Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ (1980-1990)

Τρεις είναι οι κύριες κουλτούρες που διαχωρίζουν τη νεολαία σε τρεις μεγάλες διαθέσεις, στη διάρκεια της Μελαγχολικής Δεκαετίας: 

-Τα Φρικιά,
-Οι Πανκ, και
-Οι New Wave.


Βεβαίως υπάρχουν και υποκατηγορίες,  (Ροκαμπίλι, Hardcore κ.α), όπως και άλλες διαθέσεις (Disco, Heavy Metal κ.α)), που όμως δεν δημιουργούν πολύ σημαντικά ελληνικά έργα. 
Οι τρεις μεγάλες κουλτούρες, εμπνέονται από ινδάλματα, αντίστοιχων διαθέσεων, της Αγγλικής και Αμερικανικής νεολαίας.




1.Τα Φρικιά 
Τα φρικιά ήταν η πλειονότητα, η κυρίαρχη κουλτούρα της ροκ νεολαίας.
Ουσιαστικά αποτελούν την συνέχεια της Ψυχεδελικής Νεολαίας, της Εποχής της Δικτατορίας.
Εμπνέονταν από τους μεγάλους μύθους του παραδοσιακού ροκ και θαύμαζαν μέχρι λατρείας τα συγκροτήματα του Καλοκαιριού της Αγάπης και της Βρετανικής Εισβολής.
Η λέξη φρικιό ήταν προσδιοριστικό της «ορθόδοξης» (παραδοσιακής)
ροκ διάθεσης, ερχόταν από το εξωτερικό (freak) και εξαπλωνόταν στην ελληνική νεολαία κατά τη διάρκεια της Ροκ Αναζωπύρωσης και της Μελαγχολικής Δεκαετίας.
Η ιδιαίτερη διάθεση του κάθε φρικιού αποδιδόταν με καινούρια ονόματα. Η Κατερίνα, με τη μαύρη τελεία στο μέτωπο, είχε τρία: Τζάνις, Μόρισον
και Πάμελα Σούζαν. Τα προσδιοριστικά, ήταν ονόματα ιερά, μυστικά από την οικογένεια και την επίσημη κοινωνία, καθόριζαν μια καινούρια ζωή, το «ταξίδι».

Από τα ινδάλματα των ελλήνων φρικιών, η Janis Joplin...



2. Οι Πανκ
Χαρακτηριστικό τους ρούχο το πέτσινο σακάκι, με καρφιά, στολισμένο με κονκάρδες και παραμάνες. Φορούν αρβύλες και στρατιωτικές ζώνες.
Μαλλιά κοντά, στο πλάι σχεδόν ξυρισμένα, συνήθως πίσω μια μικρή χαίτη, και μερικοί πανκ τα έχουν μοϊκάνα. Παντελόνια blue jeans στενά, σωλήνα και κοντά, να φαίνεται η αρβύλα.
Το μαλλί και το ρούχο είναι ένας τρόπος να δηλώσει κανείς εκεί που ανήκει. Πού ανήκουν οι πανκ; Στο Χάος.
Παιδιά παρίες, από μηχανουργεία, νυχτερινά γυμνάσια ή και καθόλου,παιδιά φτωχά που πίνουν το φτηνότερο: μπίρες. Παιδιά-μπίρες που σπάνε σε τοίχους αφού τους έσπασαν τα κεφάλια διάφοροι αστυνόμοι, παιδονόμοι και επιτηρητές των ηθών. Παιδιά τρομοκρατημένα και γι’ αυτό τρομοκράτες.
Παιδιά πολύ συκοφαντημένα, πολύ αδικημένα και γι’ αυτό οργισμένα. Κυνηγημένα σαν αλήτες και τεντιμπόηδες από την αστυνομία. Πιάστηκαν σε «επιχειρήσεις αρετής» και σύρθηκαν στα κελιά της οδού Μεσογείων. Κυνηγημένα ουκ ολίγες φορές και από «υγιώς σκεπτόμενους» κομματικούς νεολαίους. Οι πανκ, τα εξιλαστήρια θύματα. Παιδιά που τους κόπηκε το
ωραίο χαμόγελο. Που βγήκαν πρωτοσέλιδα πολλές φορές, φερόμενοι σαν «αναρχικά στοιχεία». Που έγιναν πειραματόζωα στη μάχη της εξουσίας. Που τους έβαλαν τίτλο «Ιδού από ποιους κινδυνεύει η Δημοκρατία». Οι μεγάλοι αθώοι που τους έμπλεξαν σε απίστευτες φάσεις. Αυτοί είναι οι πανκ. Οι
Πανκ που τα σπάνε όλα!

Από τα ινδάλματα των ελλήνων πανκ, οι Sex Pistols...
 




3. Οι New Wave
Η ψυχεδέλεια σε νέα μορφή. Η τρίτη μεγάλη κουλτούρα της ελληνικής
νεολαίας, στη μελαγχολική δεκαετία, περιγράφεται θαυμάσια στην έκφρα-
ση του κοριτσιού στη φωτογραφία αριστερά. Το Κορίτσι σε New Wave συναυλία, είναι μία από τις καταπληκτικές φωτογραφίες που τράβηξε τότε ο Γιώργος Τουρκοβασίλης και μας εξηγεί αυτό που δυσκολεύονται
να εξηγήσουν οι λέξεις. Ποιο να είναι άραγε αυτό το κορίτσι; Το όνειρό του, είναι προφανές ότι δεν έχει καμία σχέση με την οργισμένη κραυγή του πανκ. Έχει μια αδιόρατη θλίψη, ένα ανεξακρίβωτο πρόβλημα, αλλά σίγουρα οργή δεν υπάρχει. Αυτό το κορίτσι είναι ένα σπουδαίο κορίτσι γιατί ταξιδεύει στο όνειρο. Μοιάζει με δωρική κολόνα γιατί η ομορφιά της είναι
λιτή. Κι αν ίσως αγριέψει, θα το κάνει με έναν λεπτό μορφασμό, δεν αναμένει κανείς ότι θα σπάσει καρέκλες.
Το ελληνικό New Wave, είναι η καλλιέργεια και η ενίσχυση των λυρικών στοιχείων του πανκ, είναι η ποίηση και όχι η επίθεση, ή μάλλον είναι η επίθεση με την ποίηση ενάντια στο μίζερο γκρίζο.

Από τα ινδάλματα των ελλήνων New Wave, οι Joy Division...




Φωτογραφίες : Μαύρη Τελεία (Μ.Νταλούκας, 1982) οι δύο άλλες ασπρόμαυρες του Γ.Τουρκοβασίλη, 1983

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΑ ΡΟΚΙΑ ΜΟΝΟ !! ΖΗΤΩ ΤΟ ΡΟΚ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι γνωστές φάτσες; Ο σωτήρης, η κοπελιά παρακατω γνωστή κουκλιτσα των τότε μπαρς point κλπ δε θυμάμαι πως τη λένε πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή