Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ (Τέταρτο Μέρος)

Το ψυχεδελικό συγκρότημα M.G.C. Δύο από τα μέλη του (Δ.Πουλικάκος και Δ.Πολύτιμος) φυλακίστηκαν το 1968 για χρήση μαριχουάνας. Η χρήση μαριχουάνας, ήταν η κύρια δικαιολογία για τους  χουντικούς, να συλλαμβάνουν νεαρούς και να τους παρουσιάζουν σαν αλήτες ή εμπόρους θανάτου. Με αυτόν τον τρόπο, απαξίωναν και όλα τα υπόλοιπα της ψυχεδελικής επανάστασης. Ποίηση, αμφισβήτηση, σπουδαία τραγούδια και οράματα για έναν καλύτερο κόσμο, καταδεικνύονταν σαν εμπνεύσεις "αλητών", και "αναρχικών στοιχείων".


Σε κάθε χώρα, είναι γνωστό αν ένας καλλιτέχνης του ροκ, όπως ο Σιδηρόπουλος για παράδειγμα, παίρνει ναρκωτικά. Και η κάθε σοβαρή δημοκρατία, ξέρει να διαχωρίζει τον υπόκοσμο, από τη νεανική αμφισβήτηση. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι, πολλές φορές, η αμφισβήτηση, εγκλωβίστηκε σε ένα πάθος.  Είναι άλλο αυτό, και άλλο να βγαίνει κάποιος αφίσα και να σύρεται σε δικαστήρια, με την κατηγορία του «εμπόρου θανάτου».



Στα φασιστικά καθεστώτα, δεν υπάρχει βοήθεια, υπάρχει εξόντωση. Στα φασιστικά καθεστώτα, όλες αυτές οι περιπτώσεις, που χρήζουν κατανόησης ή και βοήθειας, αντιμετωπίζονται με ύπουλο τρόπο. Τίθενται υπό Δικτύου παρακολούθησης, και όταν συμφέρει, χρησιμοποιούνται κατάλληλα, για να καταδειχτεί, η νεανική «αλητεία». Ο πραγματικός στόχος, είναι, να αναδειχτεί, το «υγιές», που ταυτίζεται πάντα με το φασιστικό ιδεώδες. Κανένας δικτάτορας, δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει, να κατανοήσει τη νεολαία. Εκείνο που θέλει είναι μόνο να κατασκευάσει ενόχους, που θα χρησιμοποιήσει σαν σκιάχτρα, για να διατηρήσει το απάνθρωπο καθεστώς του. 

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, παιδί, και ντυμένος τσολιάς με την θεία του Νίτσα, αδελφή του πατέρα του Λάκη. Η Νίτσα ήταν σύζυγος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του τελευταίου πρωθυπουργού της Δημοκρατίας, που ανέτρεψε η χούντα (Φωτογραφία αγνώστου 1949, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας).

Από ντοκουμέντα και μαρτυρίες, φαίνεται πως η χούντα είχε στήσει ένα Δίκτυο για να παρακολουθεί την ψυχεδελική νεολαία. Ο στόχος ήταν να εμφανίσει τους ψυχεδελικούς σαν αλήτες που συνδέονταν με αποβράσματα του υποκόσμου, και τελικά να απαξιώσει την ψυχεδέλεια, τρομοκρατώντας τους «φιλήσυχους νοικοκυραίους». Οι συλλήψεις γίνονταν μόνο όταν οι αστυνομικοί ήταν σίγουροι, ότι στο ντου θα εύρισκαν και χασίς, ώστε να παρουσιάσουν τα παιδιά της ψυχεδελικής νεολαίας, σαν «σπείρα εμπόρων ναρκωτικών» και σαν «ανώμαλους».
Τσιγαράκια βέβαια, άναβαν και πολλοί χουντικοί, σε μπουζούκια και «καθώς πρέπει» σαλόνια. Αλλά, αυτοί, ήταν εκτός Δικτύου παρακολούθησης, αφού ήταν δικοί τους. 



Η διαπόμπευση στις εφημερίδες. Μέλη της ψυχεδελικής νεολαίας, βαφτίζονται "σπείρα λαθρεμπόρων χασίς" και οι φωτογραφίες τους δημοσιεύονται, επίτηδες ανάμεσα σε πραγματικούς εμπόρους. 

Αυτό γίνεται φανερό, στο ντου που κάνει η αστυνομία στο σπίτι της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, στις 9 Μαίου του 1968. Οι συλληφθέντες (ανάμεσα στους οποίους και δύο μέλη του συγκροτήματος MGC, ο Πουλικάκος και ο Πολύτιμος), είναι στην πραγματικότητα παιδιά της εποχής που άκουγαν μουσική και, κατά το τότε σύνηθες, έστριβαν τσιγαράκι. Από την αστυνομία, παρουσιάζονται όμως, σαν μέλη διεθνούς σπείρας εμπόρων ναρκωτικών. Οι φωτογραφίες τους, δίνονται από την ασφάλεια προς δημοσίευση, επίτηδες ανάμεσα σε άλλους, πραγματικούς εμπόρους, που είχαν συλληφθεί αλλού, εκείνες τις μέρες. Όλο το κόλπο, ήταν να μπουν οι ψυχεδελικοί και ο υπόκοσμος, στο ίδιο τσουβάλι. Όλο το κόλπο, απέβλεπε στο να πει, ιδού ποιοι είναι οι «ψυχεδελικοί», και να τους παρουσιάσει σαν καθάρματα και πλοκάμια της «Λερναίας Ύδρας». Γεννιέται ένα ερώτημα: Δεν ήξερε η ασφάλεια ότι ο Πουλικάκος κάπνιζε και μαυράκι; Ασφαλώς και το ήξερε. Τότε γιατί η παρακολούθηση και η σύλληψη και η ανάμιξη με εμπόρους ναρκωτικών που δρούσαν εκείνες τις μέρες; Απλούστατα, γιατί υπήρχε σχέδιο να βγει αφίσα σαν χασισέμπορος, και δι αυτού να απαξιωθεί η λάμψη των χίπις. Πραγματικός στόχος ήταν η ψυχεδελική νεολαία. Η ψυχεδέλεια έπρεπε να χτυπηθεί και ταυτόχρονα δια ανακοινώσεων και «σοβαρών» εκδηλώσεων, να απογειωθούν τα δικά τους παιδιά, οι Άλκιμοι, η χουντική νεολαία. Επιπλέον ο Πουλίκας, ήταν ανιψιός και του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας που οι συνταγματάρχες, είχαν ανατρέψει. Η σπίλωση του ονόματος, επέφερε αντανακλαστικά, και την σπίλωση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ο ανυποψίαστος κόσμος, σίγουρα έκανε τη σύνδεση. Το συμπέρασμα δεν γραφόταν φανερά, αλλά εξυπακουόταν: Διεφθαρμένος ο ανιψιός, διεφθαρμένος κι ο θείος. Αυτό ήθελαν να πουν, το οποίο και βάδιζε σε τέλεια αρμονία με τη χουντική άποψη ότι η Δημοκρατία ανετράπη γιατί ήταν διεφθαρμένη και ουσιαστικά δεν υπήρχε.


Φωτο αριστερά: Από τη δίκη των χίπις του "Τεκέ στο Κουκάκι".

Το Δίκτυο της παρακολούθησης, γίνεται επίσης φανερό και στην περίπτωση της υπόθεσης, που η χούντα ονόμασε «Τεκέ στο Κουκάκι».  Τότε είχαν συλληφθεί πολλοί νεαροί ψυχεδελικοί, ανάμεσά τους και η Κατερίνα Αποστολάκου, πρόσωπο που περιγράφεται στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ (Μ.Νταλούκας, Εκδόσεις Οξύ, 2011).
Στην δίκη που γίνεται τον Οκτώβριο του 1973, ο επικεφαλής της παρακολούθησης, υπαστυνόμος Λεωνίδας Τσεφερέκος, αποκαλύπτει ότι παρακολουθούσαν τους ψυχεδελικούς που σύχναζαν στα κλαμπ της Πλάκας (Χρυσό Κλειδί, Τριπ, Φολκ 17 κλπ). Δικαιολογεί αυτές τις παρακολουθήσεις με τρόπο αστείο. Ισχυρίζεται ότι υπήρχαν παράπονα από τις καλές οικογένειες που έβλεπαν τα παιδιά τους να "εξαφανίζονται" και να αλλάζουν συμπεριφορά. Γι αυτό, όπως λέει, η αστυνομία αποφάσισε να παρακολουθεί για να εξακριβώσει τι συμβαίνει. Αποκαλύπτεται ότι οι παρακολουθήσεις διαρκούσαν μήνες, οι αστυνομικοί ακολουθούσαν τα παιδιά, ως εκεί που πήγαιναν να κοιμηθούν. 

Γίνονται γνωστά δύο τουλάχιστον σπίτια που είχαν τεθεί υπό το  Δίκτυο παρακολούθησης. Ένα ήταν σπίτι στο Κολωνάκι, που σύχναζαν ψυχεδελικοί και άλλο ήταν στο Κουκάκι, όπου έγινε και το ντου.

Η σύλληψη των ψυχεδελικών στο Κουκάκι, έγινε τον Ιανουάριο του 1973. Και εδώ, ήταν παιδιά, που άκουγαν ροκ μουσική και κάποιοι από αυτούς κάπνιζαν τσιγαράκι. Και εδώ, όμως παρουσιάζονται σαν σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, και μάλιστα με διεθνή πλοκάμια. Οι χουντικοί έφτασαν στο σημείο να τους κατηγορήσουν και για «γενετήσιες ανωμαλίες». Ισχυρίστηκαν δηλαδή, ότι ανακάλυψαν «οπή» σε ένα τοίχο, και ότι από αυτή την οπή, αναμφίβολα, κάποιοι έκαναν οφθαλμόλουτρο, ενώ από την άλλη μεριά, γίνονταν όργια. 

Τις παρακολουθήσεις, που γίνονταν με στόχο τις κινήσεις της ψυχεδελικής νεολαίας, επιβεβαίωσε στον γράφοντα, και ο συνταγματάρχης Λαδάς. Ο Λαδάς, αποκάλυψε, ότι πολλές φορές, μεταμφιεζόταν σαν αμερικανός χίπις και έμπαινε με αστυνομικούς που είχαν ανάλογη μεταμφίεση, σε κλαμπ της Πλάκας για να δουν τι συμβαίνει. Ύστερα από αυτές τις παρακολουθήσεις, έκλεισε και το κλαμπ Τριπ, τον Οκτώβριο του 1968, αφού «διαπίστωσε» ότι συχνάζουν «ύποπτα άτομα» και αφού βέβαια κούρεψε και τους συλληφθέντες.

Το φιλμ "Φράουλες και Αίμα", που την προβολή του απαγόρευσε τελικά η χούντα. Πριν την απαγόρευση όμως, φρόντισε να ξυλοκοπίσει αρκετούς νεαρούς που τόλμησαν να την παρακολουθήσουν συντονισμένοι, με το παγκόσμιο, ψτχεδελικό πνεύμα. 

Το Δίκτυο παρακολούθησης, είχε απλωθεί παντού, από τα μπαρ και κλαμπ μέχρι τα σπίτια και τους κινηματογράφους. Οι χουντικοί,  όταν δεν μπορούσαν να βρουν «εμπόρους ναρκωτικών», και να τους τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί, απλώς μπούκαραν και τους έδερναν όλους.
Είναι γνωστά ξυλοκοπήματα στα μουλωχτά, στο δρόμο ή έξω από κλαμπ, αλλά και έξω από(ή και μέσα σε ) κινηματογράφους που έπαιζαν έργα με τα οποία δεν συμφωνούσε η χούντα.
Ένα παράδειγμα, είναι το ξύλο που έπεσε σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης, κατά την προβολή του «Φράουλες και Αίμα». Η σχετική μαρτυρία, από το μπλογκ silia.wordpress.com ...

«...Αρχές του ‘70 στη Θεσσαλονίκη . Πηγαίνω με τον “Μεγάλο μου έρωτα”  εκείνης της εποχής , στον κινηματογράφο “ΘΥΜΕΛΗ” να δούμε μια ταινία , που δεν ξέραμε καν το περιεχόμενο της …. “Φράουλες και αίμα” ( The Strawberry Statement) …
Σε κάποια φάση σηκώνονται όλοι και αρχίζουν να χειροκροτούν … Σηκώνομαι κι εγώ …
Στο διάλειμμα , “μπουκάρουν”  καμιά 20ριά Ασφαλίτες ανάκατα με ΕΣΑτζήδες και όποιον … αρπάξει ο Χάρος … Μας δείραν του χαμού … Ούτε προσαγωγές , ούτε τίποτα … Μόνο ξύλο … της αρκούδας …. »



(Η Συνέχεια στο Πέμπτο Μέρος)

Διαβάστε το Πρώτο Μέρος    ΕΔΩ
Διαβάστε το Δεύτερο Μέρος ΕΔΩ
Διαβάστε το Τρίτο Μέρος      ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Απο Τις Καλυτερες Αναρτησεις Που Παρακολουθω Στο Ιστολογιο Εδω και Αρκετο καιρο.
    Περιμενω Με Αγωνια Το 4ο Μερος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή