Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Reborn - Νέος (πολύ καλός) δίσκος των Under Pressure

Οι Under Pressure ανήκουν στην δεύτερη γενιά του χιπ χοπ, και επανεμφανίζονται ύστερα από 6 χρόνια σιωπής, με το cd Reborn. Στο εξώφυλλο, ανθρώπινη μορφή, πρηνής, προσπαθεί να σηκωθεί, σε ένα μητροπολιτικό τοπίο που μοιάζει βομβαρδισμένο ή πάντως υπό ερήμωση και κατάρρευση. Είναι ο άνθρωπος, στην Ελλάδα της Κρίσης. Η γενική διάθεση του Reborn, είναι σκοτεινή και δηλώνεται από το πρώτο κιόλας τραγούδι..



Πρέπει να νιώσεις το σκοτάδι για ν αγαπήσεις το φως.Under Pressure ΚΦΚΜ... 

Η αίσθηση της φυλακής, είναι κυρίαρχη στους Under Pressure, όπως έδειχνε και ο προηγούμενος δίσκος τους, που είχε τον κρυπτογραφικό τίτλο ΚΦΚΜ. Ο τίτλος που επαναλαμβάνεται εδώ στο πρώτο τραγούδι, σημαίνει Κρύα Φυλακή Και Μοναξιά (από στίχο του Γιάννη Πάριου στο τραγούδι Τώρα και εγώ θα ζήσω, που ερμήνευσε η Χάρις Αλεξίου).


Οι Under Pressure, αποτελούνται από τους Παναγιώτη και Γιώργο, ο πρώτος εμφανίζεται με το προσωνύμιο N8 (προφέρεται Νέητ) και ο δεύτερος σαν G.
Στον δίσκο τους όμως, συνεργάζονται και με άλλους. Στο τραγούδι, για παράδειγμα, Μείναμε λίγοι να κοιτάμε Ουρανό, ραπάρουν εκτός από τους N8 και G. και οι Αυτόνομο Αγκάθι(Κύκνειο Άσμα),
Βομβιστές Συνείδησης
Fee(Δ.Ι.Α)
Eni-D (Productive)
Παράξενος(Παράγοντες)
Άψινθος(Τα Μάτια Των Πνιγμένων).
Το κομμάτι πάνω σε μία λούπα (Μουσική Παραγωγή C-BRAIN) αναπτύσσεται με τεχνική που θυμίζει  το Εξαίσιο Πτώμα, τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι υπερρεαλιστές για να δημιουργήσουν συλλογικά ποιήματα και εικαστικά έργα. Ο καθένας ραπάρει τους στίχους που έχει γράψει ο ίδιος, και αφού πιάνεται από τον τελευταίο στίχο, ή μία λέξη του τελευταίου στίχου, εκείνου που προηγείται.

Έτσι, έχουμε μία διαδοχική εμφάνιση των MCs, που σαν ηθοποιοί θεατρικής παράστασης, βγαίνουν στη σκηνή να καταγγείλουν τις αθλιότητες της εποχής μας. Το κομμάτι διαρκεί σχεδόν 12 λεπτά, και χτίζεται πάνω σε μία λούπα υπνωτική, ώστε να γίνεται μάντρα διαλογισμού και ταυτόχρονα, διαμαρτυρίας. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Μπράβο.





Η πρώτη μορφή των Under Pressure, ήταν οι VerySmoke, που σχηματίστηκαν το 1996, από τους N8, G και Βύρωνα. Το 2006, οι εναπομείναντες N8 και G, σχημάτισαν τους Under Pressure. Συνεργάστηκαν με σημαντικούς εκπρόσωπους της σκηνής, και έδωσαν πολλά lives. Η δισκογραφία τους, είναι:
Αναμείνατε στα ακουστικά σας (2008)
ΚΦΚΜ (2012)
Reborn (2018)

Ακούστε και τα 15 κομμάτια του νέου τους άλμπουμ Reborn, ΕΔΩ

4 σχόλια:

  1. N8 και MC G μετά από αρκετά χρόνια μας δείχνουν ξανά, ότι το hip Hop έχει λόγο υπάρξης και δεν πουλήθηκε 100%. ο νέος δίσκος έχει κομματάρες και είναι απλά εκπροσώπηση της παλιά σχολής σε στοίχους και παραγωγές. Καλοτάξιδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Old school Band... πολύ ψαγμένες Ρίμες & underground μελωδίες!
    Keep on 1996...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιόλογη δουλειά!Ο δίσκος είναι εξαιρετικός και αξιζει για δυο λογους μοναδικοτητα κ συνεργασιες...παλαιό και σύγχρονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ δυνατό όλο το album. Νέο αλλά με μια νοσταλγία των 90's...από άτομα που παραμένουν αυθεντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή