Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- Άνοιξε το πρώτο Ροκ κλαμπ, στην Ελλάδα (1956)

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Σπύρο Σταθακόπουλο, τον περίφημο «Τρικοίλια», τον άνθρωπο, που το 1956, πυροδότησε την έκρηξη του Ροκ εν Ρολ, ανοίγοντας το Top Hat, το πρώτο ροκ κλαμπ, στην Ελλάδα (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).
Στη φωτογραφία αυτή, του 1948, δεν έχει ακόμα την μεγάλη κοιλιά, λόγω της οποίας, το 1956,  οι ροκ εν ρολίστες της Εποχής, του απένειμαν το παρατσούκλι Τρικοίλιας. Έχει όμως, από τότε, το τσιγάρο στο στόμα, που δεν σβήνει ακόμα και όταν αγκαλιάζει τη μικρή κόρη του. 

Όλες οι Μαρτυρίες μιλούν για τον άνθρωπο που δεν χρησιμοποιούσε σπίρτα, άναβε απλώς το ένα τσιγάρο, ύστερα από (και με) το άλλο. Αυτή του η πολύ βλαβερή συνήθεια, του στοίχισε και τη ζωή, αφού ο «κυρ Σπύρος» πέθανε νωρίς, σε ηλικία 57 χρόνων, από καρκίνο των πνευμόνων.


Ο Τρικοίλιας, μέχρι σήμερα, ήταν πρόσωπο άγνωστο, δεν γνωρίζαμε το επώνυμό του, παρέμενε κρυμμένος στη σφαίρα σκοτεινών διαδόσεων. Αρκετοί, έλεγαν  ότι, ήταν ο Βεϊζαδές, αυτός δηλαδή που είχε σιδερώσει την μικρή υπηρέτρια Σπυριδούλα. Τελικά, η επίμονη γι αυτόν έρευνα, αποκαλύπτει σήμερα,  και το πρόσωπο, και το όνομά του. Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση, που είμαι σε θέση να πω, ότι ο άνθρωπος που άνοιξε το πρώτο ροκ κλαμπ, δεν ήταν ο Βεϊζαδές, εκείνος ο ανώμαλος τύπος. Η αρχή των Ροκ κλαμπ στην πατρίδα μας, γίνεται από ηθικά καθαρό και συμπαθέστατο επιχειρηματία.


Ο Σπύρος Σταθακόπουλος, αριστερά με τα μαύρα γυαλιά, έχει πια την "κοιλίτσα" του, ενώ συντροφεύεται από δυο ζευγάρια της εποχής, στο υπαίθριο κλαμπ, Top Hat, της Φωκίονος Νέγρη (Φωτ 1960, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).





Ο Σπύρος Σταθακόπουλος, γεννήθηκε το 1915, σπούδασε Νομικά και εργάστηκε για μεγάλο διάστημα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το 1955, όμως, λόγω προβλημάτων υγείας, βγήκε με πρόωρη σύνταξη, και αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας. Τα Χριστούγεννα του 1956, πιάνοντας το κλίμα των ημερών, ανοίγει το ιστορικό Top Hat, στην οδό Πατησίων 100. Το κέντρο, γίνεται γρήγορα στέκι των Υπαρξιστών που εντωμεταξύ έχουν συντονιστεί στον νέο ρυθμό του Ροκ εν Ρολ. Γύρω στα 1960, άνοιξε ένα δεύτερο Top Hat, στην οδό Φωκίωνος Νέγρη, λίγο πιο πάνω από του Φλόκα. Αυτό, ήταν το Καλοκαιρινό αδελφάκι, του πρώτου Χειμερινού κλαμπ, είχε τεράστια αυλή και πίστα στον υπαίθριο χώρο. 

Φωτο : Το καλοκαιρινό Top Hat, στη Φωκίωνος Νέγρη, 1960. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας.



Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 (ίσως το 1963), ο Τρικοίλιας, ανοίγει και τρίτο κλαμπ, το υπόγειο ShowBoat, στην γωνία Κοδριγκτώνος και Ι.Δροσοπούλου.  Ταυτόχρονα, ανοίγει και την Καλοκαιρινή επιχείρηση, ShowBoat, στις Σπέτσες.

Έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε η κόρη του αείμνηστου ροκ επιχειρηματία, στον Μανώλη Νταλούκα....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου