Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΤΑΣΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο Γυμνασιάρχης-Σερίφης της Βικιπαίδειας που απαξιώνει τους Μπλόγκερς

Το σήμα σερίφη, που περήφανος, έχει αναρτήσει στη σελίδα χρήστη της Βικιπαίδειας, ο Τάσος Τζαβάρας. 

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερα θέματα ΡΟΚ (και άλλα πολλά) στην Βικιπαίδεια, είναι ένας ...Γυμνασιάρχης.

Τι σχέση έχει αυτός με το Ροκ; Απολύτως καμία. Και όμως, αυτός ο άσχετος, φοράει το σήμα σερίφη και κάνει ...περιπολίες. Δηλαδή, σερφάρει μετά μανίας και διορθώνει κατά την κρίση (της ανύπαρκτης γνώσης) του, θέματα για το Γούντστοκ, για το Πανκ, για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για τον Πουλικάκο και άλλα πολλά και διάφορα.



Απίστευτο; Και όμως αληθινό.
Ο "σερίφης" αυτός, ονομάζεται Τάσος Τζαβάρας και είναι Γυμνασιάρχης στο 24 Γυμνάσιο Αθηνών.
Πρόσφατα, έπεσα πάνω του και με «συνέλαβε» ενώ έκανε ...περιπολία.
Είχα την έμπνευση να προσθέσω μερικά χρήσιμα λινκ σε θέματα Ροκ. Ο σερίφης, τα διέγραψε αμέσως. Η δικαιολογία που πρόβαλλε ήταν ότι, όλα τα λινκ που εγώ έβαζα, παρέπεμπαν, λέει, σε δημοσιεύματα μπλογκ.

Ένα άλλο σήμα που χρησιμοποιεί ο σερίφης. είναι το σήμα του Χάρου. Γράφει  πως εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις ...

Για τον Τζαβάρα, οι μπλόγκερς, είναι αναξιόπιστοι, και έχοντας αυτή την πεποίθηση, ορμά και όποιον πάρει ο Χάρος.
Κατ' αρχάς, είναι φανερό, ότι η δικαιολογία αυτή, είναι ανόητη. Η αξιολόγηση, ποτέ δεν πρέπει να αφορά, στο πού γράφεται κάτι, αλλά στο ποιος το γράφει. Αν για παράδειγμα, ο Μικ Τζάγκερ διατηρεί μπλογκ, δεν θα εξαρτήσουμε λινκ στο λήμμα γι αυτόν, μόνο και μόνο επειδή παραπέμπει στο μπλογκ του; Ή, πάλι, αν ένας επιστήμονας, κάνει μια δημοσίευση στο προσωπικό του μπλογκ, αυτή δεν έχει αξία, επειδή δημοσιεύτηκε σε ...μπλογκ; Ένα δεύτερο και επίσης σημαντικό, είναι ότι μια τέτοια άποψη, απαξιώνει τον ρόλο, συλλήβδην των μπλόγκερς. Κατά τον "φωστήρα" Τζαβάρα, αν είσαι μπλόγκερ, αυτό είναι και δείγμα ότι είσαι αναξιόπιστος. Η γενίκευση, δεν αποτελεί μόνο ανόητη σκέψη, αλλά είναι και αρχή φασισμού.

Ένα άλλο σήμα που φέρει περήφανος στη σελίδα του ο Τζαβάρας, είναι το μάτι. Η ερμηνεία του σήματος, όπως μας πληροφορεί είναι "Αυτός ο χρήστης είναι ματάκιας, παρακολουθεί με θράσος και αδιακρισία τις συζητήσεις και τις συνεισφορές άλλων χρηστών εν αγνοία τους με στόχο τη βελτίωση της Βικιπαίδειας"

Δεν είναι εύκολο να φέρεις αντίρρηση στον Τζαβάρα. Διότι, αν επιμείνεις στην άποψή σου, σου βάζει φραγή και τελικά σε διαγράφει και από χρήστη της Βικιπαίδειας. Έχει αυτή την εξουσία, γιατί είναι Διαχειριστής στην εν λόγω Εγκυκλοπαίδεια, προνόμιο που δεν ξέρω πως διάολο απέκτησε και με αυτό απειλεί τον κόσμο που ξέρει κάποια πράγματα και δικαιούται να γράφει. Το θέμα θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν αρκετά σοβαρό, αφού αφορά στην διαχείριση της Πληροφορίας. 
Και , κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ξεσηκωθούν μπλόγκερς και άλλοι δημοσιογράφοι για να δουν ποιοι επιτέλους είναι αυτοί που διαχειρίζονται την περίφημη Βικιπαίδεια. 
Η Βικιπαίδεια, μπορεί να έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για ανακρίβειες, αλλά παραμένει το πρόχειρο και εύκολο εργαλείο. Ως πρόχειρη πλατφόρμα Πληροφόρησης, έχει δύναμη ανάλογη με εκείνη της Τηλεόρασης. Ένας που δεν θέλει να ψάξει πολύ, καταφεύγει στην Βικιπαίδεια και από εκεί διαμορφώνει γνώμη. Υπό αυτή την έννοια, ο Τζαβάρας, αλλά και κάθε Διαχειριστής, έχει τρομερή δύναμη. Τι δουλειά έχει ο Τζαβάρας να αποφασίζει ποιο λινκ θα υπάρχει σε θέματα που δεν κατέχει; Έλα μου ντε...Εγώ μπορώ να αποφασίσω για ένα λινκ στο λήμμα "Κινέζικα"; Αφού δεν κατέχω γρι από την Κινέζικη γλώσσα. Έτσι και ο Τζαβάρας, έχει μαύρα μεσάνυχτα από Ροκ και από τη σχετική βιβλιογραφία, δημοσιεύσεις και έρευνες. Αφού λοιπόν, δεν ξέρει τίποτα για αυτά τα θέματα, με ποια λογική, αποφασίζει ποια λινκ θα πρέπει να υπάρχουν; Αντί να ρωτήσει τους ειδικούς, αποφασίζει με έπαρση και γίνεται ο ίδιος, αυτοσχέδιος ειδικός. Κραδαίνει ένα μονολιθικό μπούσουλα, ότι τα μπλογκ, δεν έχουν εγκυρότητα. Και με αυτή την σαχλή γενίκευση (που είναι δική του επινόηση, σαν γενίκευση δεν υπάρχει στην πολιτική της wikipedia), τα κάνει όλα σκούπα. Δηλαδή, τρέλα! Με την συμπεριφορά του όμως αυτή, καταστρέφει όλο το έργο της ΒΠαίδειας. 

Υπάρχουν όμως και θέματα πολύ σημαντικά και που δεν πρέπει να παίζει με αυτά, κανένας Τζαβάρας. Το θέμα για παράδειγμα, Μεθαδόνη. Ποιός έγραψε για την Μεθαδόνη στην Βικιπαίδεια; Οι ...μαθητές του Τζαβάρα. Διότι, ο άνθρωπος , σου λέει δεν στήνω και ένα «Πολιτιστικό Πρόγραμμα» να πουλήσω και μούρη; Έτσι δημιούργησε το Πρόγραμμα «Γράφω στην Βικιπαίδεια», όπου «γράφω», σημαίνει: γράφω αν είμαι μαθητής του Τζαβάρα. Διαβάζοντας λοιπόν τα διάφορα απίθανα που γράφονται εκεί για την Μεθαδόνη, αναρωτιέσαι και λες, καλά ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν θα έπρεπε η Βικιπαίδεια να καλέσει έναν ειδικό για να γράψει; Και όμως αυτό δεν έγινε, τι δουλειά έχει ο ειδικός, όταν υπάρχει ο ...Τζαβάρας; Υπό την εποπτεία λοιπόν του δικού του προγράμματος, δημιουργήθηκε και η σελίδα για την Μεθαδόνη. Και εκεί, εκτός των άλλων κοινότοπων και επιφανειακών, διαβάζουμε και το καταπληκτικό, ότι μία πηγή πληροφόρησης είναι άρθρο Αντιστράτηγου εν αποστρατεία της Ασφάλειας, Κ.Τζέκη. Ιδού λοιπόν τα λινκ που επιτρέπει ο Τζαβάρας! Και μιλάμε για θέματα τόσο σοβαρά, όσο η Μεθαδόνη. Θα μου πείτε, τι σχέση έχει ο Αντιστράτηγος με θέματα ναρκωτικών, είναι ειδικός; Όχι. Αλλά και τι μ αυτό, μήπως είναι ειδικός ο Τζαβάρας; 
Ένα άλλο παράδειγμα, για να ευθυμήσουμε, είναι το θέμα του Γούντστοκ. Και αυτό το θέμα, γράφτηκε από την σχολική ομάδα που δημιούργησε ο Τζαβάρας. Να του δώσουμε το βραβείο και να πούμε στο Υπουργείο Παιδείας, μπράβο που έχει και ένα Τζαβάρα! Μόνο που ότι γράφεται εκεί, είναι για γέλια. Φτάνει μόνο να πω, ότι σαν ταινία για το Γούντστοκ, παρουσιάζεται ένα φιλμ του ...2009.

(Για το θέμα θα γράψουμε περισσότερα)

8 σχόλια:

  1. Δίκιο έχεις. Είναι παντελώς άσχετος και αφαιρεί link σε θέματα που δεν μπορεί να κατανοήσει. Είναι λυπηρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Αυταρχικοί και ξερόλες χρήστες υπάρχουν και σε πολλές άλλες Βικιπαίδειες. Εδώ όμως η γνώση καταδυναστεύεται από μια κλειστή ομάδα ημιμαθών που έχουν αντλήσει υπερεξουσίες απρόσιτες στους περισσότερους και εξαρτούν τη σημαντικότητά τους από τη βικιπαίδεια. Λυπηρό, φαντάζομαι πόσο δυστυχείς θα ήταν και πόσο κενές ζωές θα διήγαγαν την προδιαδικτυακή εποχή. Γνωρίζω αρκετούς πρώην συμμετέχοντες στη Βικιπαίδεια, που γίνανε πρώην εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών. Και για να μην πέσει το ανάθεμα μόνο σε έναν, ιδού ένα ακόμα εξίσου άξιο τέκνο αναλόγου συμπεριφοράς: Καλογερόπουλος ή The Elder. Με τις υγείες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ.Τάσος Τζαβάρας διέγραψε εις βάρος του κριτική. Βεβαίως σχετικά φωτοαντίγραφα υπάρχουν και το θέμα της εν λόγω εις βάρος του κριτικής έχει κλείσει. Όμως ο ειρημένος εκπαιδευτικός δεν γνωρίζει πως τα αρχεία δεν διαγράφονται και αν αυτό συμβεί εσκεμμένα συνιστά ποινικό αδίκημα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλη περίπτωση "πεφωτισμένου" χρήστη διαχειριστή της Αγγλικής Βικιπαίδεια, ο οποίος συμμετέχει και στην Ελληνική Βικιπαίδεια. Του κ. Κωνσταντίνου Πλακίδα ! Ειδικού ερασιτέχνη βυζαντινολόγου με σπουδές εκτός Ιστορίας κ.λ.π. Ο κύριος αυτός "κόβει" έγκριτες βιβλιογραφίες με παιδαριώδεις αιτιολογίες/δικαιολογίες, κάνει σχεδόν προκλητική προβολή των άρθρων του στη Βικιπαίδεια και αφήνει την εντύπωση/υποψία πως στηρίζει ή υποστηρίζει συγκεκριμένους συγγραφείς. Συμπέρασμα : Πολύ κακώς ασχολούμαστε με τους αυταρχικούς και "παντογνώστες" της Βικιπαίδεια. Πιθανόν να έχουν κάποιες γνώσεις. Όμως αυτό δεν φτάνει. Είναι αναγκαίο το Ήθος και επ αυτού πάσχουν. Αρκετά είπαμε και απλώς χάσαμε την ώρα μας με το αυτό το "κατεστημένο" που αν το ψάξει κάποιος δεν το βρίσκει ούτε σε βιβλιοθήκες, ούτε σε τιμητικούς τόμους, ούτε σε απονομές τιμών, ούτε σε βιβλιογραφίες, ούτε σε χώρους έγκριτης γνώσης. Κατά συνέπεια είναι ξεπεσμός για ένα αξιοπρεπή επιστήμονα να θέτει το έργο του στη κρίση των κυρίων αυτών. Ας υπάρχουν μέσα στα χωράφια της Βικιπαίδεια που τους "ανέδειξε". ΄Όλοι έχουν δικαίωμα κάτω απ τον Ήλιο. Καλόί ή κακοί. Χρήσιμοι και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ναι ο Τζαβάρας σας μάρανε. Η θεωρία του ινδοευρωπαισμου καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. α ειναι ενας μαλακας που εχει μπλοκαρει την δημιουργια λημματος για τον ομοφυλοφιλο συμπαραστατη της περιφερειας αττικης βασιλη σωτηροπουλο γιατι αποτελει στοχοποιηση καιτοι ο βασιλακης ειναι δημοσιο προσωπο η απαγορευση δε αυτη ισχυει εδω και πολλα χρονια απο τοτε που ο βασιλακης ηταν συμπαραστατης του δημου αθηναιων και δεξι χερι του καμινη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ και επαυξάνω σε όλα. Η ελληνική βικιπαίδεια είναι ίσως η χειρότερη από όλες. Ένα παρεάκι που την έχουν κάνει παραμαγαζο τους και δεν σηκώνουν καθόλου αντίλογο ή κριτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή