Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Πέθανε ο Leonard Cohen.

Ο Leonard Cohen, ένας θρύλος του Ροκ, έφυγε. Πέθανε στο σπίτι του στο Los Angeles, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, αλλά ο θάνατός του ανακοινώθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, με μία λιτή ανάρτηση, στην προσωπική του σελίδα, στο facebook.

Έζησε ελεύθερος και άφοβος, σαν πουλί, που πετά κόντρα στον άνεμο- κόντρα είναι ο δρόμος που μας πηγαίνει ψηλά- και ευγενικός, σαν ιππότης που αναζητά την αληθινή του αγάπη. Αντίο, στον μεγάλο καλλιτέχνη.


Ο Leonard Cohen, αγάπησε ιδιαίτερα την Ελλάδα, και μάλιστα αγόρασε σπίτι στην Ύδρα, όπου γνώρισε την Μαριάν, τον μεγάλο του έρωτα, που απαθανάτησε στο τραγούδι So Long Marianne...






Σε δύο φωτογραφίες του 1960 (φωτογραφίες James Burke για το περιοδικό LIFE) βλέπουμε τον Cohen να παίζει κιθάρα, ανάμεσα σε άλλους μπητνίκους, και έξω από γραφικό ταβερνάκι της Ύδρας.
Στην Ύδρα, από την δεκαετία του 1950, είχε αρχίσει να σχηματίζεται μια παροικία μπητνίκων, μια ξεχωριστή κοινωνία ποιητών, συγγραφέων, μουσικών και άλλων απροσάρμοστων ως προς τον κόσμο των ρινόκερων. 

Ο έρωτας του Cohen με την Μαριάν, ανθίζει εκεί και γίνεται από τους ομορφότερους μύθους του Ροκ, όπως ο έρωτας του Κάρευ με την Τζόνι Μίτσελ, στα Μάταλα, Κρήτης.
Και οι δύο αυτοί έρωτες, δημιουργούν εκπληκτικά τραγούδια. 

Περισσότερα για τους Μπήτνικς στην Ύδρα, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Το τελευταίο (και δέκατο τέταρτο) άλμπουμ του Leonard Cohen, είναι το You Want It Darker, που κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου 2016.
Ο Cohen, πέθανε τρεις εβδομάδες μετά από την κυκλοφορία. 
Στο άλμπουμ, δηλώνει έτοιμος για τον  θάνατό του (I'm ready, my lord), και μας αποχαιρετά, ως traveling light που συνεχίζει με άλλη μορφή, το ταξίδι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου