Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Νέοι (και άνεργοι) καλλιτέχνες της Ελλάδος : Το Μετρό, είναι εδώ, για εσάς!

-Για μένα;
-Για μας;
-Για όλους !

Ζητούν καλλιτέχνες, πρόθυμους να παρουσιάσουν το έργο τους σε σταθμούς του Μετρό.
Βασικός όρος είναι, οι συμμετέχοντες, να μην ενδιαφέρονται για χρήματα.
Αποκλείονται όσοι θέλουν να κερδίσουν μέσα από αυτό, ένα κομμάτι ψωμί.

Η εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες», ανακοίνωσε το πρόγραμμα Metrostages. Όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα της...

Τραγουδάς; Παίζεις μουσική; Θέατρο; Ζωγραφίζεις; Φωτογραφίζεις; Χορεύεις; Το Μετρό είναι εδώ για σένα: Άδραξε την ευκαιρία, παρουσίασε τη δουλειά σου σε σταθμούς του και χιλιάδες Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης θα σε γνωρίσουν!

Το πρόγραμμα, λέγεται πως, έτυχε θερμής υποδοχής, και πως οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 400 μέσα σε έναν μήνα.

Ανάλογα προγράμματα, ισχυρίζονται πως υπάρχουν και στο εξωτερικό.
Ναι, υπάρχουν, με μία όμως ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά.

Η Susan Cagle, αφού επιλέχτηκε να μπορεί να παίζει (και να κερδίζει έτσι το ψωμί της) στο Μετρό της Νέας Υόρκης, της επετράπη να κάνει και ηχογραφήσεις εκεί, και να βγάλει μετά, τον δίσκο The Subway Recordings (Lefthook/Columbia).

Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, γίνεται οντισιόν και επιλέγονται μουσικοί, που θα μπορούν εφεξής να παίζουν στο Μετρό, αλλά θα τους επιτρέπεται να βγάζουν πιατάκι.
Έτσι διάφοροι μουσικοί του δρόμου, που πριν τους κυνηγούσε η αστυνομία, τώρα μπορούν εκεί, και παίζουν ανενόχλητοι, βγάζοντας μεροκάματο.

Εδώ όμως, δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

Εδώ, οι καλλιτέχνες του δρόμου, που εμποδίζονται από τους υπαλλήλους του Μετρό να παίξουν στους σταθμούς (αντιμετωπίζονται σαν επαίτες), τώρα καλούνται, να συμμετάσχουν στον εξωραϊσμό, αλλά ...τζάμπα! 

Κατά την παρουσίαση της καλλιτεχνικής δράσης τους, οι καλλιτέχνες ΔΕΝ θα πρέπει να ζητούν χρήματα από τους διερχόμενους επιβάτες και ΔΕΝ θα πρέπει να προβαίνουν στην πώληση οποιουδήποτε προϊόντος.
(Όρος συμμετοχής στο εδώ πρόγραμμα Metrostages)

Ψάχνουν κορόιδα ή καλλιτέχνες που έχουν λυμένο το πρόβλημα επιβίωσης. Πάντως, για νέα παιδιά, άνεργα αλλά δημιουργικά, ΔΕΝ ψάχνουν.

Με την ίδια λογική, θα μπορούσε και ένα μπαράκι, να καλέσει νέους μουσικούς, να παίζουν τζάμπα εκεί, για να ...γίνουν γνωστοί στον κόσμο.

Το πρόβλημα της ανεργίας, στην πατρίδα μας, είναι τεράστιο, και αυτοί που έχουν εξασφαλίσει τη θεσούλα τους, στις δημόσιες σχέσεις του Μετρό, ίσως πρέπει να μάθουν, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν είναι επωφελείς για τον τόπο. Και θα πρέπει να μελετήσουν καλύτερα, το πώς γίνονται τέτοια εγχειρήματα στο εξωτερικό, και το πώς, μέσα από αυτά, κερδίζουν το ψωμί τους και επωφελούνται πραγματικά, οι εκεί καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου