηγυρίζουμε διότι η Συντέλεια του Κόσμου δεν ήρθε. Μας ενημέρωσαν γι αυτό, από το πρωί, οι τηλεοράσεις. Είπαν πως είμαστε ακόμα ζωντανοί, και ότι πρέπει να βγούμε χαρούμενοι, στις πλατείες, κάποιοι καλοί μεγαλοεργολάβοι, μοιράζουν λάδια για τις "ευπαθείς ομάδες". Ίσως πάρουμε μάλιστα και επίδομα θέρμανσης. Τελικά... είμαστε ακόμα ζωντανοί. 
 ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ;
Ή μήπως ισχύει μία διαφορετική ερμηνεία των Μάγιας και είμαστε από καιρό πεθαμένοι;
Ποιός είναι ζωντανός σήμερα στην Ελλάδα; Ο συνταξιούχος; Ο μισθωτός; Ο άνεργος;
Τι ζει σήμερα λοιπόν; Τα Όνειρά μας ; ΤΙΠΟΤΑ . Αυτό το είχε δει πρώτος ο μεγάλος ερμηνευτής των Γραφών Τζίμης Πανούσης. Από το 1984 ακόμη, είχε πει ότι ένα πράγμα ζει, και ότι απλούστατα δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι: ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ.

Ηλιοβασιλέματα στους υπονόμους
σκοπιές με ευζώνους σε καρτ-ποστάλ
Βιντεοκασέτες με τον Νταλάρα
και μια λαχτάρα για κρουασάν
Ζεις πρωτοπόρο Ναγκασάκι
σε κάθε δρόμο, κάθε σοκάκι
Ναγκασάκι

 

Για το 1984, πόσο καλλιτεχνικό (και συνεπώς σκανδαλιστικό) ακουγόταν αυτό! Σε μια χώρα η οποία δονούταν από οργισμένες φωνές που μας βεβαίωναν πως ζουν ο Μπελογιάννης, ο Λαμπράκης, το Πολυτεχνείο, εμφανίστηκε ο Πανούσης να πει ότι αυτό που πραγματικά ζει, είναι το Ναγκασάκι, και μάλιστα «σε κάθε δρόμο, κάθε σοκάκι».
Ο Πανούσης δεν περιέγραφε τον κίνδυνο από μια μελλοντική κα-
ταστροφή. Περιέγραφε μια πυρηνική καταστροφή που είχε ήδη γί-
νει. Από τι προκλήθηκε; Το εξηγούσαν τα απομεινάρια στους υπονόμους: βιντεοκασέτες με τον Νταλάρα… καρτ-ποστάλ με ευζώνους…
Το εξηγούσε ακόμη, μία πεποίθηση, ένα «γούστο» που δεν έσβησε ούτε από την πυρηνική έκρηξη… «ο συγκάτοικος μου, ακόμα γουστάρει, μόνο πυραύλους σοσιαλιστικούς».
Ώστε, λοιπόν;
Η λαχτάρα μας για το κρουασάν και το κιτς; Αμετανόητοι Ελληναράδες και άλλοι, προσηλωμένοι στη γραμμή του κόμματος , αφάνισαν με μια τεράστια έκρηξη την Ελλάδα; 


(Φωτογραφία του Τζίμη Πανούση από τον Μ.Νταλούκα 1987)

2 σχόλια:

  1. μπορεις να ανεβασεις καποια συνεντευξη του πανουση αν εχεις παρει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρονια πολλα στο μανωλη και σε ολους τους φιλους του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή