Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μαρία Γουρζή – Επιτέλους ένας άνθρωπος κανονικός! (απαντά σε 15 ερωτήσεις)

Φωτο: Η Μαρία Γουρζή.

Σε μια χώρα που έχει πήξει από τις ψεύτικες τραγουδίστριες, που μας φλομώνουν στο κιτς, εμφανίζονται σπανίως, και όσο το επιτρέπει το σύστημα, και αυτές που πραγματικά έχουν φωνή, και αξίζουν.
Από τις σπάνιες αυτές εξαιρέσεις, και η Μαρία Γουρζή.
Δεν δηλώνει θεά, ούτε σούπερ μοντέλο.
Δηλώνει άνθρωπος απλός, κανονικός. Πηγαίνει στην λαϊκή αγορά, φτιάχνει καφέ, έχει στιγμές μοναξιάς, εργάζεται προπονήτρια κολύμβησης, όλα αυτά, είναι αλήθεια.
Το τραγούδι της «Άνθρωπος κανονικός» (στίχοι μουσική του Σταμάτη Μορφονιού) είναι ένα από τα καλύτερα και πιο αληθινά, τραγούδια του 2016.
Μόνο μπράβο!




Το τραγούδι «Άνθρωπος κανονικός», είναι από την ομώνυμη και πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της δουλειά, σε παραγωγή των Αντώνη και Δημήτρη Παπαβομβολάκη. Τη μουσική στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου υπογράφουν ο Δημήτρης Παπαβομβολάκης, ο Σταμάτης Μορφονιός και η Εβελίνα Καρέλλη, ενώ με ένα τραγούδι/ντουέτο συμμετέχει ο τραγουδοποιός Δημήτρης Χορταργιάς. Εκτός του Σταμάτη Μορφονιού, που υπογράφει τους στίχους σε δύο από τα τραγούδια του δίσκου ( το ένα ντουέτο), συμμετέχουν οι στιχουργοί Μαρία Μενδρινού, Δημήτρης Γκαϊδατζής, Κωνσταντίνος Κουράσης, ενώ σε δύο τραγούδια οι στίχοι είναι της ίδιας της καλλιτέχνιδας.

Η ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΡΖΗ απαντά σε 15 ερωτήσεις του Μανώλη Νταλούκα:

1-Σας έχουν πάρει ποτέ, τηλέφωνο από εισπρακτική εταιρεία, και εάν ναι, πώς αντιδράσατε;

Ναι, ενοχλήθηκα αρχικά, αλλά η αντίδρασή μου ήταν ψύχραιμη.

2-Μπορείτε να μου αναφέρετε ένα μικρό σοκάκι, ή μία απόμερη πλατεία, που πηγαίνατε συχνά παλιά, και ονειρεύεστε πάλι να βρεθείτε;

Πολλά μικρά σοκάκια στην Κομοτηνή, την πόλη που έζησα ως φοιτήτρια και που νομίζω πως όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί ονειρευόμαστε να ξαναβρεθούμε και πάλι.

3-Σκέφτεστε συχνά το παρελθόν σας, και εάν ναι, ποια πρόσωπα και καταστάσεις νοσταλγείτε;

Συχνά όχι γιατί δεν έχω τον χρόνο, δεν με « αφήνει» η καθημερινότητά μου. Νοσταλγώ φίλους που βρίσκονται μακριά ( χιλιομετρικά μακριά) και που οι ρυθμοί της ζωής μας εμποδίζουν να συναντιόμαστε. Νοσταλγώ ακόμη τα ανέμελα χρόνια μαζί με το έμψυχο υλικό τους, τα παιδικά και τα φοιτητικά μου χρόνια. Τότε που όλα καθημερινά ήταν τόσο επιθυμητά, τόσο μεγάλα, τότε που τα συναισθήματα ήταν αγνά, τα χαμόγελα και τα βλέμματα αθώα κι αληθινά και η επαφή των ανθρώπων ζεστή.

4-Εάν κάνατε ένα πάρτι, πού θα προτιμούσατε να το κάνετε; 

Στην θάλασσα, στην παραλία.

5-Ποιούς θα θέλατε να καλέσετε σε αυτό το πάρτι;

Όλα τα αγαπημένα πρόσωπα.

6-Όταν ήσασταν μικρή, τι θέλατε να γίνετε όταν θα μεγαλώνατε;

Δεν το σκεφτόμουν τότε, προσπαθούσα να  μάθω για « πράγματα» έτσι ώστε να καταλάβω τί θα μου άρεσε. Απολάμβανα τις δραστηριότητες που αγαπούσα κι αργότερα έγινα αυτές, μάλλον από τότε ήμουν αυτές. Άλλωστε είμαστε ό, τι αγαπάμε, έτσι δεν είναι;

7-Από τους διάσημους, που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις, με ποιον θα θέλατε να βρεθείτε και τι θα συζητούσατε μαζί του; 

Δεν βλέπω συχνά τηλεόραση, ούτε θα ήθελα να συζητήσω με κάποιον συγκεκριμένα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια ενδιαφέρουσα πλευρά, διάσημοι ή μη διάσημοι. Γιατί άσημος δεν είναι κανείς.

8-Θα θέλατε να κάνετε διαφήμιση κάποιου προϊόντος;

Εάν το προϊόν αφορούσε μιαν ιδέα, ναι. Π.χ. την σίτιση αστέγων,  την υιοθεσία ή φροντίδα αδέσποτων ζώων, ή την υποστήριξη κοινοφελών οργανισμών.

9-Μπορείτε να μου αναφέρετε τρεις έλληνες καλλιτέχνες που θαυμάζετε;

Είναι αρκετοί και νομίζω θα αδικήσω κάποιους. Από τους αγαπημένους μου ήταν ο Αντώνης Βαρδής και είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

10-Έχετε βιώσει ποτέ πανικό, και αν ναι, τι συνέβη;

Ευτυχώς όχι.

11-Εάν είχατε την τύχη να βρίσκατε το Λυχνάρι του Αλαντίν, ποιες θα ήταν οι τρεις επιθυμίες, που θα ζητούσατε;

Θα ήθελα να υπάρχει στους ανθρώπους μόνο αγάπη- έμπρακτη αγάπη για τους συνανθρώπους, για τα ζώα και την φύση. Έτσι θα σταματούσαν η φτώχεια, οι πόλεμοι, η πείνα και όλα τα κακά και θα ευημερούσαν πολιτείες και κράτη. Θα ήθελα υγεία για όλους και ο καθένας ν’ ακολουθεί την καρδιά του και ό, τι ονειρεύεται. Έτσι θα ήταν όλοι ευτυχισμένοι.

12-Ποια είναι η μεγαλύτερη βλακεία που κάνατε, και που έχετε πικρά μετανιώσει;

Λάθη κάνουμε όλοι. Όμως είναι απαραίτητα για την συνειδητοποίηση του εαυτού μας, την βελτίωσή μας και την πρόοδό μας. Αρκεί να τα αναγνωρίζουμε. Νομίζω ότι δεν έχω μετανιώσει για κάτι, γιατί ό, τι υπήρξε  είναι αυτό που με έχει φέρει εδώ και είμαι ευγνώμων γι αυτό.

13-Εάν μπορούσατε να συναντήσετε τον εαυτό σας παιδί, τι θα του λέγατε;

Να παίζει σαν παιδί και να χαίρεται τις στιγμές και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας.

14-Εάν δεν ήσασταν τραγουδίστρια, τι θα θέλατε να είστε;

Αυτό που είμαι… γυμνάστρια.

15-Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο; Τι θα σας έκανε απόλυτα ευτυχισμένη;

Τα όνειρά που κάνω δεν είναι μεγάλα. Συνήθως είναι στόχοι κοντινοί και προχωράω βήμα βήμα. Θεωρώ ότι η απόλυτη ευτυχία υπάρχει μόνο σε στιγμές. Όπως όλοι, θα είμαι κι εγώ ευτυχισμένη αν οι δικοί μου άνθρωποι  είναι γεροί, το ίδιο κι εγώ και αν μπορώ να ζω, να δημιουργώ και να μοιράζομαι μαζί τους όμορφες στιγμές. Θα είμαι ευτυχισμένη αν μπορώ να προσφέρω σε ανθρώπους και ζώα την αγάπη μου, σεβόμενη την μοναδικότητα, την αξία και την σπουδαιότητα της ύπαρξής  τους.

Η Μαρία Γουρζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και  προπονήτρια κολύμβησης .
Στην ηλικία των 6 ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο πιάνο και  ολοκλήρωσε θεωρία μουσικής, σολφέζ και  αρμονίες.
Το 2002-2008 έκανε μαθήματα φωνητικής και  τραγουδιού στην σχολή  Vocal’s Art.
Το 2009-2012 συνέχισε τις σπουδές της στο τραγούδι με δασκάλα την Σοφία Βόσσου.
Η αγάπη της για το τραγούδι εκφράστηκε για πρώτη φορά, σε μουσική σκηνή στην Κομοτηνή, όπου ήταν φοιτήτρια.   Αργότερα συνέχισε  στην πόλη του Βόλου όπου και σύντομα έγινε τραγουδίστρια του συγκροτήματος « Μουσικοί Ιχνηλάτες».
 Το 2012 με τον Δημήτρη Χορταργιά  δημιούργησαν τους « Σχέδιο Β» μια μπάντα που κινήθηκε σε ήχους έντεχνους και ροκ και εμφανίστηκαν ζωντανά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.  Τότε κυκλοφόρησε και το πρώτο digital single τους, με τίτλο « Κάνε με να σ’ ερωτευτώ» σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Χορταργιά.
Το 2012 ολοκληρώθηκε και  η πρώτη της προσωπική δουλειά με τίτλο « Ζωή που τρέχει» που διατίθεται από την « Culture Music» και  από την « Disguises the project» σε ηλεκτρονική διανομή. Πρόκειται για ένα single με 4 τραγούδια, τα 3 εκ των οποίων είναι σε στίχους και  μουσική του Νίκου Μεργιαλή , ενώ το 4ο  σε μουσική της Σοφίας Βόσσου και  στίχους δικούς της. Από την ίδια δουλειά, τον Ιανουάριο του 2012, κυκλοφόρησε από την « Μusic Liberty» ένα digital single με το τραγούδι « Ό, τι έγινε έγινε», σε στίχους και  μουσική του Ν. Μεργιαλή.
Το Νοέμβριο του 2013 μία συνάντηση με τους μουσικούς παραγωγούς- συνθέτες-στιχουργούς και ενορχηστρωτές τους Αντώνη και Δημήτρη Παπαβομβολάκη, δημιούργησε  την ανάγκη για μία ολοκληρωμένη δουλειά. Έτσι γεννήθηκε ο « Άνθρωπος Κανονικός» που κυκλοφορεί   ηλεκτρονικά και στα δισκοπωλεία από την 14 Music. Πρόκειται για μία μουσική παραγωγή με 8 καινούργια τραγούδια. 
Αυτήν την εποχή εμφανίζεται με την μπάντα της σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου