Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΝΤΟΡΙΑΝ ΚΟΚΑΣ- Ανέκδοτη Ηχογράφηση

O Dorian Kokas, φωτογραφία από το ταξίδι του στην Ινδία, που έκανε με την Κατερίνα, το 1978.

Ο Ντόριαν Κόκας, υπήρξε από τους καλύτερους καλλιτέχνες της ελληνικής ψυχεδελικής σκηνής, στην εποχή της Δικτατορίας. 

Ήταν έλληνας, το πραγματικό του όνομα ήταν Θεόδωρος. Παιδί μεταναστών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική. Έγινε χίπις κατά την εφηβεία του, και το 1969 διέφυγε στην Ελλάδα, γιατί κληρώθηκε να υπηρετήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Επί ελληνικού εδάφους, υπήρξε ο ιδρυτής του σπουδαίου ψυχεδελικού συγκροτήματος MORKA. 

Δεν έχω σκοπό εδώ να γράψω τη βιογραφία του. Θέλω να μιλήσω για ένα κύκλο τραγουδιών που έγραψε μετά τους MORKA και μετά την συμμετοχή του στο συγκρότημα ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ. Για τα τραγούδια δηλαδή, που έγραψε το 1985 και ηχογράφησε το 1986, με σκοπό να κάνει ένα come back, με ένα δίσκο που θα ονόμαζε TRY AGAIN. 
Ο τίτλος του δίσκου, που τελικά δεν έγινε, έβγαινε από ένα ομώνυμο τραγούδι, με το οποίο ο Κόκας περιέγραφε με συγκινητικό και πολύ καλλιτεχνικό τρόπο, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας, όταν κάποτε πέφτουμε. Να βάλουμε τα χέρια μας μπροστά, να σηκωθούμε και να ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ.


Το τραγούδι TRY AGAIN, ηχηγράφηση 1986, στίχοι-μουσική Ντόριαν Κόκας. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Τα τραγούδια αυτά, δεν ανήκουν στην ελληνική ψυχεδέλεια, αφού είναι προϊόντα της Ύστερης Εποχής του Ροκ στην Ελλάδα, διέπονται όμως από έντονη ψυχεδελική νοσταλγία. Παρέμειναν μέχρι τώρα ανέκδοτα, εκτός από ένα το Just Like Ann, το οποίο εμφανίστηκε στην έκδοση There Was A Time. 
Για την ηχογράφηση, χρησιμοποίησε τους δύο παλαιούς του συνεργάτες στο συγκρότημα MORKA, την Πάμελα Ληκ και τον Μιχάλη Ορφανίδη, οι οποίοι και παρέμειναν πιστοί του φίλοι, μέχρι και το τέλος της ζωής του. Η ηχογράφηση, έγινε στο στούντιο Aerplay από τον Κώστα Αναδιώτη.

Το σχήμα που παίζει, είναι:


Ντόριαν Κόκας: Φωνή, κιθάρες, πλήκτρα
Μιχάλης Ορφανίδης: Ντραμς, περκάσιον, ακουστική κιθάρα και πλήκτρα
Αντώνης Μανωλάτος: Μπάσο
Κώστας Αναδιώτης: Χάμοντ, προγραμματισμός
Πάμελα Ληκ, Βάλερι Μακ Ντόναλντ: Φωνητικά

Θέλω να σταθώ σε ένα τραγούδι που νομίζω ότι είναι και το καλύτερο και αποδίδει άριστα την ψυχολογία του Ντόριαν Κόκα. Μιλάω για το Just Like Ann, το οποίο αφιερώνει στην Robyn. 

Στο υπέροχο αυτό τραγούδι, υπάρχει μια μαγική εικόνα που σε πρώτο άκουσμα δύσκολα καταλαβαίνεις. Ενώ, σου μιλά για την Robyn στο βάθος, υπάρχει κρυμμένη η Ann.

Η Robyn, περιγράφεται σαν ένας Άγγελος που εμφανίζεται στη ζωή του, για να του κρατήσει το χέρι και να τον βγάλει από τα μαύρα συντρίμμια. Ο Κόκας, περνούσε μέρες σκοτεινές και φριχτές, δεμένος στην βαριά αλυσίδα του ποτού, και φαίνεται αυτό στον στίχο

«...you found me drinking till i’d lost my mind /in a distant bar you had to find...».



Το τραγούδι Just Like Ann, στίχοι-μουσική Ντόριαν Κόκας, από τον κύκλο τραγουδιών TRY AGAIN, 1986.

Αριστερά: Η φωτογραφία της Robyn.

Όταν κάποτε τον ρώτησα, ποια ήταν αυτή η Robyn, μου έδειξε τη φωτογραφία μιας ωραίας κοπέλας. 

«Είναι μια Αμερικανίδα που με βοήθησε πολύ...» μου είπε «...κράτησε τη φωτογραφία της και αν γράψεις ποτέ γι αυτό το τραγούδι, θέλω να βάλεις τη φωτογραφία της».
Σκάναρα τη φωτογραφία εκείνη που είχε φυλαγμένη σε ένα χοντρό άλμπουμ, και μετά τον ρώτησα να μου πει για την Ann.
Τότε μου διηγήθηκε μια πολύ συγκινητική ιστορία που προηγήθηκε εκείνης με την Robyn. 
Μια ιστορία του 1978, όταν ήταν πάλι σε μαύρα σκοτάδια. Και αναζητούσε στήριγμα. Και εμφανίστηκε στη ζωή του η Κατερίνα. Και του έδωσε στήριγμα και μεγάλη αγάπη. Και την ερωτεύτηκε παράφορα, ώστε να βρει πάλι το κουράγιο να ζήσει. Και έκαναν μαζί το ταξίδι στην Ινδία, αναζητώντας πίστη και όνειρο. Και ήταν όλα τόσο ωραία σαν παραμύθι.


Αριστερά: Η φωτογραφία της Κατερίνας, από το ταξίδι του στην Ινδία, 1978.

-Ναι, αλλά εδώ μιλάς για κάποια Ann, για Άννα, όχι για Κατερίνα... 
-Η Ann, είναι η Κατερίνα. Μιλώ γι αυτή συνθηματικά, κράτησα από το όνομά της, την τελευταία συλλαβή, το «να» και το αντέστρεψα, έτσι βγαίνει η Ann... 
Μου ζήτησε μετά, να σκανάρω και την φωτογραφία της Ann-Κατερίνας, μιας πανέμορφης κοπέλας, που εμφανιζόταν ξυπόλητη, μπροστά σε κάποιον ναό της Ινδίας. 
Μου είπε ότι την είχε τραβήξει ο ίδιος, όταν είχαν ταξιδέψει μαζί στην Ινδία. Εκείνο το ταξίδι, μου το περιέγραφε σαν την ομορφότερη εμπειρία της ζωής του. 
Όταν έπινε και γινόταν λιώμα, την ζήταγε. Μου πρότεινε να αρχίσουμε έρευνες να βρούμε πάλι την Κατερίνα, που είχε χαθεί και αν την εύρισκε, έλεγε πως θα ένιωθε πως ζούσε πάλι. Εγώ του είχα υποσχεθεί, πως θα βοηθούσα στις έρευνες εντοπισμού της Κατερίνας. Δυστυχώς, την Κατερίνα δεν την ξαναβρήκε ποτέ. Ευτύχησε όμως, δύο χρόνια πριν πεθάνει, να συναντήσει πάλι την Robyn. Και ένα σημείωμα, υπαγορευμένο από εκείνη, τοποθετήθηκε από τον Μιχάλη Ορφανίδη, πάνω του, μέσα στο φέρετρο, στον τάφο του στο Πρώτο Νεκροταφείο. 
Αυτά για το Try Again και το Just Like Ann, για τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου σε μελλοντική ανάρτηση...

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σας, φωτίζει σημαντικά την περίπτωση του Ντόριαν Κόκκα, που δυστυχώς έχει φύγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον Ντόριαν τον "γνώριζα" πάνω από 30 χρόνια ! Ήταν μία από τις περιπτώσεις φίλων, που μάλλον δεν κατάφερα να μπω μέσα ... Και το λέω, διότι ακόμη και τώρα, δεν έχω καταλάβει, τι υποκαθιστούσε το αλκοόλ στην ψυχή του ! Για το δικό μου λογικό μυαλό, είχε τα πάντα ! Ωραίος, έξυπνος, δραστήριος, ταλαντούχος, μορφωμένος, ανεξάρτητος(;), είχε πάντα τη δυνατότητα επιλογής σε φίλους, γυναίκες, εργασία!! Τα πάντα ! Τα πάντα;; Αυτό το κάτι που δεν κατάφερα εγώ να πάρω χαμπάρι, κατάφερε και τον έστειλε στο οινόπνευμα! Κι από κεί και πέρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Robin was the love of his life since high school.... Both beautiful people... Michael Moraites (MORaites + koKAs = MORKA)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι " ... όταν κάποτε πέφτουμε... " αλλά όταν πέσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ντοριαν ηταν φίλος μου. Πολύ καλός άνθρωπος που με βοήθησε πολύ. Γνώρισα και την Ρομπιν, καλή γυναίκα. Ο Ντοριαν ειχε και μια κόρη λέγεται Χολη αλλά έζησε στη Αμερική. Δυστυχώς πέθανε Ο Ντοριαν πολυ νωρίς. Είχε πολλα πρόβληματα μαλλον απο το Αλκοολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή