Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (μερικές διευκρινήσεις)

Το βιβλίο αυτό, της Κωστούλας Μητροπούλου, εκτός της λογοτεχνικής του αξίας, αποτελεί και σημαντική μαρτυρία για τα γεγονότα στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το «Χρονικό», περιέχει και 13 ποιήματα που μελοποιήθηκαν, στην διάρκεια της Δικτατοριας, από τον Ανακρέοντα Παπαγεωργίου.


1-Το βιβλίο κυκλοφόρησε, χέρι με χέρι, σε φωτοτυπημένα αντίτυπα, στην διάρκεια της δικτατορίας του Ιωαννίδη, και επίσημα, τον Ιούλιο του 1974, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Είναι το πρώτο βιβλίο, που τυπώνεται, στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.
Κάποιοι, έγραψαν ότι το βιβλίο ίσως και να είχε κυκλοφορήσει πριν ανατραπεί ο Ιωαννίδης. Θα μπορούσε άραγε ποτέ να γίνει αυτό; Ένα βιβλίο που υμνούσε την Ελευθερία και τον ηρωικό Αγώνα των φοιτητών, θα μπορούσε να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει από εκδοτικό οίκο, υπό καθεστώς τυραννίας; Όχι βέβαια. Η σχετική διευκρίνηση, από συζήτησή μου με την Κάτια Μητροπούλου, αδελφής της αείμνηστης Κωστούλας...



2-Το «Χρονικό», κυκλοφόρησε στην διάρκεια της δικτατορίας, μυστικά. Είχε γραφτεί σε δύο γραφομηχανές, και φωτοτυπήθηκε από τον ποιητή Δημήτρη Δούκαρη. Οι φοιτητές και άλλοι αντιστασιακοί που είχαν μάθει για το βιβλίο, πήγαιναν στο σπίτι της Κωστούλας και έλεγαν το σύνθημα «Ήρθαμε για το πακέτο με τους κουραμπιέδες». Έτσι προμηθεύονταν το βιβλίο. Η μαρτυρία, από την Κάτια Μητροπούλου...



3-Τα τραγούδια του «Χρονικού», μελοποιήθηκαν και αυτά στη διάρκεια της δικτατορίας και κυκλοφόρησαν επίσης μυστικά, όπως και το βιβλίο, χέρι με χέρι.
Η πρώτη αυτή ηχογράφηση, έγινε με την φωνή του Ανακρέοντα και όχι της Έλενας Ναθαναήλ.

Η διευκρίνηση πάλι από την Κάτια...


ΥΓ
 Η συζήτηση με την Κάτια Μητροπούλου έγινε τον Ιούλιο του 2005. Τα αποσπάσματα προέρχονται από τηλεφωνική. Υπάρχει άλλη πλήρης συνέντευξη που θα παρουσιαστεί σε μελλοντικό ποστ.
Άλλες συζητήσεις με την Κάτια, έγιναν σε άλλες χρονιές.
Για το ΧΡΟΝΙΚΟ μπορείς να διαβάσεις και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου