Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

GREECE YEAR ZERO – Η συγκλονιστική Ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέχρι την Οικονομική Κρίση (Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ1)

Η ταινία του ελληνοκαναδού σκηνοθέτη Ντάννη Κορομηλά, GREECE YEAR ZERO, σε παραγωγή του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μανώλη Νταλούκα, θα προβληθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, στις 10 το βράδυ, από την ΕΡΤ1.

Εξιστορεί την μεγαλειώδη αλλά και τραγική περιπέτεια του Ελληνισμού, μετά τον Πόλεμο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, φθάνοντας μέχρι την σημερινή Οικονομική Κρίση.
Τα συνταρακτικά γεγονότα περιγράφονται με σπάνιο αρχειακό υλικό.


Φωτο: Σκηνή από το ντοκιμαντέρ GREECE YEAR ZERO (Οι Έλληνες πανηγυρίζουν στο Σύνταγμα, για την Απελευθερωση της Αθήνας. Οκτώβρης 1944)

Οι αγώνες των Ελλήνων, για να σταθεροποιήσουν ανεξάρτητο Κράτος, οι σκοτεινές  αλλά και οι λαμπερές περίοδοι της νεότερης ιστορίας.
Τα Δάνεια, οι Βασιλείς, ο Βενιζέλος, το Όραμα της Μεγάλης Ελλάδας, η Μικρασιατική Καταστροφή, η Δικτατορία του Μεταξά, ο Β Παγκόσμιος...
Η ταινία, φθάνει στις μέρες μας, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην Οικονομική και Κοινωνική Κρίση.

Ο σκηνοθέτης Ντάννης Κορομηλάς (φωτο), αφιέρωσε έξι χρόνια, για την δημιουργία του εξαιρετικού αυτού ντοκιμαντέρ.
Το αρχειακό υλικό που χρησιμοποίησε, προέρχεται από αρχεία του εξωτερικού (BBC κ.α), αλλά και ελληνικά ιδιωτικά αρχεία, όπως του Άγγελου Παπαναστασίου (Αθήνα της Κατοχής), το Αρχείο του Σίμου Τσαπνίδη, που δείχνει για πρώτη φορά, εικόνες από τον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων στο εξωτερικό, και άλλα αρχεία, που δίνουν τις άγνωστες πλευρές της ιστορίας.

Ο σκηνοθέτης, δεν ερμηνεύει την ιστορία, ιδεολογικά. Η ψύχραιμη καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, χωρίς στροφή της κεφαλής προς αριστερά ή δεξιά, αποτελεί τον άξονα της κινηματογραφικής του αφήγησης.
Στόχος του σκηνοθέτη και του παραγωγού της ταινίας, είναι να ταξιδέψει το φιλμ, σε φεστιβάλ της Αμερικής, Ευρώπης και Αυστραλίας, για να αναδειχθούν οι θυσίες, και οι αγώνες των Ελλήνων. Για τον λόγο αυτό, η αφήγηση, γίνεται στην αγγλική γλώσσα (στην ΕΡΤ θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους).


Γιατί χρειαζόμαστε την Ιστορία; Πολλά από τα ερωτήματα του παρόντος, έχουν την απάντησή τους, στο παρελθόν.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, αν δεν κατανοήσουμε την μεγαλειώδη αλλά και τραγική εποποιία του Ελληνισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου