Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ

Από αριστερά : Ο Πάνος Τζαβέλας, η σύντροφος της ζωής του Νατάσσα Παπαδοπούλου και ο Μήτσος Παρτσαλίδης. (Φωτογραφία από τον Αρχηγό των ελλήνων υπαρξιστών, Σίμο Τσαπνίδη, Γήπεδο του Παναθηναϊκού, Σεπτ 1976.ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).

Ο Πάνος Τζαβέλας πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 2009.
Στις 27 Ιανουαρίου 2014, οπότε και συμπληρώνονται πέντε χρόνια ακριβώς από τον θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα 38 στην Ηλιούπολη).

Ο Πάνος Τζαβέλας, υπήρξε ο βασικότερος εκπρόσωπος του Ανταρτορόκ (ο όρος είναι δικός του) στα πρώτα χρόνια που ακολουθούν, την πτώση της χούντας.
Η χρονική περίοδος 1974-1976, χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτικοποίηση των πάντων. Όλα σχεδόν τα συγκροτήματα της ψυχεδελικής νεολαίας διαλύονται, και η  υποχώρηση της ψυχεδελικής σκηνής είναι τόσο γρήγορη, ώστε μοιάζει με ξαφνικό θάνατο που  περιγράφεται από τον Παύλο Σιδηρόπουλο «... σαν ένα ποτήρι που το αφήνεις και σπάει» (Για το φαινόμενο του Ανταρτορόκ, δες ΕΔΩ).
Στην περίοδο αυτή, το κυρίαρχο, είναι η αναβίωση του αντάρτικου τραγουδιού και η δημιουργία μιας σειράς κλώνων του, που χαρακτηρίζονται σαν "δημοκρατικά τραγούδια". 

Το βιβλίο ΑΝΤΑΡΤΟΡΟΚ του Πάνου Τζαβέλα.

Το Ανταρτορόκ, με την ιδεολογία της στρατευμένης τέχνης, αντικατέστησε την ψυχεδελική διάθεση της νεολαίας. Στα τραγούδια του Τζαβέλα, οι ψυχεδελικοί περιγράφονται σαν χαμένα στις ψευδαισθήσεις φρικιά. Στο τραγούδι «Καβαλάρηδες της Ουτοπίας», ο Τζαβέλας γράφει…

«Τη λούφαρες για τα καλά/ σε στέκια ψυχεδελικά/ στο χείλος ταλαντεύεσαι/ και τώρα πια δεν ονειρεύεσαι/ κι όλα θολά/ χρωματιστά/ ω θλίψη απέραντη/ άγχος κι απόγνωση/ όπως σας είδα μεσ’ τις ντίσκο και τα μπαρ/ καθώς εσπάραζε/ τραυλό κοράκι/ η ροκ βραχνά/ στην ερημιά/ την ώρα που έκρωζε/ τραυλό κοράκι/ η ροκ βραχνά/ σπαρακτικά»

Ο Τζαβέλας είναι ο πρώτος μιας ομάδας καλλιτεχνών που ψαλλιδίζουν το όνειρο της Ουτοπίας. Αν και άσκησε κριτική, στο βάθος, εκτιμούσε τους ροκάδες. Διαφωνούσε με τη γραμμή του ΚΚΕ που έβλεπε το ροκ φαινόμενο σαν προϊόν του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτός αντίθετα, έβλεπε επαναστατικά στοιχεία και μάλιστα σε συνέντευξη που μου παραχώρησε, εκφράστηκε για το ροκ με κολακευτικά λόγια (δες ΕΔΩ). Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, που αρκετοί του ροκ χώρου, εκτιμούν το έργο του Πάνου Τζαβέλα. Ανάμεσα σε αυτούς και οι Magic De Spell οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης. 


Το τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα "Έντιμε άνθρωπε κυρ Παντελή", από το συγκρότημα Magic De Spell.

Πολλοί έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει την πολιτικοποιημένη περίοδο των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης σαν περίοδο άγονη και βάρβαρης αισθητικής. Δεν έχουν άδικο, αλλά θα πρέπει να δούμε ότι αυτή η «βαρβαρότητα» που δημιουργήθηκε πάνω σε μία κρίσιμη  κοινωνική καμπή, έφερε τα σπέρματα νέων μορφών που φάνηκαν στην ροκ αναζωπύρωση και αποτέλεσαν δημιουργικά στοιχεία. Στον Πάνο Τζαβέλα χρωστάμε να του σφίξουμε το χέρι γιατί μας έριξε ένα χρειαζούμενο σκαμπίλι και άσκησε καλοπροαίρετη κριτική. Του χρωστάμε ακόμα την μεγάλη γνωριμία που μας έκανε με τον Φώτη Αγγουλέ, τον αγνοημένο ποιητή και επαναστάτη, που πέθανε μόνος με ένα εικοσάρικο στην τσέπη. Ο Αγγουλές δεν θα μπορούσε ποτέ να δικαιωθεί από τον Πουλικάκο. Χρειαζόταν οπωσδήποτε ένας Τζαβέλας. 



Στην εκδήλωση μνήμης, που θα γίνει στη μουσική σκηνή Ρυθμός Stage, θα συμμετάσχει η σύντροφος της ζωής του Νατάσσα Παπαδοπούλου. Συντελεστές που έχουν ανακοινωθεί: Νατάσσα Μποφίλιου, Magic De Spell, Καλλιόπη Βέττα, Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Μάνια Παπαδημητρίου, Νατάσα Μωυσόγλου, Νίκος Μποφίλιος, Σταύρος Ξένος, το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη», και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Τεό Λαζάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου