Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΡΠΑΣ : Περί Ελληνικής Γλώσσας

Ο ποιητής Θωμάς Γκόρπας, και ο Μανώλης Νταλούκας (Φωτ. Μ.Κάβαλλος, Φθινόπωρο 1986)

Ο Θωμάς Γκόρπας, σε μια συζήτηση με τον Μανώλη Νταλούκα (φθινόπωρο 1986), αναπτύσσει την άποψή του για την Ελληνική Γλώσσα.
Ο ποιητής, υποστηρίζει πως ουδέποτε υπήρξαν σχολεία στην Ελλάδα, και ποτέ δεν εντάχθηκε στην εκπαίδευση, διδασκαλία  λογοτεχνικών έργων, που να  εμπεριέχουν, αξιόλογο ήθος.
Αν και απαξιώνει εντελώς, μεγάλους μας  ποιητές, όπως τον Ρίτσο και τον Σεφέρη, το σύνολο της σκέψης του, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Τα συμπεράσματα, δικά σας. 

2 σχόλια:

  1. μανωλη μπραβο εξαιρετικο ντοκουμεντο με αποψεις πολυ ενδιαφερουσες αντικειμενο μεγαλη συζητησης με επικεντρο την ποιηση και την γλωσσα.
    σε πρωτη αναγνωση θα αναφερω την απαξιωτικη συμπεριφορα του σεφερη προς τον νικο καββαδια σε ολη την παραλληλη σχεδον πορεια τους.παροτι απο ενα σημειο και μετα ο καββαδιας αναγνωριστηκε, ο σαλονατος σεφερης απαξιουσε ακομα και να χαιρετησει τον καββαδια σε καποιες εκδηλωσεις που παρεβρισκονταν και οι δυο.
    εκ του αποτελεσματος αυτος που διαβαζεται περισσοτερο ειναι ο καββαδιας συγκριτικα με τον σεφερη.αλλωστε ο καββαδιας ηταν ροκ φυσει και θεσει.αν και αξιωματικος του ναυτικου προτιμουσε να τρωει με το κατωτερο πληρωμα παρα με τους συναδελφους του αξιωματικους.
    χαιρομαι μανωλη που αφιερωνεις χρονο στη ποιηση.
    κανε μια προσπαθεια σε παρακαλω να ανεβασεις σε pdf το βιβλιο της γιολας αναγνωστοπουλου ΟΞΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΗΧΟΙ που παρα τις προσπαθειες ετων δεν εχω καταφερει να βρω.σε ευχαριστω που ειχες ανεβασει καποια πρωιμα ποιηματα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κυριε Νταλουκα μπορειτε να μου εξηγησετε το εξης? τι ρολο βαραγε ο θωμας γκορπας? ξαναπετυχα την συνεντευξη που του ειχατε παρει οπου βριζει και κακολογει σαββοπουλο,ασιμο,μαρκοπουλο,τσιτσανη και πολλους αλλους. φαινεται οτι οι αποψεις του δεν ειναι παραλογες ή τρελες οπως θα φαινονταν και θα νομιζαν ολοι με μια πρωτη ματια.υπερβολικος ισως,παραλογος δεν θα το ελεγα.οι γνωσεις που εχει για μερικους φαινεται να ισχυουν και να αποδεικνυονται απο ντοκουμεντα της εποχης.επισης το αισθητηριο του ειναι τελειως διαφορετικο απο το γενικο κοινωνικο συνολο.αυτο που θελω να πω ειναι το εξης.ειναι στραβος ο γιαλος ή στραβα αρμενιζουμε? θα μπορουσε να πει καποιος οταν ακουσει τη συνευντευξη οτι ο ανθρωπος λογω ηλικιας το ΄΄εχασε΄΄. ομως πολλα απο αυτα που λεει εχουν βαση και κατω απο την επιφανεια αποδεικνυονται ως γεγονοτα αληθη.τελικα τι συνεβαινε με αυτον τον ανθρωπο? θα εξαιρεσω αυτο που ειπε για τον ελβις.μου φανηκε γελοιο.για τα υπολοιπα ομως εν μερει μου ακουγονται σωστα.ποια η γνωμη σας μιας και τον γνωρισατε καλα? πολλοι ανθρωποι κατα ενα περιεργο λογο στη δυση της ζωης τους κυριολεκτικα ο εγκεφαλος τους δεν λειτουργει σωστα με την εννοια οτι βγαζουν απωθημενα ζωης.μηπως κατι τετοιο συνεβη και με τον Γκορπα? διοτι με βαση τις δηλωσεις του προσωπικη μου αποψη ειναι οτι κινειται μεταξυ φθορας και αφθαρσιας. μια αντιστοιχη περιπτωση που μου θυμιζει ο γκορπας αλλα σε αλλη κλιμακα ειναι ο ντινος χριστιανιοπουλος που απεβιωσε προσφατα.θα ηθελα την γνωμη σας.
    ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή