Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή και Λενιώ Κακλέα – Περφόρμανς στο Πάρκο Ελευθερίας (Documenta 14)

Η Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή (Φωτο: Melanie Hofmann)

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
In Between
Image and Movement

Μια βραδιά περφόρμανς
Με την Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή και τη Λενιώ Κακλέα
7:30-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο δράσεων Documenta 14. 

Η εκδήλωση αυτή επικεντρώνεται στη διαδικασία της μεταμόρφωσης σε σώμα που χορεύει και στο παράδοξο της επινόησης μιας αυτόνομης γλώσσας από χειρονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο η Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή παρουσιάζει το πρώτο της έργο με τίτλο Perfect, το οποίο συνέλαβε πριν από δεκαπέντε χρόνια, και μας εισάγει στη χορογραφική πρακτική της Λενιώς Κακλέα. Η Κακλέα στη συνέχεια παρουσιάζει μια νέα εκδοχή του πρώτου της σόλο έργου με τίτλο Arranged by Date, την οποία διαμόρφωσε σε συνεργασία με τον Lou Forster.

 Μετά τις παραστάσεις ακολουθεί διάλογος μεταξύ των καλλιτεχνών και συζήτησή τους με το κοινό.


Το έργο Perfect (2001) της Αλεξάνδρας Μπαχτσετζή εξάγει χορογραφικά σενάρια από ποικίλες κινηματογραφικές ή φωτογραφικές σκηνές (από τα βίντεο γυμναστικής της Jane Fonda, μέχρι την πειθαρχία της γυναικείας συμπεριφοράς), μετατρέποντας τις πολιτισμικά κωδικοποιημένες χειρονομίες σε μια αφηρημένη γλώσσα που αποσυντίθεται και επανασυναρμολογείται, επαναλαμβάνεται και διακόπτεται, προκειμένου να δημιουργήσει μια νεά γραμματική της κίνησης.
Το έργο Arranged by Date, a Practice (2016) της Λενιώς Κακλέα διερευνά τη σχέση μας με τη μνήμη και τη γλώσσα, καθώς και τη σύνδεσή τους με τον άυλο χρηματοπιστωτικό κόσμο. Σε αυτή τη χορογραφική διαδικασία εν εξελίξει, η Κακλέα χρησιμοποιεί εικόνες τις οποίες ενσαρκώνει, μεταγράφοντας τις κινήσεις της σε ένα νέο παραστατικό λεξιλόγιο, και αντιπαραβάλλοντας τα σύμβολα αυτού του λεξιλογίου με νέες εικόνες, διαφορετικές από τις πρωτότυπες.

Η Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή είναι χορογράφος και εικαστική καλλιτέχνις. Το έργο της εκτυλίσσεται στην τομή μεταξύ χορού, περφόρμανς, εικαστικών τεχνών και θεάτρου. Χαρακτηρίζεται από τη συνεργατικότητα, τη μεταβίβαση, ζωντανές εκπομπές βίντεο και μία πολλαπλότητα φωνών και σωμάτων. Έχει εκθέσει έργα της σε ποικίλους χώρους σύγχρονης τέχνης και μουσεία, μεταξύ των οποίων τα Stedelijk Museum (Άμστερνταμ, 2015 και 2013), Jumex Museum (Πόλη του Μεξικού, 2014), Tate Modern (Λονδίνο, 2014) και Kunsthalle Basel (Βασιλεία, 2008), καθώς και σε αρκετές διεθνείς εκθέσεις, όπως η (d)OCUMENTA 13 (Κάσελ, 2012) και η 5η Μπιενάλε του Βερολίνου (Βερολίνο, 2008).Το τελευταίο έργο της με τίτλο Massacre: Variations on a Theme (Σφαγή: Παραλλαγές ενός θέματος) θα κάνει πρεμιέρα στο MoMA, Museum of Contemporary Art, στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2017. Η Μπαχτσετζή έχει ως έδρα της την Ελβετία και την Αθήνα.

Η Λενιώ Κακλέα (φωτο), είναι χορογράφος και περφόρμερ. 
Με τη δεύτερη ιδιότητά της συνεργάζεται -μεταξύ άλλων- και με τους Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή, Gerard & Kelly, Claudia Triozzi και Boris Charmatz. Από το 2009 έχει δημιουργήσει χορογραφικά έργα όπως τα Arranged by Date, A Guided Tour (2016), Margin Release f/f (2015), Deux • L (2013) σε συνεργασία με τη Lucinda Childs, Arranged by Date (2012), Fluctuat nec Mergitur (2010), και Matter of Act (2009). Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε θεσμούς και φεστιβάλ όπως τα Centre Pompidou, ImpulsTanz, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Quartz-Scène National de Brest, Latitudes Contemporaines, Ίδρυμα Ωνάση και La Ménagerie de Verre. Η Κακλέα έχει ως έδρα της το Παρίσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου