Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Dilemma – Ένα από τα καλύτερα σχήματα του ελληνικού ροκ (+ η τελευταία δουλειά τους)

Οι Dilemma. Πόπη Νταλαχάνη και Σωτήρης Τράγκας. Φωτ. Μ.Νταλούκας, 2019  

Η Τέλεια Εξαφάνιση και το Persona Graffiti, είναι τα δύο τελευταία άλμπουμ των Dilemma, το ένα ελληνόφωνο, το άλλο αγγλόφωνο, που μοιάζουν να θέτουν το δίλημμα, ποιο εκ των δύο αξίζει περισσότερο, να έχεις στην δισκοθήκη. Και τα δύο! 

Οι Dilemma, άρχισαν να δουλεύουν τα δύο αυτά άλμπουμ μέσα στην ίδια χρονιά, το 2017, οπότε και παρουσίασαν πρώτα το Persona Graffiti. Το άλλο, σε ποίηση Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ, κυκλοφόρησε το 2018, και καταγράφηκε ως ένας από τους καλύτερους δίσκους.

To Persona Graffiti, είναι το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Dilemma. Περιλαμβάνει 11 συνθέσεις (10 τραγούδια και ένα ορχηστρικό) σε αγγλικό στίχο.Συνδυάζει στοιχεία της ροκ, τζαζ, ηλεκτρονικής και ambient μουσικής. Με το Persona Graffiti, οι Dilemma, μας παραδίδουν 11 πορτραίτα, 11 εξαιρετικά χαράγματα ψυχών και διαθέσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και ο λατινικός τίτλος «Γκράφιτι προσώπων». Ένα από αυτά, το Μαύρο Λουλούδι (Black Flower), που ιχνογραφεί ένα κορίτσι μοναχικό και παράξενο, όσο μοναχική και παράξενη είναι η ψυχή ενός καλλιτέχνη.



Η Τέλεια Εξαφάνιση, είναι το έκτο άλμπουμ των Dilemma. Η Πόπη και ο Σωτήρης, μελοποίησαν δώδεκα ποιήματα της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ, ύστερα από αρκετές συζητήσεις που είχαν μαζί της. Είναι η πρώτη φορά που μελοποιείται και ηχογραφείται ως ροκ άλμπουμ, η ποίηση της δυνατής μας ποιήτριας, που ανήκει στην δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά της Ελλάδας. 

Ένα δείγμα από το εξαιρετικό αυτό άλμπουμ, είναι το «Η Νομοτέλεια των Δακρύων».


Η Πόπη Νταλαχάνη ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική σε ηλικία 7 ετών, παρακολουθώντας μαθήματα κλασικής κιθάρας. Απέκτησε δίπλωμα κλασικής κιθάρας με Άριστα Παμψηφεί, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και master classes, ενώ έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι καθηγήτρια κλασικής κιθάρας και παράλληλα έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό τμήμα νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα φοιτητικά χρόνια γράφονται οι πρώτες συνθέσεις της και επιστρέφοντας στην Αθήνα γίνεται ενεργή κιθαρίστρια πολλών σχημάτων του λεγόμενου εναλλακτικού χώρου. Σε ένα από αυτά τα σχήματα γνώρισε τον Σωτήρη Τράγκα, με τον οποίο το 2002 δημιουργεί τους DILEMMA.

Ο Σωτήρης Τράγκας είναι μουσικός, μαθηματικός, σαξοφωνίστας και τραγουδιστής -τραγουδοποιός που γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πληροφορική (M.Sc. in Computer Science) στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία, Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στο Παρίσι (C.I.M) και συμμετείχε κατόπιν επιλογής σε σεμινάρια του σαξοφωνίστα των Pink Floyd, Dick Perry στο Λονδίνο. Έχει υπάρξει ιδρυτικό και απλό μέλος σε σχήματα jazz, art rock, ambient, new wave και post-rock μουσικής στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

 Δισκογραφία DILEMMA: 

PENDULUM – Μάρτιος 2009 
RISE UP – ( recorded at Half Note Jazz Club ) Απρίλιος 2012 
OBLIVION - Οκτώβριος 2014 
INVISIBLE JUKEBOX – Αύγουστος 2015
PERSONA GRAFFITI – Οκτώβριος 2017 
Η Τέλεια Εξαφάνιση – Νοέμβριος 2018

Credits - Όλες οι φτογραφίες Μ.Νταλούκας 2019






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου