Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Η φωνή του Δίσκου της Φαιστού – Είναι ένας Ύμνος στον Έρωτα;

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η επεξήγηση του παραμένει μέχρι και τις ημέρες μας ένα άλυτο μυστήριο. Eίναι φτιαγμένος από πηλό, η μέση διάμετρος του είναι 15 cm, και στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα. Χρονολογείται, περίπου 1700 χρόνια πριν τον Χριστό. Ανακαλύφθηκε το 1908, στο Μινωϊκό Παλάτι της Φαιστού.



Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συνδιοργανώνει με το ΤΕΙ Κρήτης την Εκδήλωση:

"Η φωνή του Δίσκου της Φαιστού"

Κεντρικός ομιλητής ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς.
Χώρος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018
ώρα 17:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – Απαραίτητη η προεγγραφή: www.ekt.gr/el/event-registration 


Περισσότερες πληροφορίες & Πρόγραμμα της Εκδήλωσης: hwww.ekt.gr/el/events/21364

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: www.media.ekt.gr/live/


Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς (φωτο), ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν, στην «ανάγνωση» του δίσκου σε ποσοστό 99%. Ενώ μέχρι πρότινος η κυρίαρχη θεωρία ήταν ότι θέμα του δίσκου ήταν η «έγκυος μητέρα», τώρα ο Όουενς εκτιμά ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η «έγκυος θεότητα» η Αστάρτη του έρωτα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για θρησκευτικό κείμενο. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση που γίνεται με άλλες θρησκευτικές λέξεις, από άλλες επιγραφές από τα ιερά βουνά της Κρήτης και από άλλα κείμενα. Έχουμε λέξεις που είναι ακριβώς οι ίδιες. Έχω την υποψία ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ύμνος προ την Αστάρτη, τη θεότητα του έρωτα. Τέτοιες λέξεις όπως αυτές που αναφέρονται στο δίσκο, βρέθηκαν και σε μινωικά τάματα και όπως συμβαίνει και με τα σημερινά τάματα, ο κόσμος κάνει μια προσευχή όταν δυσκολεύεται είτε για θέματα υγείας, είτε για προσωπικά προβλήματα. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει τελικά» δήλωσε ο Γκάρεθ Όουενς, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του η μία πλευρά του Δίσκου της Φαιστού είναι αφιερωμένη στην έγκυο θεότητα και η άλλη στη Μινωική Αστάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου