Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ, ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ για Πολιτικούς Αρχηγούς, Κόμματα, ή Δικτάτορες.

Ιστορική αναδρομή, μέσα από Εμβατήρια, τραγούδια και Ύμνους.

Χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν ηρωική εικόνα Πολιτικών Αρχηγών, να υμνήσουν κομματικές Νεολαίες , να συσπειρώσουν οπαδούς, ή να καλοπιάσουν δικτάτορες.
Τα πρόσωπα, οι Οργανώσεις και τα αντίστοιχα τραγούδια, είναι :


ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Καλαματιανό, εγκωμιαστικό για τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο Αρχηγός της ΕΚ, χαρακτηρίζεται «Φίλος του φτωχού εργάτη, και παιδί της Αγροτιάς», αλλά και ανθεκτικός «Σε βρήκαν τόσες μπόρες, μα δεν λύγισες ποτέ».
Αναφέρονται οι καλές αποφάσεις του αείμνηστου «Τζάμπα στα παιδιά Σχολεία, πρώτη πράξη ζηλευτή, και τη σύνταξη του αγρότη, συ την σκέφτηκες κι αυτή!».
Ο Παπανδρέου, θεωρείται ισάξιος και διάδοχος του Ελευθέριου Βενιζέλου, και ο στιχουργός κλείνει με την ευχή «Να μας ζήσεις χίλια χρόνια, για να πάμε πάντα εμπρός!»


ΥΜΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Εμβατήριο για τον ιδρυτή της ΝΔ.

Αρχίζει με το σύνθημα «Κώστα προχώρα σε θέλει όλη η χώρα» και ακολουθεί ο στίχος «Εμπρός για Ελλάδα νέα! Μια καινούργια Ανατολή. Εσύ θα μας ενώσεις, Κωνσταντίνε Καραμανλή». Θεωρείται μοναδικός εγγυητής της Δημοκρατίας «Σωστή Δημοκρατία, θα ριζώσεις μόνο εσύ» και συνεπώς «Η Πατρίς θα δοξαστεί».
Μαζί με τον Αρχηγό, είναι Στρατός και Λαός, και μάλιστα «σαν ορχήστρα συμφωνική». Κλείνει με την ευχή «Η Παναγιά ας οδηγεί». 




ΩΡΕ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ
Ύμνος στον Δικτάτορα, με φόρμα καλαματιανού τραγουδιού.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος περιγράφεται να είναι δημοφιλής. Το όνομα του «Το λεν η πετροπέρδικες, το λέει και τ αηδόνι» και μάλιστα με το Ωρέ μπροστά, που δηλώνει τεράστιο θαυμασμό. Γι αυτόν μιλάει ο «ντουνιάς» και καμαρώνει. Ο στιχουργός προτρέπει «Βάστα τα κλειδιά, βάσταξε γερά». δηλαδή να αντέξει στο δύσκολο έργο του.


ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΑ
Τραγούδι-ύμνος, για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Του αποδίδεται «Αλύγιστη ορμή», χαρακτηρίζεται κοσμαγάπητος «Όλοι κι όλες σ αγαπάνε, και μεγάλοι και μικροί». Υπενθυμίζεται στον ακροατή ότι είναι γιος του «Γέρου βράχου». Επαινείται για την ρητορική του δεινότητα «Τα λες όλα ωραία, και σε παραδέχονται όλοι, Γεια σου Ανδρέα Παπανδρέα!». Θεωρείται ευτύχημα που σχημάτισε το ΠΑΣΟΚ «Ήρθες σαν χρυσή αχτίδα, ένα όμορφο πρωί». 




ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ
Ένας από τους ύμνους της Γαλάζιας Γενιάς.

Φευγάτο τραγούδι, ποπ διάθεσης, με στόχο να συσπειρώσει οπαδούς γαι να αντιμετωπιστεί το ΠΑΣΟΚ «Νέα Αρχή και τον κόσμο αλλάζουμε,
κάτω εμείς δεν το βάζουμε... Η ΟΝΝΕΔ μας οδηγεί!».



ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ
Εμβατήριο –ύμνος του ΠΑΣΟΚ

«Ο Ήλιος ο Πράσινος» ανατέλλει και «μας οδηγεί». Ρίχνεται το σύνθημα «Εμπρός στον Αγώνα για μια Ελλάδα λεύτερη, σοσιαλιστική». Καλούνται όλοι «Ελάτε μαζί μας και όλοι αδελφωμένοι να πάμε μπροστά». Στους εχθρούς που ίσως θελήσουν να σταθούν εμπόδιο στην ηρωική πορεία, θα αντιπαραταχθεί το Δίκιο που είναι «Φωτιά».




ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εμβατήριο πένθιμο και δοξαστικό ταυτόχρονα.

Αναφέρεται στα «νεκρά παλικάρια», τους σκοτωμένους δηλαδή του Δημοκρατικού Στρατού, με την ευχή να εγερθούν «Σηκωθείτε κι αρπάξτε ντουφέκι ξανά» για να φέρουν την Ελευθερία. Ο Ύμνος έχει την επωδό :
Περπατά και βροντά και τα σκότη σκορπά
Η κομμουνιστική νεολαία!
Των ανόμων εχθρός και του κόσμου φρουρός
Δυνατή, ενωμένη κι ωραία!






BELLA CIAO
Χρησιμοποιείται σαν Ύμνος από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Τραγούδι των Παρτιζάνων, συνθεμένο στη διάρκεια του Ιταλικού Εμφύλιου.
Σε όλο τον κόσμο, τραγουδιέται σαν Ύμνος υπέρ της Ελευθερίας και του Αγώνα κατά κάθε μορφής Φασισμού.
Στο απόσπασμα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το τραγουδούν, τη νύχτα της εκλογικής νίκης (25 Ιαν 2015)


1 σχόλιο: