Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Φώτης Καγγελάρης, Έλενα Τσιγάρα και capétte σε Δημόσια Διαβούλευση

Το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 στην εκπομπή Δημόσια Διαβούλευση του Μ.Νταλούκα, καλεσμένοι είναι οι Φώτης Καγγελάρης, Έλενα Τσιγάρα και capétte. Δεύτερο Πρόγραμμα ΕΡΤ 103.7 ώρα 9 με 10 το βράδυ. Be there!


Η Έλενα Τσιγάρα, είναι η frontwoman του συγκροτήματος Bobya Cottisha που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το LUNCH BREAK είναι το 2
ο album τους και κυκλοφόρησε πρόσφατα. Τα πολύχρωμα vibes , η pop αισθητική και η θετική ενέργεια των τραγουδιών, σου ξυπνάνε την ανοιξιάτικη διάθεση που χρειάζεσαι μετά από έναν κρύο χειμώνα.



O capétte είναι άλλος ένας τραγουδοποιός της πρωτοπορίας. Ο πρόσφατος δίσκος του με τίτλο "Moskau" (Μόσχα) αντλεί έμπνευση από το αριστούργημα «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ. Στο θεατρικό έργο, η Μόσχα είναι ένα σύμβολο ευτυχίας και ένα μέρος στο οποίο δεν πηγαίνουν ποτέ οι τρεις αδερφές. Πού βρίσκεται λοιπόν η ευτυχία, και πώς μπορεί να φθάσεις σε αυτήν; Το ερώτημα θυμίζει και το καβαφικό ποίημα «Ιθάκη».

Ο capétte σχολιάζοντας τον δίσκο, έχει πει: «Περνάμε μια ζωή με την ελπίδα πως θα πάμε στην δικιά μας «Μόσχα» και πεθαίνουμε στην αναζήτηση. Αυτή η διαδικασία αναζήτησης, όμως, έχει και το μεγαλύτερο νόημα. Τη μεγαλύτερη ομορφιά, αν θες».




Ο Φώτης Καγγελάρης είναι διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας. Στην εκπομπή θα μιλήσει για το καινούργιο βιβλίο του : ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ. Το βιβλίο έχει υπότιτλο «Η ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟ - ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ».

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε :

Tο "πράγμα", αν και συνιστά την απαραίτητη βάση επί της οποίας αναδύεται η μορφή ως δυνατότητα της ζωής και της τέχνης, αν και είναι η προϋπόθεση της ίδιας της υλικότητας της πραγματικότητας και της γέννησης του λόγου, διαφεύγει τον ορισμό του. Ωστόσο, ο μη ορισμός ως κενό σημαίνον είναι αυτός που παράγει ορισμό, τον ιστό του νοήματος, τον κόσμο εντός του οποίου κινούμαστε χρονικά. Παράγει το σημαίνον ως μορφή.

Η μορφή αποτελεί την οριοθέτηση της ώσης του "πράγματος" μέσα από την ατέρμονη διαπάλη του τίποτα με το κάτι, της διάλυσης με τον ορισμό, του άρρητου με τον λόγο. Όταν ο ιστός του νοήματος είναι ανεπαρκής, η τέχνη και η τρέλα αναδύονται ως διαφορετικές μορφές εκβολής της ρευστότητας του "πράγματος". Η αρχιτεκτονική ως τέχνη εκφράζει κατεξοχήν την αγωνία για την υπέρβαση του "πράγματος", καθότι η ίδια της η φύση συγχέεται με τη δική του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου