Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Remain in Light - Splinters in Arcadia

Οι Remain in Light, είναι γκρουπ της σύγχρονης μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, σκοτεινής (γκοθ) διάθεσης. Εκφράζονται με αγγλικό στίχο και με συμβολικό, σχεδόν αποκρυφιστικό, τρόπο.
Αν και το όνομά τους, παραπέμπει στο φως, τα πάντα στον στίχο και την μουσική τους, έχουν σχέση με το σκοτάδι.


Οι ίδιοι, προσδιορίζονται κυρίως σαν post punk.
Ο προσδιορισμός post punk, που βλέπουμε να υιοθετείται από πολλά σημερινά γκρουπ, (και για σύγχρονες μπάντες, χρησιμοποιούν πολλοί αρθρογράφοι), με αυστηρά κριτήρια, είναι λάθος.


Το post punk, είναι ένας όρος, με χρονικό περιορισμό, που αναφέρεται σε πολλά και διαφορετικά ήθη και είδη μουσικής, που εμφανίζονται από το 1977, διαρκούν στο μεγαλύτερο μέρος των 80’s, αλλά τώρα πια δεν υπάρχουν. Με αυστηρά κριτήρια, δεν μπορούμε να ονομάσουμε ένα σημερινό γκρουπ, ως post punk (όπως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σημερινή ψυχεδελική σκηνή). Όμως, καταχρηστικά και κατά συνήθεια, χρησιμοποιούμε τον όρο, εννοώντας, όχι ότι ανήκει σε εκείνη την σκηνή, αλλά ότι έχει βασικούς επηρεασμούς από εκεί.

Φωτο: Ο Υ (Γιώργος Παντελέων) μπασίστας των Remain in Light στο Καθολικό Νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, φωτογραφημένος από την Στέισυ Μανδάλτση. Η φωτό, μπήκε και στην έκδοση Goths for Sophie (Δες ΕΔΩ).



Το γκοθ, είναι μία από τις πολλές κουλτούρες που εμφανίστηκαν στο post punk, αλλά δεν έχει χρονικό περιορισμό, τουλάχιστον όχι ακόμη. Οι Remain in Light, λένε πως «αγγίζουν τα όρια του γκοθ». Κατά τη γνώμη μου, είναι γκοθ, αν δούμε την κουλτούρα αυτή, όχι ως ντύσιμο, αλλά ως διάθεση, αισθητική και ουσία.
Σχηματίστηκαν το 2010, και μέχρι σήμερα, έχουν βγάλει με δικά τους έξοδα, δύο cds :
Introduction to a Dream (2013) και Splinters in Arcadia (2017).
Έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, δύο 45άρια, σε βινύλιο.



Η φετινή τους κυκλοφορία, Splinters in Arcadia, δημιουργεί μια εύλογη απορία.
Splinters είναι τα αιχμηρά θραύσματα ξύλου, που δημιουργούνται από πελέκημα (τα πελεκούδια).
Τι σημαίνει «Αιχμηρά θραύσματα στην Αρκαδία»;
Τι σχέση έχουν αυτοί οι Θεσσαλονικείς, με την Αρκαδία (νομός της Πελοποννήσου) και ακόμη τι εννοούν με τα «θραύσματα»;
Η εξήγηση είναι, πως η Αρκαδία, στους Remain in Light, δεν σημαίνει την Πελοπόννησο, αλλά ένα Ουτοπικό μέρος, έναν Παράδεισο, που αναζητούν, αλλά δεν βρίσκουν. Με την ίδια συμβολική, από την αρχαιότητα ακόμη, πολλοί καλλιτέχνες και μυθοπλάστες, έχουν ονομάσει Αρκαδία, την Γη όπου όλα είναι όμορφα, δίκαια και τέλεια. 

Φωτο: Ο πίνακας Αρκαδία, του Thomas Cowperthwait Eakins (1883) αποτυπώνει το όνειρο του καλλιτέχνη, για μια ονειρική γη, αγάπης και ειρήνης.

Οι Remain in Light, αναζητούν την Αρκαδία, αλλά δεν την βρίσκουν, αντί γι αυτήν, βρίσκουν «θραύσματα». Είναι λογικό, αφού ζουν κι αυτοί, στην Ελλάδα της Κρίσης, που κάποιοι «εταίροι», μας πελεκάνε κανονικά με τσεκούρι. Έτσι, ο τίτλος του άλμπουμ, με συμβολικό τρόπο, αναφέρεται στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, με μια διάθεση να βρεθεί φως στο σκοτάδι, να βρεθεί ένας δρόμος για την Αρκαδία.
Ρομαντικό; Σίγουρα.
Ο τίτλος του άλμπουμ, είναι και η μοναδική αναφορά, ως νοσταλγία, στο Φως. Στους στίχους των τραγουδιών όμως, οι αναφορές, σκοτεινιάζουν πολύ, τα θραύσματα γίνονται πολύ αιχμηρά, και υπάρχουν καταστάσεις θανάτου που περιγράφουν όχι Αρκαδία, αλλά μια παγωμένη και νεκρή Αλάσκα.

Τα μέλη του γκρουπ, παρουσιάζονται με προσωνύμια:

Y (bass)
Elder K (vocals)
Constantine (synth bass)
Ghoul (drums)

Παραγωγός του δίσκου ο εξαιρετικός Ασκληπιός Ζαμπέτας, ιστορικό πρόσωπο, της ροκ σκηνής της Θεσσαλονίκης.

Κάνει εντύπωση, που το συγκρότημα έχει δύο μπασίστες, και έτσι (με δύο μπάσο) γίνεται η ηχογράφηση του άλμπουμ, που συμπληρώνεται όμως, με τις συμμετοχές των Ζαμπέτα και Dok, στις κιθάρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου