Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ελληνικό, και όχι ελληνόφωνο ροκ

Ελληνικό, και όχι ελληνόφωνο, 
πρέπει να ονομάζεται το ροκ που δημιουργήθηκε, και συνεχίζει να δημιουργείται, στην Ελλάδα.
Το «ελληνόφωνο, είναι ένας λειψός, ανακριβής, όρος.
«Ελληνόφωνο» σημαίνει πως ο στίχος του είναι ελληνικός, και έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις ένα γκρουπ. Όμως, το ροκ, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα γκρουπ, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα, και όχι μόνο τραγούδι.


Το ελληνικό ροκ, είναι ένα παιδί, που μεγάλωσε σε δύσκολες γειτονιές, πολύ διαφορετικές από αυτές της Αμερικής ή της Αγγλίας.
Έζησε άλλες καταστάσεις, στο Rodeo, στο Κύτταρο, και στο Madd, χόρεψε σε άλλα πάρτι, γεύθηκε άλλες χαρές, είδε άλλα φώτα και άλλα σκοτάδια- αυτά που όλα μαζί, ως ένα σώμα, αποτελούν την ελληνική ροκ ιστορία.

Ο όρος «ελληνικό ροκ», περιλαμβάνει κάθε τι που έγινε στην Ελλάδα, είτε είχε ελληνικό στίχο, είτε ξένο.
Το «ελληνικό ροκ», περιλαμβάνει τους Socrates, το  «ελληνόφωνο ροκ», όμως, όχι.  Που ανήκουν λοιπόν οι  Socrates; Ενίοτε χρησιμοποιούμε την ανόητη διατύπωση: στο ...αγγλόφωνο ελληνικό ροκ! Κακώς. Το σωστό, σε αυτή την περίπτωση, είναι: ελληνικό ροκ, με αγγλικό στίχο. 

Ελληνικό είναι λοιπόν, το ροκ στην Ελλάδα, και έτσι πρέπει να λέγεται, με τον όρο που δηλώνει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και τα δικά του γινάτια.

Το έχω ακούσει κι αυτό: 
Πολλοί, θέτουν υπό αμφισβήτηση, αν υπάρχει ελληνικό ροκ! Ούτε ελληνικό πανκ δέχονται, άλλοι ούτε και ελληνικό χιπ-χοπ.
Είναι σαν να αμφισβητούν όλη την μέχρι τώρα ιστορία. Είναι σαν να λένε πως δεν υπήρξε η Παράγκα, το Κύτταρο, κι εκείνα τα θρυλικά στέκια της Πλάκας. Είναι σαν να λένε, πως δεν υπήρξε Σαββόπουλος, Ρωμανός και Σιδηρόπουλος. Πως δεν υπήρξαν οι Stress και η Γενιά. Πως δεν υπήρξαν οι FF.C και ο B.D. Foxmoor.
Όμως, υπήρξαν όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι, και είναι η ιστορία που έχουμε.
Αυτό είναι το ελληνικό ροκ/πανκ/χιπ χοπ.



8 σχόλια:

  1. Οι Nightstalker πχ τί είναι που προσπαθούν μέχρι και την προφορά του Argyriz να κάνουν αμερικάνικη. Ελληνικό ή ελληνόφωνο ροκ (χα, χα, χα...).

    Οι Ex-Humans, μια αντιγραφή των Dead Man's Shadow ή οι Χαοτική απειλή (μια αντιγραφή Discharge/Varukers), παρόλο τον ελληνικό στίχο, τί είναι; Ελληνικό/ελληνόφωνο ή αγγλικό;

    Έχεις μπερδευτεί, προσπαθώντας να τοπικίσεις κάτι που είναι από τη φύση του αγγλοαμερικάνικο και από τον χαρακτήρα του διεθνές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εσύ τα έχεις μπερδέψει. Ο Μανώλης λέει κάτι απλό, ότι και το ροκ, και το πανκ, και τα άλλα είδη δεν είναι μόνον τραγούδι. Στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει την δική τους ιστορία, που είναι ελληνική και όχι ελληνόφωνη. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
  2. Το Mad γράφεται με ένα D. Λίγο προσοχή. Μανολη δε σε θυμάμαι ποτέ σε κανένα από αυτά τα μαγαζιά, γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν με θυμάστε γιατί μάλλον δεν πηγαίνατε.
      Αν πηγαίνατε, θα ξέρατε, πως το ιστορικό κλαμπ MADD στην Συγγρού 49, γραφόταν με δύο D.

      Διαγραφή
  3. Μανόλη δεν οδηγεί πουθενά η κουβέντα. Δε σε θυμάμαι, επειδή σε ξέρω πολλά τα έτη, δε σε θυμάμαι. Ούτε εκεί, ούτε άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι ένα παράδειγμα για.... Για να το πω απλά. Νομίζω πως η συμβολή των Baby Guru (παίζουν και οι τρεις) δεν βοηθά πάντα με τις ενοργανικές πινελιές προς αυτή την… ολοκληρωτική και τέλεια ρυθμισμένη πομπώδη κατεύθυνση, που έχουν διαλέξει για την πάρτη τους οι CHiCKN.
    Κατάλαβες Μανολη:
    Ελπίζω ναι, γιατί εγώ πάλι όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νταλουκα ..'σςΩραιος ! Ετσι οπως τα λες ειναι, ηταν αλλα δεν ειναι πια ¨για τους των τριων τελευταιων δεκαετιων. Τα τοτε .. ηταν ,τωρα
    πια δεν υπαρχουν καν ουτε οι παλιοι γιατι εχουν 'αμερικανοποιηθει ¨" ολοι κα οι φτιαχτιδες και οι ακουωντες,,,,'γιναμε ' ολοι ;μερικανακια .. νταλουκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή