Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΗΜΕΙΟ Μάης 1985 και το πρόβλημα Βίας-Αντιβίας (συνέντευξη Κάιν)






Η φωτογραφία τραβηγμένη στις 11 Μαΐου 1985, από τον Βασίλη Καραμανώλη (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).
Μία μολότοφ, φεύγει από την πλευρά των αναρχικών (που διακρίνονται πίσω στα οδοφράγματα) και σκάει στην μοτοσικλέτα του τροχονόμου, που περνούσε τη Σόλωνος.
Ο τροχονόμος είναι διερχόμενος και όχι φυσικά ΜΑΤατζής, αλλά κάποιος από τους καταληψίες, εφαρμόζει το σύνθημα ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, θεωρώντας σαν εξουσία, καθέναν που φοράει στολή.

Το σύνθημα, έχει δεχθεί κριτική, από αρκετά και σημαντικά πρόσωπα και του αντιεξουσιαστικού χώρου, και υπάρχουν ακόμη και εκείνοι, που διαφωνούν με κάθε μορφή πολιτικής βίας.

Μια σειρά από πράξεις οργής, που επέφεραν τον θάνατο, σε άσχετους με την "εξουσία" ανθρώπους, δημιούργησε έναν έντονο προβληματισμό, ακόμη και σε οπαδούς της Αντιβίας. 
Πολλοί, σήμερα, διαφωνούν με την συνταγή «οφθαλμόν αντι οφθαλμού». 
Μία τέτοια τοποθέτηση, φαίνεται καθαρά, κυρίως στην έκδοση «Η Πολιτική Βία είναι πάντοτε Φασιστική», εκδ. ΔΙΑΠΥΡΟΝ (2010).

Τα γεγονότα της κατάληψης του Χημείου τον Μάη του 1985, αρχίζουν με την αφίσα -κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια. Η αφίσα, είναι μια πρωτοβουλία του αναρχικού Παναγιώτη Παπαδόπουλου, γνωστού στον χώρο με το ψευδώνυμο Κάιν. 
Ο Κάιν, που είναι και ο εκδότης της αναρχικής εφημερίδας ΣΠΑΣΤΗΣ, διαμαρτύρεται μαζί με άλλους αναρχικούς, αριστεριστές και πανκ της Πλατείας, για τις σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις «Αρετής»: Τα ΜΑΤ και ΜΕΑ, μπουκάρουν συνεχώς, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και μπαρ της περιοχής, και προσαγάγουν όποιον θεωρούν –κρίνοντας από την εμφάνιση- ύποπτο και αναρχικό στοιχείο.  

Μία μαρτυρία για τα γεγονότα, αλλά και μία άποψη πάνω στο πρόβλημα ΒΙΑΣ-ΑΝΤΙΒΙΑΣ, στο απόσπασμα της συνέντευξης, που ο Κάιν, έδωσε στον Μανώλη Νταλούκα (Μάρτιος 2013)....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου