Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΚΙΑΟΣ- Ο Σύνδεσμος Ράσσελ και η Πρώτη Απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης του 1963 (Συνέντευξη)

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΡΑΣΣΕΛ, στην οδο Ασκληπιού 3. Από αριστερά : Ο Νίκος Κιάος (Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου), ο Πατ Ποτλ (Γραμματέας του Μπέρτραντ Ράσσελ) και ο Μιχάλης Περιστεράκης (Πρόεδρος του Συνδέσμου). Έχουν πίσω τους τις αφίσες της Πορείας που αναγράφουν τον αριθμό των 42 χιλιομέτρων, όση είναι δηλαδή η απόσταση Μαραθώνα-Αθήνα . Πάνω, το πανό που έφεραν στην Αθήνα, οι άγγλοι ακτιβιστές και μέλη της CND, Mike Kane και Steve Banks (Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, Απρίλιος 1963).


Σήμερα μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά στην Ελλάδα του 1963, αν περπατούσε κάποιος κρατώντας πλακάτ με τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ , εθεωρείτο ύποπτος για ανατροπή του Πολιτεύματος, και κινδύνευε να αντιμετωπίσει σοβαρότατες κατηγορίες.

Νωρίς το πρωί της 21 Απριλίου 1963. Ομάδα ειρηνιστών ξεκινά για τον Μαραθώνα. Γρήγορα, αστυνομικές δυνάμεις καταφθάνουν για να τους ξυλοκοπίσουν και να τους προσαγάγουν στα αστυνομικά τμήματα.
(Φωτογραφίες ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα, 1963)


Οι πρώτοι που αποφάσισαν να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις και  να οργανώσουν Πορεία Ειρήνης από Μαραθώνα στην Αθήνα, με αίτημα τον Παγκόσμιο Αφοπλισμό, ήταν μία ομάδα νεαρών φοιτητών. Γρήγορα προκάλεσαν Κίνημα Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα. Θαυμάζοντας ανάλογες οργανώσεις του εξωτερικού, έκαναν το καθήκον τους, διαμηνύοντας ότι, η Ανθρωπότητα κινδύνευε από αφανισμό, αν συνέχιζε την κούρσα των εξοπλισμών. Την ύπαρξη και την δράση αυτής της σπουδαίας οργάνωσης, ποτέ δεν διδαχτήκαμε στα Σχολεία. Ήταν ο «Σύνδεσμος Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό Μπέρτραντ Ράσσελ». 
Μία παρουσίαση της οργάνωσης, και τα κυριότερα γεγονότα της Πρώτης Απαγορευμένης Πορείας, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.


Ο Νίκος Κιάος,  υπήρξε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό Μπέρταρντ Ράσσελ και φυσικά, από τους οργανωτές της πρώτης απαγορευμένης Πορείας. Στην συνέντευξη που μου παραχώρησε (2005), περιγράφει το κλίμα της Εποχής, και το πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκε, το κίνημα Ειρήνης.
Είναι μία άποψη ενός στελέχους της ΕΔΑ, πολύτιμη για την έρευνα. Μπορεί να δώσει στοιχεία για το τι συνέβηκε τότε, αν συνδυαστεί βέβαια, με μαρτυρίες άλλων πρωταγωνιστών  και με ντοκουμέντα από τον πραγματικό χρόνο. 



Η Συνέντευξη του Νίκου Κιάου, στον Μανώλη Νταλούκα (Α'υγουστος 2005). Ο Νίκος Κιάος, στην εποχή της δικτατορίας, ήταν στέλεχος της Πανελλήνιας Αντιδικτατορικής Οργάνωσης Σπουδαστών “Ρήγας Φεραίος”. Συνελήφθη, βασανίστηκε και δικάστηκε σε φυλάκιση.
Από τους σημαντικότερους έλληνες δημοσιογράφους, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ (1999-2001).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου