Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης- Leonard Cohen και Marianne Ihlen

Ο Leonard Cohen και η αγαπημένη του Marianne Ihlen, περπατούν ευτυχισμένοι στο λιμάνι της Ύδρας, 1963 (Φωτο από το βιβλίο  So LongMarianne: A Love Story. ECW PRESS).

Ερωτεύτηκαν το 1960, στο πανέμορφο ελληνικό νησί της Ύδρας. Αξιώθηκαν, να ζήσουν εκεί, λίγα χρόνια απόλυτης ευτυχίας, που τους άλλαξε ριζικά τις ζωές.
Η Μοίρα όμως, ήθελε, κάποτε να χωρίσουν.
Ποτέ δεν ξέχασε ο ένας τον άλλον.
Πέθαναν την ίδια χρονιά.
Τώρα πια, ο μεγάλος τους έρωτας, θα μείνει αιώνια γραμμένος στα αστέρια.

Φωτο: Η Μαριάν, το 1962, στην Ύδρα, όταν ήταν ζευγάρι με τον Cohen. 

Η Μαριάν, βαριά άρρωστη από λευχαιμία, έφυγε πρώτη, στις 28 Ιουλίου 2016.
Λίγο πριν,  ο Leonard Cohen, της είχε στείλει το γράμμα...

Μαριάν, έρχεται ο καιρός που τα σώματά μας γερνάνε και φεύγουν. Σύντομα θα σε ακολουθήσω. Να ξέρεις, πως, είμαι κοντά σου, τόσο που αν απλώσεις το χέρι σου, θα αγγίξει το δικό μου. Και να ξέρεις πως πάντα σε αγαπούσα για την Ομορφιά και την Σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται τώρα να πω τίποτα περισσότερο για όλα αυτά, γιατί ήδη, όλα αυτά τα ξέρεις. Τώρα θέλω μόνο να σου ευχηθώ καλό ταξίδι. Αντίο καλή μου φίλη- θα σε συνατήσω στον Δρόμο....Λέοναρντ.

Στις 7 Νοεμβρίου 2016, τρεις μήνες μετά τον θάνατό της, 
ο Leonard Cohen, την συνάντησε στον Ουράνιο Δρόμο. 

Η ιστορία της Μαριάν.
Η Μαριάν, γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Larkollen, της Νορβηγίας.
Στα 22 της χρόνια, εγκατέλειψε τον τόπο της, φεύγοντας με τον συγγραφέα Axel Jensen (1932-2003), πιστεύοντας πως είχε βρει τον απόλυτο έρωτα, κάτι που γρήγορα διααπίστωσε πως ήταν μια πλάνη. Ο Axel, από λουλούδι σε λουλούδι, πετούσε παντού, αναζητώντας συνεχώς, εμπειρίες.
Έφθασαν στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 1957, και εγκαταστάθηκαν στην Ύδρα. Γρήγορα, ο Axel, έδειξε πως δεν ήταν πιστός μπλέκοντας σε διάφορες ομορφιές...Παρόλα αυτά, παντρεύτηκαν το 1958, η Μαριάν, έμεινε έγκυος, και συμφώνησαν να μην γεννήσει στο νησί, αλλά να πάνε στην Νορβηγία, στο Όσλο, όπου εκείνη θα είχε ασφαλέστερη γέννα, και εκείνος θα φρόντιζε τα συγγραφικά δικαιώματα από τα βιβλία του. 
Με μια δικαιολογία, ο Axel, την έπεισε πως έπρεπε αυτός να επιστρέψει στην Ύδρα, όπου και θα την περίμενε. Τον πίστεψε, ή πίεσε τον εαυτό της να τον πιστέψει.
Η Μαριάν, γέννησε στο Όσλο, ένα αγόρι κατάξανθο, και του έδωσε το όνομα του πατέρα του, Axel.


Φωτο: Η Μαριάν, με τον γιο της Alex, σε ταβερνάκι της Ύδρας. 1962.

Επέστρεψε στην Ύδρα, με μαγκωμένη καρδιά και με τον τεσσάρων μηνών γιο της. 
Τότε κατάλαβε, με τον πιο σκληρό τρόπο, κάτι που έβλεπε από καιρό, αλλά δεν ήθελε να πιστέψει: Ο άντρας της, ήταν ερωωτευμένος πάλι με άλλη, και πάλι, έτοιμος να φύγει μακριά, για μια ακόμη φορά. 

Η Μαριάν, βίωσε την πικρή προδοσία, αλλά έμεινε στο νησί, ίσως γιατί, δεν εύρισκε το θάρρος να επιστρέψει στην πατρίδα της και να ομολογήσει την αλήθεια στους γονείς της.
Έμεινε λοιπόν στην Ύδρα, προσπαθώντας να κλείσει τις πληγές, και τότε ακριβώς, μπήκε στην ζωή της, σαν μια αχτίδα φωτός, ο Leonard Cohen.
Έγινε η μούσα του, και είναι αυτή που εμφανίζεται στο οπισθόφυλλο, του δίσκου  Songs from a Room, φωτογραφημένη στο δωμάτιο-γραφείο του Leonard Cohen, στην Ύδρα, εκεί δηλαδή που έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές, έρωτα και δημιουργίας. 


Φωτο: Η Μαριάν, στο δωμάτιο του σπιτιού του 
Leonard Cohen, στην Ύδρα (το οπισθόφυλλο του δίσκου Songs from a Room).


Αλλά και ο έρωτας αυτός, δεν ήταν να κρατήσει πολύ, ίσως γιατί ήταν τόσο όμορφος, που τον ζήλεψαν ακόμη και οι άγγελοι, όπως έγραψε ο Cohen.
Μα όσο κράτησε περιείχε Αλήθεια.
Και είναι αυτή η Αλήθεια, που βγαίνει από τα πρώτα πανέμορφα τραγούδια του Cohen.
Μαζί δεν έκαναν ένα παιδί, γιατί έκαναν πολλά, ωραία παιδιά που ήταν όλα ποιήματα και τραγούδια, και το πιο όμορφο από αυτά, το So Long Marianne...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου