Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ HARDCORE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Πρώτο Μέρος)

Το αμερικάνικο συγκρότημα Black Flag, υπήρξε το ισχυρότερο πρότυπο για τους έλληνες Hardcore. 

Το ελληνικό Hardcore, είναι ξεχωριστή κουλτούρα του πανκ, που έχει ως κύρια πρότυπα, τα πανκ συγκροτήματα της Αμερικής και ιδιαίτερα της Δυτικής Ακτής. Το πανκ της Αμερικής, που ονομάστηκε Hardcore, ήταν πολύ διαφορετικό, από το πανκ της Αγγλίας. Στην Αμερική δεν υπήρξαν πολλοί, μιμητές του Sid Vicious με πέτσινα μπουφάν, κονκάρδες και παραμάνες. Στην Δυτική Ακτή, οι πανκ, είχαν άλλη μορφή, έκαναν σερφ και πατίνια.


Οι πρώτοι έλληνες πανκς που ακολουθούν το Hardcore, εμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και σίγουρα, το 1983, υπάρχουν δύο «ομάδες», οι Nekroslammers και οι Anarchybangers. Δρουν, στις περιοχές : Καλλιθέα, Ταύρος, Νίκαια, Πετράλωνα, Νέα Σμύρνη. Αυτοί είναι οι τέσσερις Δήμοι, και η συνοικία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και την κοιτίδα του φαινομένου.

Ένα από τα βασικά σύμβολα που χρησιμοποιούσαν αυτές οι ομάδες, ήταν το γράμμα Χ. Συνήθως, το έγραφαν, μέσα σε κύκλο. Ο κύκλος, συμβόλιζε την οικογένεια, την νορμάλ κοινωνία. Το Χ, συμβόλιζε την άρνηση. Ο συνδυασμός, κύκλου και Χ, σήμαινε, την άρνησή τους, σε ότι είχε να κάνει με οικογενειακές και κοινωνικές αξίες. Μερικές φορές, ο κύκλος γινόταν και ρόμβος. 


Μερικοί, έγραφαν με μαρκαδόρους, ή έκανα τατουάζ, σε διάφορα σημεία του σώματός τους, τρία μεγάλα Χ. Αυτό, το σύμβολο, το ΧΧΧ, σήμαινε, τρία όχι: Όχι στο τσιγάρο, όχι στο ποτό, όχι στο σεξ. Αν ρωτούσες τότε, κάποιον από αυτούς, τι σήμαιναν τα τρία Χ, σου απαντούσε: Δεν καπνίζω δεν πίνω, δεν πηδάω. Αυτός, ήταν ένας πολύ παράξενος και βαρύς όρκος που έπαιρναν, για να αποκτήσουν δύναμη και «καθαρότητα». 




Ένα άλλο, αγαπημένο τους σύμβολο, ήταν τα τέσσερα παραλληλόγραμμα, το σήμα δηλαδή του συγκροτήματος, που ιδιαίτερα θαύμαζαν, των Αμερικανών Black Flag







Το ελληνικό Hardcore, άφησε και ιδεολογικό αποτύπωμα, εκφράζοντας θέσεις, μέσα από το φανζίν ΠΑΝΙΚΟΣ. Στο πρώτο τεύχος, αυτού του περιοδικού (1986), βλέπουμε έναν χαρακτηριστικό τύπο έλληνα Hardcore. Ο τύπος, κάνει skateboard, εξαιρετικά αγαπημένο «άθλημα», για το ελληνικό Hardcore, αφού skateboard, έκαναν και οι πανκ της Αμερικής.
Το ντύσιμό του, δεν θυμίζει την εικόνα του άγγλου πανκ, δεν υπάρχει το πέτσινο μπουφάν και κονκάρδες, ούτε  παραμάνες. Το ντύσιμό του, είναι απλό- φανελάκι, τζιν και μποτάκια- μας φέρνει στο νου,  κάτι ανάμεσα, σε παιδί που δουλεύει σε βενζινάδικο, και αμερικανό σέρφερ.
Στο αριστερό του μπράτσο, υπάρχει το σήμα των Black Flag, κάτω από τη λέξη Revenge. Κάτω από αυτό, διακρίνουμε τα τρία Χ. Στον αριστερό του βραχίονα, βλέπουμε πάλι, το Χ μέσα στον κύκλο, αλλά και τα αρχικά H.C. (οι τελείες σημειώνονται με μικρά χ), που σημαίνουν Hardcore.
Η φανέλα που φορά, έχει το σήμα του συγκροτήματος JFA, ένα από τα συγκροτήματα του αμερικανικού Hardcore.  Στον δεξί του βραχίονα, υπάρχει ένα S γραμμένο με τρόπο που μοιάζει με ελληνικό ανάποδο Ζ, και ένα Τ, σαν σταυρός. Είναι τα αρχικά του συγκροτήματος Suicidal Tendencies, ένα αμερικανικό συγκρότημα του Thrash Metal, αγαπητό στους έλληνες του Hardcore (Το πλήρες όνομα του συγκροτήματος, αναγράφεται πάνω στο πατίνι).
Στο αριστερό του μπατζάκι διαβάζουμε Suicidal Slammer, που δηλώνει το είδος χορού τους.

Τα πρώτα συγκροτήματα του ελληνικού Hardcore, εμφανίζονται το 1986, και είναι δύο:
-Εναλλακτική Λύση 3 και
-Χαμένα Ιδανικά
Όμως, μερικά από τα πρώτα πανκ συγκροτήματα, μπορούν να θεωρηθούν ότι συγγενεύουν με το Hardcore. Οι Stress, για παράδειγμα, και οι Απόγνωση, έχουν στοιχεία ή ακούν και εκτιμούν την αμερικάνικη σκηνή. Ακόμα οι ΑΝΤΙ, κατά μία έννοια, δεν είναι πανκ, αλλά Hardcore.

Οι Εναλλακτική Λύση 3, έγραψαν τραγούδια με ελληνικό στίχο, και κυκλοφόρησαν μία κασέτα το 1986. Το όνομά τους, οφείλεται σε μία θεωρία συνωμοσίας: πιστεύουν πως οι «Αρχηγοί» του Πλανήτη, προκαλούν επίτηδες τους πολέμους, εφαρμόζοντας το σχέδιο Εναλλακτική Λύση 3.  Η τελική φάση του σχεδίου, προβλέπει την εγκατάσταση των ολίγων εκλεκτών σε βάσεις, στην Σελήνη και στον Άρη. Αυτή ήταν μια θεωρία συνωμοσίας, πολύ διαδεδομένη στα τέλη της δεκαετίας του 70, και σε όλη την δεκαετία του 80. Την ίδια πίστη, εξέφρασε τότε και στον χώρο του New Wave, ο Βανάκος, στο τραγούδι του Brains Escaping (Διαφυγή Εγκεφάλων).





Το τραγούδι "Εναλλακτική Λύση 3" του συγκροτήματος. Στίχοι, Σταμάτης Σπηλιωτόπουλος, 1986.

Σε άλλα τραγούδια τους, οι Εναλλακτική Λύση 3, κριτικάρουν την κοινωνία, τον στρατό, την εκπαίδευση, τα πάντα. Σύνθημά τους ήταν: ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΚΙ ΕΣΕΝΑ. Με αυτό, ήθελαν να πουν πως όλα είναι ψεύτικα, και πρέπει να αλλάξουν, ακόμα κι εσύ ο ίδιος.

ΧΑΜΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΑ: Συνέντευξη στο φανζίν ΠΑΝΙΚΟΣ τεύχος 2, 1986. 

Τα Χαμένα Ιδανικά, ήταν ένα συγκρότημα του Hardcore, με στοιχεία Thrash Metal. Σχηματίστηκαν το 1986. Η μουσική και οι στίχοι τους, περιγράφουν το χάος που νιώθουν. Οι ίδιοι έλεγαν...

«Είμαστε παιδιά μιας χαμένης γενιάς, που ζει σε μια ψυχροπολεμική εποχή, όπου η κρατική καταστολή είναι καθημερινό φαινόμενο ο κλοιός του Κράτους στενεύει γύρω από το άτομο, φράζοντάς του το μέλλον, και κάνοντας την ύπαρξη ιδανικών ουτοπία»




Οι ΕΛ 3 και τα Χαμένα Ιδανικά, στα θέματα των τραγουδιών τους, κινούνται παρόμοια: Τα πάντα γύρω θεωρούνται χάος/σκατά, βλέπουν συνεχώς ένα αστυνομικό κράτος. Αυτή η θεματολογία, που βέβαια υπάρχει και στο πανκ, δίνει την εντύπωση μιας αναρχικής ιδεολογίας.
Δεν είναι έτσι. Το Hardcore, όπως και το πανκ, δεν είχε συγκεκριμένη ιδεολογία. Σε αυτές τις παρέες, υπάρχει ο θυμός μιας γενιάς, που περιγράφεται όμως με πολλές και διαφορετικές ιδέες. Υπάρχουν ιδέες αναρχικές, ιδέες του αθεϊσμού, ιδέες με θρησκευτικό πνεύμα. Τα σύμβολα πολλές φορές ερμηνεύονται σύμφωνα με το πώς επιθυμεί ο καθένας. Ανεξάρτητα του είδους των ιδεών, οι περισσότεροι, επιθυμούν μια καλύτερη και πιο ελέυθερη κοινωνία. Το όραμά τους, είναι η Ζωή και η Ελευθερία.



Όμως, όπως και στο πανκ, έτσι και στο Hardcore, ένα πολύ μικρό κομμάτι, οδηγήθηκε δυστυχώς, και σε ακραίες ιδέες.

Το 1991, σχηματίζονται οι Pogrom. Το γκρουπ αυτό, που ανακοινώνεται σαν γκρουπ του Hardcore, φέρνει μια ακραία ιδέα, με τους στίχους...

Αμερική, Ρωσία, Εβραίοι και Μασόνοι
φτιάχνουν τα σύνορα για τα συμφέροντά τους

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις, που μπορεί και να ήταν καλές, οι ακραίες ιδέες, αντικειμενικά έδιναν έδαφος, για εισβολή άλλων στοιχείων. Μερικές οργανώσεις, βρήκαν την χρυσή ευκαρία, να «ψαρέψουν» και από αυτόν τον χώρο, «πελάτες». Αν στο μυαλό σου υπήρχε η ιδέα του κακού Εβραίου, ήταν πολύ εύκολο να σε πλησιάσει κάποιος, να σε «διαφωτίσει» για μερικά πράγματα, και να σε «προχωρήσει» πιο πέρα. Με λίγη προπαγάνδα, όλο το πράγμα μπορούσε ν αλλάξει και η αυτόνομη μορφή διαμαρτυρίας να γίνει στρατευμένη, με φασιστικό τρόπο. Το Χ μέσα στον κύκλο, μπορούσε να στρίψει λιγάκι, και από Χ να γίνει σταυρός. Τώρα, συμβόλιζε τη Λευκή Δύναμη, και από το Hardcore, έφευγες για να βρεθείς καμαρωτός, στο τάγμα εφόδου.

Η συνέχεια στο Δεύτερο Μέρος ΕΔΩ

11 σχόλια:

  1. Στους Pogrom δεν επαιζε μπασο ο ματθαιοπουλος τις ΧΑ, ενα απο τα τραγουδια τους ηταν και το μιλα ελληνικά η ψόφα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πανκ της Αμερικής λεγόταν και εκείνο πανκ (Ramones δεν έχεις ακούσει ποτέ?).Το Hardcore δεν ήταν μια Αμερικάνικη εκδοχή του κλασσικού Αγγλικού πανκ,ήταν γενικά μια νέα παγκόσμια εκδοχή του πανκ.Ηταν ένα νέο υποϊδίωμα (όπως το Post Punk,το Crust Punk,το Synth Punk και πολλά άλλα πανκ,πανκ,πανκ!!!!) που είχε μπάντες και στις δυο χώρες!!Και ήταν παράγωγο της ανάγκης για την δημιουργία κάτι πιο ακραίου από το κλασσικό πανκ των Pistols,Ramones,The Clash και πάει λέγοντας.

    Έτσι στην Αμερική είχαμε τους Black Flag,Minor Threat,Bad Brains,Negative Approach,Siege,Septic Death,Misfits και αμέτρητες ακόμα μπάντες.Ενώ στην Αγγλία είχαμε τους Discharge,Disorder,Charged GBH,Chaos U.K κ.α.Αυτές λοιπόν είναι οι δυο μεγάλες σκηνές και από αυτές καθορίστηκαν όλες οι άλλες αντίστοιχες των άλλων χωρών.

    Και από όλες αυτές τις μπάντες μένουμε στους Minor Threat του Ian MacKaye.Ο MacKaye πίστευε ότι κάποιος θα πρέπει να απέχει από το αλκοόλ,τα ναρκωτικά και το περιστασιακό σεξ (όχι το σεξ γενικά),οπότε πρότεινε σαν σύμβολο το Χ για όποιον ήθελε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.Αυτό λοιπόν ήταν η έναρξη του κινήματος του Straight Edge.Εκεί λογικά αναφέρονται και τα Χ στο άρθρο.

    Hardcore μπάντες στην Ελλάδα υπάρχουν και είναι οι Αδιέξοδο,Γενιά του Χάους (και οι δυο βαδίζουν κάπου ανάμεσα στο Hardcore και το Punk),Γκούλαγκ,Nαυτία,Deus Ex Machina κ.α

    Οι Pogrom ήταν μια νεοναζιστική μπάντα (σκέτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να συμπληρώσω κ 2 ακόμα σπουδαίες μπάντες από Αμερική & Αγγλία αντίστοιχα που δεν ανάφερε ο φίλος από πάνω - τους Circle Jerks (με μέλη των Black Flag, Bad Religion, The Weirdos μεταξύ άλλων) [βλ youtube "Wild In The Streets"] & τους σοκαριστικούς & ακράιους (αν και μονοδιάστατους για άλλους) The Exploited [βλ youtube "Punks Not Dead"] ...
    Διαφωνώ όμως στο ότι οι Pogrom ήταν απλά και μόνο μια ακροδεξιά μπάντα & τπτ παραπάνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρα τα λέτε μόνο που οι Pogrom που αναφέρεστε είναι άλλη μπάντα. Αυτοί εδώ είναι από Καλλιθέα (1989) και δεν ήταν φασίστες (οι στίχοι για τους εβραίους είχαν να κάνουν με τη Παλαιστίνη). Οι φασίστες Pogrom είναι από θεσσαλονίκη και φτιάχτηκαν πολύ αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο άρθρο δεν γράφω αν οι Pogrom, του 1991, είναι φασίστες, ούτε γράφω αν έχουν κάποια σχέση με τους άλλους Pogrom και ποια είναι η σχέση τους. Γράφω μόνο, ότι εμφανίζουν την ακραία ιδέα του κακού Εβραίου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι ακραίες ιδέες, που εμφανίστηκαν τότε και στο πανκ και στο Hardcore, έστω και αν υπήρχε «καλή πρόθεση», μπορούσαν με την κατάλληλη προπαγάνδα να σε πάνε αλλού. Οι στίχοι δεν έχουν να κάνουν απλώς με την Παλαιστίνη, είναι γενικότεροι. Σε άλλο σημείο του ίδιου τραγουδιού τους, λένε πως "οι Εβραίοι κι οι Μασόνοι κινούν όλα τα νήματα/οι Εβραίοι κι οι Μασόνοι σου κλέβουν όλα τα χρήματα". Αυτό, ξεπερνά την Παλαιστίνη και φθάνει στην γνωστή ακρότητα, ότι τελικά πίσω από όλα τα κακά, είναι οι Εβραίοι, και ότι Εβραίοι και Μασόνοι, είναι ίδιο «κόμμα». Στους Pogrom, του 1991, υπάρχουν και άλλες ακραίες ιδέες, αλλά και μερικά άλλα, που προβληματίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το punk και το hardcore ήταν ακρότητα από μόνο του. Μη ξεχνάς ότι μπάντες σα τους Sex Pistols ή τους Dead Boys φοράγανε σβάστικες για να τη "σπάσουνε" στη πολιτικά ορθή κοινωνία και να προκαλέσουν και κανείς ποτέ δε τους κατηγόρησε ότι προκάλεσαν το νεοναζισμό στο punk.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anon, ασχολείσαι με τους ημιμαθείς για hardcore και straight edge;

    Have a beer with Fear καλύτερα!

    --
    Sound Pollution

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν γίνετε να μην αναφέρονται οι Αντίδραση σε αφιέρωμα για το Ελληνικό hardcore.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο με λεπτομερείς αναφορές στην ιδεολογία και εμφάνιση του είδους.Ελπίζω ότι στο 2ο μέρος θα γίνει αναφορά στα 2 πιο σημαντικά(κατά τη γνώμη μου)HARD CORE συγκροτήματα στην Ελλάδα,τους ΓΚΟΥΛΑΓΚ και DEUS EX MACHINA !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΟΛΛΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ HARD CORE ΑΚΟΥΓΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ MOTORHEAD....ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΕΜΜΥ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή