Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Τι σημαίνει Γκορπισμός – Συζητήσεις με τον Γκόρπα Νο 1

Ο ποιητής Θωμάς Γκόρπας, και ο Μανώλης Νταλούκας (Φωτ. Μ.Κάβαλλος, Φθινόπωρο 1986)

ΓΚΟΡΠΙΣΜΟΣ: όρος που δημιουργήθηκε από τον Μάριο Χάκκα, ο οποίος έγραψε:

«Γκορπισμός κι ελαφρά νευρασθένεια. Σκουντουφλώ στο παρκόμετρο και βρίζω τον όποιο διαβάτη...»
(Μάριος Χάκκας – Γκορπισμός. Ο Μπιντές και άλλες ιστορίες. 1972)


Αλλά ο τεράστιος ποιητής, Θωμάς Γκόρπας, ενώ έβριζε τους πάντες, το έκανε με έναν τρόπο που σε απογείωνε. Σε ενέπλεκε σε μία πυγμαχία ιδεών, που ο ίδιος ονόμαζε «συμφωνία διαφωνούντων».
Στις συζητήσεις που είχα μαζί του, αντιλαμβανόμουν την έντονη διαφωνία μας, αλλά την συμφωνία, όχι. Χρόνια μετά, κατάλαβα πού με πήγαινε: να συμφωνήσω σε ένα μποξ με τα πάντα.
Σε αυτό, ήταν μοναδικός ο Θωμάς Γκόρπας. Και όπως έγραψε πάλι ο Χάκκας...

«ένας ποιητής προκύπτει από κάποιον άλλον, ο Εγγονόπουλος από τον Εμπειρίκο, και ο Γκόρπας από τον Γκόρπα...»
(Μάριος Χάκκας – Γκορπισμός. Ο Μπιντές και άλλες ιστορίες. 1972)

Είχα την τύχη, να γνωρίσω καλά τον Θωμά Γκόρπα. Και να αντιμετωπίσω τον περίφημο Γκορπισμό του, αυτό το ογκώδες ΟΥΣΤ, ενάντια σε όλα τα Είδωλα. Πολλά από αυτά, με φωταγώγησαν και οφείλω να τα υπερασπίζω. Όπως υπερασπίζω, και τον ιερό υβριστή τους, Ποιητή, Θωμά Γκόρπα.  

Ακούστε το πρώτο μέρος, των συζητήσεών μου, με τον Θωμά Γκόρπα (1986).






5 σχόλια:

  1. Απ' το 10' λεπτο και μετα ειχε πραγματι πολυ ενδιαφερον η συζητηση, τελικα ιερα Τοτεμ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ κυριε Νταλουκα ανεβαστε και το 2ο μερος..

    Iggy...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο ειναι να ανεβαινουν ολα τα σχολια και οχι μονο οσα αρεσουν στο blog.διαφορετικα μιλαμε για λογοκρισια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται για λογοκρισία. Έστειλες σχόλιο γράφοντας να ρωτήσω τον Γκόρπα για τον Σιδηρόπουλο για «να γελάσει κάθε πικραμένος». Πού να τον βρω να τον ρωτήσω; Ο Θωμάς είναι πεθαμένος. Τέτοια άκυρα σχόλια δεν δημοσιεύονται.

      Διαγραφή
    2. εγινε αναφορα σε πουλικακο και ασιμο στη συνεντευξη.υπεθεσα οτι στα επομενα μερη της συνεντευξης ισως να γινοταν αναφορα και στον παυλο.με αυτην την εννοια το ειπα.θα ειχε ενδιαφερον να το ακουσουμε και αυτο αν γινεται αναφορα και σε αλλα προσωπα.ωστοσο σε καποια σημεια σε αυτο το πρωτο μερος της συνεντευξης θα συμφωνησω με τον γκορπα.πχ ρωτηστε καποιον 30αρη εως 40 ετων να σας πει ενα τιτλο τραγουδιου του σαββοπουλου ή εστω το θεμα του ή μερικους στιχους.σας διαβεβαιω οτι δεν θα ξερουν τιποτα.οπως εχει πει και ο πουλικακος σε συνεντευξη του οταν ρωτηθηκε για τον σαββοπουλο αν του αρεσει απαντησε αρνητικα αν και εχει αφησει την σφραγιδα του.προσωπικα τον σαββοπουλο για παραδειγμα τον κατατασσω στην κατηγορια του ελαφρου εντεχνου λαικου τραγουδιου μιας εποχης που σημαδεψε την γενια σας η οποια ειχε σημαδευτει και απο πολιτικες ζυμωσεις και αυτο εκανε το φαινομενο σαββοπουλου ακομη πιο εντονο.για τις νεοτερες γενιες δεν σημαινει τιποτα αυτο ουτε τα τραγουδια του εχουν μεινει ανεξιτηλα στον χρονο.αυτα.

      Διαγραφή
  3. μπορει να φαινεται οτι ο γκορπας την εχει ακουσει αλλα μερικα πραγματα που λεει ειναι σωστα.δεν θεωρω σωστο τον κοροιδευτικο ηχο που εχετε βαλει σε σημεια της συνεντευξης.δεν νομιζω οτι χρειαζονταν αυτα.πιστευω εσεις πηγατε για να του παρετε μια σοβαρη συνεντευξη και οχι να τον χλευασετε.αφηστε τον κοσμο να κρινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή