Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΑΣΙΜΟ, ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΟΥ.

Ο Νικόλας Άσιμος (Φωτ Μ.Νταλούκας, 1984)

Εκτός από τα  τραγούδια που είπε ο ίδιος ο Άσιμος, έχουμε και μια σειρά, δικών του τραγουδιών, που ερμήνευσαν άλλοι. Τραγούδια από τους άξιους «παλαιούς»,  που ο ίδιος τους έδωσε το δικαίωμα και την ευλογία του να τα πουν (Παπακωνσταντίνου, Αλεξίου, Λεονάρδου) αλλά και τραγούδια από νεότερους, που αγάπησαν το έργο του, και το απέδωσαν με ευαισθησία.
Ο Νικόλας, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει, σημαντικούς καλλιτέχνες.

Αφιερώματα στον Νικόλα Άσιμο, και διασκευές τραγουδιών του, σήμερα, γίνονται με μεγάλη συχνότητα. O Μίλτος Πασχαλίδης, έκανε ένα αφιέρωμα στον Νικόλα, στο ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ (Ιούνιος 2013). Δεν ήταν ο μόνος. Αξίζει να επαινέσουμε ιδιαίτερα, το αφιέρωμα που έγινε στο Club του Σταυρού του Νότου. (18/11/2014)
Η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Κορδέλλα και τα κείμενα αποδόθηκαν από τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη. Τα τραγούδια ερμήνευσαν, οι Παρασκευάς Θεοδωράκης και Κέλλυ Καλτσή, πλαισιωμένοι από τους μουσικούς: Γιώργο Δασκαλάκη (ηλ. κιθάρα), Δημήτρη Χατζηδημητρίου (πλήκτρα), Παναγιώτη Χαραμή (ηλ. μπάσο) και Άκη Γαβαλά (τύμπανα).




Απόσπασμα από το αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο, από τον Π.Θεοδωράκη και Κ.Καλτσή, στον Σταυρό του Νότου,  (18/11/2014)

Έχω την εντύπωση, ότι αν ζούσε σήμερα ο Νικόλας, θα άκουγε με πολύ ευχαρίστηση, την διασκευή τραγουδιών του, από τους Κωσταντή Πιστιόλη,  και Βαγγέλης Καζαντζή. Αυτά τα δύο παιδιά, δείχνουν εντελώς μέσα στο πνεύμα. Ιδιαίτερα, η απόδοση του «Ρωμιός», είναι από τις καλύτερες.  Κρίμα, που ο Νικόλας δεν είναι στη ζωή, να δει ότι τελικά το έργο του, έγινε πολύ αγαπητό και  παίρνει τη θέση που του αξίζει.  



Κωσταντής Πιστιόλης  και Βαγγέλης Καζαντζής, στο "Ρωμιό"

Στα δείγματα, ακόμη, παραθέτω και τα ακόλουθα δώδεκα τραγούδια.
Είναι η πολύ καλή διασκευή του «Μπαγάσα» από τους Ενδελέχεια (2000).
Το τραγούδι αυτό, είναι πολύ αγαπητό και διασκευή του έχουν κάνει πολλοί, όπως οι Μπάμπης Στόκας και Σωκράτης Μάλαμας. Εδώ όμως, δίνω την διασκευή δύο νέων (Θάνος Τζήκας και Βαγγέλης Χριστόδουλος) που το ερμηνεύουν εξαιρετικά. Είναι γνωστή η διασκευή των Magic De Spell, στο «Μπαταρία», ένα ακόμη τραγούδι του Νικόλα, που επιλέγουν να διασκευάζουν πολλοί. Το «Μπαταρία», το είπε παλαιότερα και η Ελένη Βιτάλη δίνοντας μια εκδοχή που έγραψε ιστορία. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, είναι ο κλασικός ερμηνευτής τραγουδιών του Άσιμου, και  μας έχει αποδώσει τραγούδια του Νικόλα, με εκπληκτική εκφραστικότητα και ευαισθησία. Από αυτόν, διαλέγω το «Λίνα», ένα δύσκολο τραγούδι, που δεν το επιχειρούν πολλοί. Αξεπέραστη είναι βέβαια, η ερμηνεία της Χαρούλας, στο «Παπάκι». Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την Χαρούλα Αλεξίου, που αγάπησε πραγματικά το Νικόλα. Δίνω λοιπόν και την ερμηνεία του τραγουδιού, από Live στον Λυκαβηττό, το 2006. Το «Παπάκι», το ερμήνευσε καλά και ο αείμνηστος Σταμάτης Μεσημέρης, και μάλιστα με τρόπο, που πολλοί από το ακροατήριο, δεν το αναγνώρισαν. Ο Σταμάτης, είναι ένας καλλιτέχνης που έδωσε πολλά στο ελληνικό Ροκ. Στα δείγματα, δίνεται και η διασκευή του «Καταρρέω» από τον Αντουάν Παρίνι.
Αξιόλογη επίσης, είναι η ερμηνεία του «Εγώ με τις ιδέες μου», από την Μαρία Παπανικολάου. Το τραγούδι, είναι γνωστό από την Σωτηρία Λεονάρδου, αλλά και η απόδοση της Μαρίας, είναι πολύ καλή. Η Λεονάρδου, αναφέρεται εδώ, με το «Ωϊμέ», το οποίο αποδίδει σε πραγματικό χρόνο, συνοδευόμενη από  την συγκλονιστική φωνή του Νικόλα. Τέλος, ένα σχετικά νέο συγκρότημα, οι Ήχος Ανοχής, δίνουν μια αξιοσημείωτη διασκευή του «Γιουσουρούμ». Μπράβο στα παιδιά.



4 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο...Υπάρχει ανέκδοτο υλικό από Νικόλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο αφιέρωμα Μανώλη,παραθέτω μια ακόμη εκτέλεση του ''ΜΠΑΓΑΣΑ'',από τη λήξη ενός από τα φεστιβάλ τραγουδιού, που γίνονταν Κοζανη με τίτλο ΄΄ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ''.Στη σκηνή ερμηνεύουν όλοι οι καλιτέχνες που συμετείχαν εκείνη την ημέρα.https://www.youtube.com/watch?v=mZL5Q9os7so

    ΑπάντησηΔιαγραφή