Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Συναυλίες Mal με σαπόρτ... Πελόμα Μποκιού, Poll και Socrates (1971)

Ποιος θυμάται τον Mal (φωτο) που κάποτε ξεσήκωσε πανζουρλισμό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Μάλλον κανείς. Τα ελληνικά ποπ συγκροτήματα όμως, που χρησιμοποιήθηκαν για «ζέσταμα» στις συναυλίες που έδωσε μεσούσης της χούντας, μένουν για πάντα στην μνήμη.



Ο Mal, τον Απρίλιο του 1971, έδωσε τρεις συναυλίες στην Ελλάδα: μία στην Αθήνα, στην ντισκοτέκ Help, και άλλες δύο στην Θεσσαλονίκη, στον κινηματογράφο Ορφέα και στο Παλαί ντε Σπορ.
Διοργανωτής των τριών εκδηλώσεων, το περιοδικό ΦΑΝΤΑΖΙΟ και ο Τόνυ Πέρις, ο οποίος και αυτοονομαζόταν "εντερτέηνερ της ελληνικής νεολαίας". 

Ο Mal (πραγματικό όνομα Paul Bradley Couling) Βρετανός, που τότε έκανε καριέρα στην Ιταλία, είχε γίνει πολύ γνωστός και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από την επιτυχία του Betty Blu
Το ερωτικό αυτό τραγούδι, χορευόταν παθιάρικο μπλουζ, σε όλα σχεδόν τα πάρτι της εποχής. Ο Mal, δεν ήταν κακός, το αντίθετο, μάλιστα το συγκρότημα που τον συνόδευε στις εδώ συναυλίες του, οι Camel, θεωρούνται ένα από τα καλύτερα της ιταλικής ψυχεδελικής σκηνής.




Περιβαλλόταν από την αύρα μεγάλου γυναικοκατακτητή. Αύρα, που δημιουργούσαν κυρίως, περιοδικά του ψευδεπίγραφου Lifestyle, ένα από αυτά και το ΦΑΝΤΑΖΙΟ, και που εξασφάλιζαν πωλήσεις  μάλλον από πιπεράτες ερωτικές ιστορίες, παρά από ουσιαστική πληροφόρηση για την μουσική.

 Έτσι, με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, τα «ρεπορτάζ» κατάφεραν να του βρουν και ...νύφη! Η ελληνίδα, που κέρδισε δήθεν την καρδιά του, ήταν η Βίκυ Βανίτα, στάρλετ της εποχής, η οποία έπαιξε το παιχνίδι, και φωτογραφιζόταν επιτήδεια δίπλα του (βλέπε φωτο), χάριν της διαφήμισης, βεβαίως βεβαίως. Αντιγράφω από ρεπορτάζ, του Κώστα Παπαπέτρου, που «αποκάλυπτε» ερωτική νύχτα του «ζεύγους»...


«... Η ώρα είναι τρεισήμισι το πρωί. Έξω από το κέντρο, Μαλ και Βίκυ, πιασμένοι χέρι χέρι, περπατούν για λίγο μέσα στην ήσυχη νύχτα. Στο βάθος του δρόμου, ένα ταξί «ελεύθερο» κάνει σινιάλο με τους προβολείς του. Ο νεαρός άντρας, σηκώνει το χέρι. Το ταξί σταματάει, μπαίνουν μέσα, και σε λίγο, η νύχτα κρύβει ακόμη ένα μυστικό»

Σε μία φωτογραφία, βλέπουμε τους Socrates, να ζεσταίνουν το κλίμα, λίγο πριν από την εμφάνιση του Mal, στον κινηματογράφο Ορφέα (Θεσσαλονίκη).
Στο μεγάλο πανό, διαβάζουμε «ΦΑΝΤΑΖΙΟ – Το περιοδικό για τα χρυσά νειάτα». Σαν "Χρυσά νειάτα" και "Χρυσή νεολαία", χαρακτήριζε τότε, ένα μέρος του τύπου, την ροκ νεολαία της εποχής. Νονός, της ονομασίας, ο Νίκος Μαστοράκης, που έτσι ονόμαζε και τα "μπραδεροσιστεράκια", που πριν την δικτατορία, ακολουθούσαν τα πρώτα συγκροτήματα που σχηματίστηκαν στην Ελλάδα. Τον όρο όμως αυτό, δεν τον αποδέχτηκαν ποτέ, τα Ποπ συγκροτήματα, που εμφανίστηκαν μετά το 1970, και τα οποία ήταν άλλης κατεύθυνσης και ιδεολογίας. 

Σε μια άλλη φωτογραφία, από την ίδια συναυλία, βλέπουμε τους Poll. Ακόμα δεν έχουν βγάλει τον δίσκο. Ο Τουρνάς, κοντοκουρεμένος, λόγω στρατού. Παίζουν το «Άνθρωπε Αγάπα» και μαγεύουν το πλήθος. 

Φωτο: Ο Mal, αποθεώνεται στο Παλαί ντε Σπορ.

Οι τρεις αυτές συναυλίες του Mal, ονομάστηκαν από τους διοργανωτές,  ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΠ ΣΟΟΥ 1971.
Εκτός από τα προαναφερθέντα τρία ιστορικά ελληνικά ποπ συγκροτήματα, συμμετείχαν οι: Δάκης, Sounds, Τάμμυ, Μικαέλο (γιος του Τώνυ Μαρούδα), Μάρω Δημητρίου και Χριστίνα Καράλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου