Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ

Ο Άγγελος Μαστοράκης, γενειοφόρος, με φίλους του, της παρέας του «Χρυσού Κλειδιού».
(Φωτό έτους 1976,ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Έφυγε από τη ζωή, ο Άγγελος Μαστοράκης (γεννήθηκε το 1949), ένα από τα πρόσωπα του ελληνικού ροκ.
Δεν ήταν μέλος μουσικού συγκροτήματος, όμως για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, συνδέθηκε με καταστάσεις του ροκ στην Ελλάδα.

 Η ροκ ζωή του Άγγελου, αρχίζει στα χρόνια της δικτατορίας, όταν συχνάζει στο ιστορικό ψυχεδελικό κλαμπ «Χρυσό Κλειδί», στην Πλάκα, στενός φίλος με τον ζωγράφο Νίκο Λιμπερόπουλο- οι δυο τους εκεί, εκτελούσαν ενίοτε, και χρέη Dj.
Άλλα πρόσωπα, από εκείνη την ροκ παρέα, εμφανίζονται στην ασπρόμαυρη φωτογραφία. 
Αναγνωρίζω, εκτός από τον Άγγελο Μαστοράκη και τους τρείς άλλους άντρες- από αριστερά: Μιχάλης Ανδριτσάκης (Ζωγράφος και Συνθέτης), Σωτήρης Νάτσης (Γραφίστας), και  Γιάννης Χριστοδούλου ή Αρκούδης (Ζωγράφος).
Από τις γυναίκες, αναγνωρίζω μόνον τις δύο: η σγουρομάλλα στην άκρη δεξιά, είναι η Ανθούλα το Μαγικό Μανιτάρι, ενώ αυτή που αγκαλιάζει ο Αρκούδης, θα πρέπει να είναι η χορεύτρια, Έλεν Βαν Ένγκελν.

Τον Άγγελο Μαστοράκη, τον βρίσκουμε τότε, και στο εξίσου θρυλικό μαγαζί του Φαληρέα, το Pop 11, και αργότερα, καλοκαίρια  στην Ίο, μαζί με τα φρικιά.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, τον αναφέρει τιμητικά, στο τραγούδι του «Ενα αναμνησιακό τραγουδάκι».σαν βασικό πρόσωπο από την πρώτη του παρέα..

Ήταν ο Άγγελος σοφός εν μαθητεία, 
μονίμως προβληματικός σε τσέπη και καρδιά.

Ο στίχος μας δίνει την εικόνα ανθρώπου με πρόβλημα στην τσέπη (οικονομικά) και στην καρδιά (στα αισθηματικά θέματα), αλλά και ενός  μαθητευόμενου σοφού (για το τραγούδι δες και ΕΔΩ).

Ο Άγγελος Μαστοράκης, υπήρξε από τους πρώτους ηχολήπτες του ροκ στην Ελλάδα.
Στην θρυλική συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Σπυριδούλα στο Σπόρτιγκ (26 Δεκ 1978), λέγεται πως είχε την ευθύνη για την ρύθμιση του ήχου, θεωρούμενος σαν ο σοφός της κονσόλας, αλλά δυστυχώς. εκ του αποτελέσματος, αποδειχθηκε μάλλον εν μαθητεία.
Στο θέμα της ηχοληψίας πάντως επέμενε, και αργότερα, στην δεκαετία του 1980, είναι ο πολύ καλός ηχολήπτης, στο κλαμπ ΡΟΔΟΝ.

 Λάτρης της Επιστημονικής Φαντασίας, εξέδωσε το περιοδικό Nova, σε δύο περιόδους (1978 και 1993).
Αργότερα (2000-2010), ως υπεύθυνος έκδοσης του ένθετου 9 της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», συνέβαλε στο να εξοικειωθεί το κοινό με συγγραφείς της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας, καθώς στα περισσότερα τεύχη, υπήρχαν διηγήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. 

«...Να γίνει επιτέλους κατανοητό πως η επιστημονική φαντασία είναι το μοναδικό λογοτεχνικό είδος που παρακολουθεί βήμα-βήμα την εξαίσια και ταυτόχρονα αγωνιώδη πορεία της ανθρωπότητας προς το μέλλον, τη μεγαλειώδη και συνάμα τραγική περιπέτεια του Ανθρώπου», ανέφερε ο ίδιος, το 2001, στο τ.72, του «9».

Την Παρασκευή, 12/2, στις τρεις το μεσημέρι, στο νεκροταφείο του Σχιστού, συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Άγγελο Μαστοράκη. 
Η κηδεία του θα είναι πολιτική και αντί στεφάνων, όσοι και όσες το επιθυμούν, παρακαλούνται να διαθέσουν τα χρήματα σε δομές ή έμπρακτες δράσεις αλληλεγγύης. 

9 σχόλια:

  1. δεν το ηξερα ότι ηταν ροκ ή ηχολήπτης ο μαστορακης.Παντως η επιστημονικη φαντασια και τα κομιξ τον ευγνωμονουν.Ο μαστορακης προωθησε τα κομιξ κριμα που δε το αναφερεις και σε σπιτια ''ασχετων''από ότι λενε.Μας συστησε πολλους καλλιτεχνες που δεν ξεραμε με το 9.Αν δειτε τι ταλεντα υπαρχουν θα παθετε.Τελοσπαντων ένα κοσμο δεν ξεραμε μεσα από ένα ενθετο εφημερίδας .Οι διμιουργοι τον ευγνωμονουν γιατι τους πληρωνε σε σχεση με τα αλλα τους συστησε στο ευρυ κοινο.Εμεις μαθαμε ένα κοσμο από μαγαζια και αλλα κομιξ και επ.φαντασια που δεν ξεραμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φωτογραφία είναι στο Χρυσό Κλειδί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράψε ένα κομμάτι και για το Χρυσό Κλειδί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΈΧω δώσει τη μαρτυρία του Ματ. Δες εδώ http://freedomgreece.blogspot.gr/2014/05/matt-barrett.html
      Πάντως θα γράψω σύντομα κάτι ακόμα...

      Διαγραφή
  4. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΥΘΥΣ... ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sτη φωτογραφία δεν νομίζω ότι ήναι ο Σωτήρης Νάτσης Και δυστυχώς μόλις διάβασα ότι έφυγε:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην φωτογραφία είναι ο Σωτήρης Νάτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή