Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Περιπεπλεγμένη πολυπλοκότητα η κατάσταση στα Σκόπια


Τι βγήκε τελικά από το δημοψήφισμα; Ναι ή Όχι; Δύσκολο να το πει κανείς. Χθες βράδυ, στην ΠΓΔΜ, άλλοι πανηγύριζαν για την νίκη του ΝΑΙ και άλλοι, χόρευαν για την νίκη του ΟΧΙ (AP Photo/Thanassis Stavrakis).Το δημοψήφισμα, έδειξε, ότι η τέχνη της πολιτικής, στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί να εξάγει το λεγόμενο εφικτό, από την περιπεπλεγμένη πολυπλοκότητα της ζωής. Γρίφος. 




Η έγκυος κάλπη, έβγαλε 91,39% ΝΑΙ, και συνεπώς, οι εκεί υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιλούν για αδιαμφισβήτητη νίκη. «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Όμως, αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν ήταν μόλις το 36,87%, και έτσι, η χαμηλή συμμετοχή, δίνει το δικαίωμα, στους οπαδούς του ΟΧΙ που στήριζαν το «κίνημα του μποϊκοτάζ» και της «αποχής», να πανηγυρίζουν επίσης. Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως αντιφατικό...

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό...».

Τώρα, ο Ζόραν Ζάεφ, πρέπει να βρει τους 80 βουλευτές (τα 2/3 δηλαδή της βουλής), που θα στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών, στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Δύσκολο, αφού όλοι οι βουλευτές είναι 120, και οι αντιπολίτευση έχει 49 έδρες.
Τι θα γόνει; Only time will tell. 





1 σχόλιο: