Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

MORKA – Όλη η Αλήθεια για τα τραγούδια (Πρώτο Μέρος)

Το ψυχεδελικό συγκρότημα Morka, σχηματίστηκε το 1971, και αρχηγός του, ήταν ο αείμνηστος Ντόριαν Κόκας.

Τα περισσότερα που έχουν γραφτεί για αυτό το συγκρότημα, είναι ανακρίβειες, και ανακυκλώσεις από διάφορες φήμες.



Μέχρι σήμερα, δεν έχει γραφτεί, η πραγματική ιστορία.
Τα τραγούδια που μπορούν να αποδοθούν στο συγκρότημα, χωρίζονται σε δύο χρονικές περιόδους.

1.   Η πρώτη, είναι η Ψυχεδελική περίοδος, τραγούδια δηλαδή, που προέρχονται, από τα χρόνια της Δικτατορίας.

2.   Η δεύτερη, αποτυπώνει τη δράση του συγκροτήματος, κατά τα χρόνια της Μελαγχολικής Δεκαετίας, και περιλαμβάνει μια ηχογράφηση πέντε τραγουδιών, που έγινε το 1985.

 Η Ψυχεδελική περίοδος (1970-1973)

Φωτογραφία : Άνοιξη του 1971.     

Συμμαθητές του Dorian Kokas και του John Jungemann, συνιδρυτών των Stone Deep, στο προαύλιο του ACS. Οι μαθητές αυτού του σχολείου, ήταν οι πρώτοι και κύριοι υποστηρικτές του ψυχεδελικού συγκροτήματος.

Α. Οι Stone Deep (1970-1971)

Πρώτο σχήμα, πριν τους Morka, ήταν οι Stone Deep, που σχηματίζονται από τους συμμαθητές  
Dorian Kokas και John Jungemann, στο ACS, ένα ιδιωτικό σχολείο στο Χαλάνδρι, που παρείχε (και συνεχίζει να παρέχει) υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, όχι μόνο σε παιδιά Αμερικανών, αλλά και ευπόρων Ελλήνων. 


Το Σχολείο αυτό (όπως και το Pierce College, ήταν εντελώς ελεύθερο από το χουντικό καθεστώς, αφού εθεωρείτο «Αμερικανικός Χώρος».

Ο μη έλεγχος, αλλά και η ποιότητα σκέψης των Καθηγητών, παρείχαν το γόνιμο έδαφος, ώστε να αναπτυχθεί εκεί, το Ροκ φαινόμενο.

Οι μαθητές, δημιουργούσαν ροκ συγκροτήματα, με συναυλίες μάλιστα που έδιναν μέσα στο σχολείο, τα αγόρια άφηναν μακριά μαλλιά , τα κορίτσια φορούσαν ελεύθερα μίνι φούστες, και γενικά, δεν είχαν κανέναν, από τους περιορισμούς που οι Συνταγματάρχες, επέβαλλαν αυστηρώς και δια ροπάλου, στα άλλα ελληνικά σχολεία.



Φωτο : Ο Ντόριαν Κόκας, όταν εγγράφεται στο ACS, 1969  (ΑΡΧΕΙΟ Μ,Νταλούκας)

Ο Ντόριαν Κόκας (Θεόδωρος Κόκας, Έλληνας που γεννήθηκε και ζούσε στην Αμερική). εγγράφεται στο ACS, την Άνοιξη του 1969. Είχε έρθει στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα του 1968, ή κατά τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 1969, με σκοπό να λιποτακτήσει από το εκστρατευτικό σώμα, στο οποίο  η Αμερικανική Κυβέρνηση, τον έιχε κατατάξει, και προόριζε να στείλει στο Βιετνάμ.
Ο Ντόριαν, στην Αμερική είχε παρατήσει το σχολέιο, και έμπλεξε με τους χίπις. Όταν έφτασε σε ηλικία στράτευσης, κληρώθηκε για τον Πόλεμο στο Βιετνάμ, και τότε η μητέρα του, σχεδίασε την απόδραση στους παπούδες του, στην Ελλάδα.


Οι αμερικανοί πράκτορες, γρήγορα τον εντόπισαν, και σίγουρα θα τον μετέφεραν πυξ λαξ, πίσω στην Αμερική για να τον δικάσουν, αλλά είχε την εξαιρετική τύχη, τότε ακριβώς να «πέσει» ο Τζόνσον, και ο νέος Πρόεδρος, Νίξον, να δώσει αμνηστία, σε όσους είχαν λιποτακτήσει. 

Στο ACS, οι δύο φίλοι και συμμαθητές, Dorian Kokas και John Jungemann, σχηματίζουν συγκρότημα, το οποίο και συνοδεύει μουσικά μαθητικούς χορούς και άλλες εκδηλώσεις. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, ήταν όλα συμμαθητές, της τελευταίας τάξης, του 1970-1971.

Σε μία από τις μαθητικές συναυλίες, κάποιος τους ακούει και τους προτείνει να βάλει τα χρήματα, για να γυριστεί δίσκος με τα δύο κυριότερα τραγούδια τους, τα Judy και Winters Here. Και τα δύο αυτά τραγούδια, ήταν συνθέσεις του John Jungemann, ο οποίος, όπως φαίνεται, ήταν τότε, ο καθοδηγητικός νους του συγκροτήματος.

Από αριστερά, η Judy, o John Jungemann, και ο Dorian Kokas. Ένα σημείωμα, με την υπογραφή του John, απευθύνεται μάλλον στον Dorian, με ευχές για επιτυχία,  κέρδη 100 χιλιάδων δολλαρίων, αγάπη και κατανόηση για πάντα. 

Η Judy (Judy Mayers) την οποία και βλέπουμε στην φωτογραφία, ήταν συμμαθήτριά τους και η μεγάλη αγάπη του John. Για αυτήν λοιπόν, είναι γραμμένο το πολύ τρυφερό τραγούδι...

Like a rain cloud that keeps mooving
I’ve shed tears where I’ve been
I have stayed here like the rain clouds
And i started to live

Every rain cloud stop its raining
I’ve stopped my sadness here
I will stay here for a little while
Stay with you and we will live

Hear the rain comes falling down
It will wash away your tears
Hear the rain comes
let it rain down on you
When it rains I’ll be here...

Αλλά, και το δεύτερο τραγούδι του δίσκου, το Winter's Here, είναι επίσης γραμμένο γι εκείνη, και περιέχει εικόνες του νεαρού ζευγαριού, να περπατούν στη βροχή, να διαβάζουν ποίηση και να εύχονται την αιώνια αγάπη.
Τα δύο αυτά τραγούδια, περιέχονται στο 45αρι που γυρίζεται με την συνθετική ευθύνη του John, την επιμέλεια του Dorian και την συμμετοχή συμμαθητών τους.
Όλοι αυτοί, αποτελούν το συγκρότημα Stone Deep, και όλοι μαζί, με αυτά τα δύο τραγούδια, ουσιαστικά εύχονται, ο έρωτας της Judy και του John, να διαρκέσει μετά την αποφοίτηση και για πάντα. 


Ένα μεγάλο ερώτημα, είναι, ποιος ήταν αυτός που προσφέρθηκε να βάλει τα χρήματα για να γυριστεί ο δίσκος, και γιατί το έκανε.
Δεν έχουμε απάντηση.
Ο Ντόριαν Κόκας, όταν από εμένα ερωτήθηκε, είπε πως δεν θυμάται το όνομα, και ούτε τότε σκέφτηκε να ρωτήσει γιατί κάποιος προσφέρει χρήματα χωρίς να περιμένει κέρδος. Ο δίσκος, δεν θα έβγαινε στο εμπόριο, αλλά θα μοιραζόταν μεταξύ των συμμαθητών, ως αναμνηστικό αποφοίτησης.


Γεγονός είναι, ότι αυτός ο άγνωστος, δεν ευεργέτησε μόνο το μαθητικό συγκρότημα, αλλά και την ιστορία του ροκ, αφού διέσωσε, δύο εξαιρετικά τραγούδια, τα οποία συνδέονται με τις αρχές της ελληνικής ψυχεδέλειας.

2 σχόλια:

  1. Διάβασε ο Τρούσας, όλα αυτά που έχεις γράψει για τους MORKA, και ανέβασε σήμερα άρθρο στο μπλογκ του και τα παρουσιάζει σαν δικά του....Τού έστειλα μήνυμα με σύσταση να αναφέρει τις πηγές του, αλλά φυσικά δεν το δημοσίευσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The members of the band Stone Deep were Dorian Kokas, John Jungemann, Chris Olsen (1971), Kathy Kennedy (1972) and Kirk Esco (1972). I know all the members.

    ΑπάντησηΔιαγραφή